İzmir Tabip Odası: Salgına karşı “Her şey düzeldi” algısı patlamalara neden olabilir
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, hükümetin aldığı “normalleşme” kararının kaygı verici olduğunu belirtti, “Her şey düzeldi” algısının yeni patlamalara neden olabileceğini söyledi.
Fotoğraf: DHA
Sevda AYDIN
Türkiye’de koronavirüs (Kodvid-19) salgını devam ederken “normalleşme” sürecine geçildi. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, salgınının sürmesine rağmen alınan “normalleşme” kararlarının kaygı verici olduğunu söyledi. İktidarın söylediği gibi salgının ilk evresinin atlatılmadığı ve sürecin ortalarında olunduğunu belirten Çamlı, “Sayılarda belki bir miktar düşme olabilir, bunun için her şey normalleşti diyemeyiz. Hâlâ hastanelere başvurular var. Son birkaç gündür de başvuru sayısının artışı yönünde duyumlarımız var ve hâlâ yoğun bakımda yatanlar, vefat edenler var. Dolayısıyla ‘birinci evre bitti’ gibi bir şey yok” dedi.
“PATLAMA YAŞAYABİLİRİZ”
Kademeli olarak adım atılması gerekirken yasakların birden kaldırılmasının iki hafta sonra tekrar yeni bir patlama yaşanmasına neden olabileceğine dikkat çeken Çamlı, bunu yaşayan ülkelerin var olduğunu hatırlattı. İzmir Tabip Odası olarak pandemi ilanından itibaren akademisyenlerden oluşan bir bilim kurulu oluşturduklarını aktaran Çamlı, ancak kentteki İl Sağlık Müdürlüğü ve pandemi kurulunun ortak çalışma taleplerini reddettiğini ifade etti. Odanın paylaştığı verilerin sınırlı kaynaklardan elde edildiğini söyleyen Çamlı, “501 sağlık çalışanının enfekte olduğu bilgisi bizim ulaşabildiğimiz sayı, belki bunun çok fazla üzerinde olabilir. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz hafta başında sağlık müdüründen verilerin bizimle paylaşılmasını rica ettik. Bir meslek örgütünün verilere sahip olması gerekiyor, ancak bizimle bu veriler paylaşılmazken, AKP İl Başkanı bu verileri çok rahat paylaşabiliyor. Bu düşündürücü bir durum” diye belirtti.
240 AİLE SAĞLIK MERKEZİNE EKİPMAN DESTEĞİ
Hastanelerde birinci basamakta çalışan, sağlık çalışanlarının bu dönemde sağlıklarını korumalarını sağlamak amacıyla destek sunduklarını söyleyen Çamlı, çalışma koşullarında yaşanan ihlallere de müdahil olarak, sorunları Sağlık Müdürlüğü ve başhekimlerle görüştüklerini aktardı. Sağlık çalışanların başlangıçta özellikle koruyucu ekipmanlar konusunda ciddi eksiklerinin olduğunu dile getiren Çamlı, eğitim ve araştırma hastanelerinde ve ildeki 240’a yakın Aile Sağlık Merkezlerini gezerek pandemi sırasında yaşanan sıkıntıları yerinde öğrendiklerini hem de koruyucu ekipman desteği verdiklerini söyledi.
MESLEK HASTALIĞI
Çamlı, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) koronavirüs salgınını meslek hastalığı olarak kabul edilmediği yönünde yayınladığı genelgenin ardından, sağlık çalışanlarının salgın nedeniyle iş kazasını meslek hastalığı sayılması yönünde girişimlerinin de olduğunu hatırlattı. Çamlı, vefat eden bir hekim için SGK’ya meslek hastalığı sayılması yönünde yapılan başvuruya destek verdiklerini ve önümüzdeki dönemde bu süreci takip edeceklerini, gerekirse yargıya da taşıyacaklarını ifade etti.
SOKAKTA İZOLASYON KALMADI
Normalleşme kararlarının kademesiz bir şekilde alınmasından kaygı duyduklarını belirten Çamlı, toplu taşımalardaki kotanın kaldırıldığını, sokağa bakıldığında ne yazık ki çoğu vatandaşın maskesiz olduğunu, fiziki mesafenin korunmadığını dile getirdi. Her şey düzelmiş algısının var olduğunu ve bunun da tehlikeli olduğunu ifade eden Çamlı, “10-15 gün sonra umarım çok kötü bir sonuçla karşılaşmayız” dedi.
“TEDBİRLER GEVŞETİLMEMELİ”
Önümüzdeki dönemde randevu muayenelerin yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Çamlı, şunları söyledi: “Eski dönemde beş dakikada bir hasta bakılıyordu, acil servislerde korkunç bir hasta yığılması vardı. Tabii bu kışkırtının sağlık talebi beraberinde şiddeti ya da hasta memnuniyetsizliğini getiriyordu. Önümüzdeki dönemde her hastaya en az 20- 25 dakika vakit ayrılması, hastalardan sonra koltuğun dezenfekte edilmesi gibi uygulamaların devam etmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Tüm hastanelerde tedbirlerin gevşetilmeden sürdürülmesinde yarar olur.”
ÜCRETSİZ İZİN DAYATMASI
Hasta sayısındaki düşüşten dolayı gelirlerinde azalma olan bazı özel sağlık kurumlarında hekimlerin ücretsiz izine çıkartılmaya zorlandıklarını aktaran Çamlı, “Kamuda bu normalleşme sürecinde altmış yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları olanlar ücretli izinli olacaklar. Özel kuruluşlarda çalışan kronik hastaların, altmış yaş üstü olanların izinli olup olmayacağı açıklanmadı adeta bu şirket sahibinin insafına bırakıldı” dedi.
PATRON İNSAFINA BIRAKILDILAR
İşyeri hekimlerinin olduğu işyerlerinde temel düzenlemelerinin yapılabileceği ortamların olmadığını söyleyen Çamlı, işçi servislerinde de kotaların kalktığı, yemekhanelerde ya da çalışma koşullarında fiziki mesafelerin korunamadığından kaygısının olduğunu ifade etti. Bu dönemde işyeri hekimlerinin devletten koruyucu ekipman konusunda destek alamadığını, patronun inisiyatifine bırakıldığını söyleyen Çamlı, bazı iş yerlerinde verilen koruyucu ekipmanların standartlara uygun olmadığı için çok sayıda işçinin testinin pozitif çıktığını aktardı. (İzmir/MA)