İsveç'te, 'fazla mola aldığı' suçlamasıyla 35 yıllık işçi işten atıldı
İsveç'te, Akzo Nobel fabrikasında çalışan 35 yıllık İşçi Nijat Rizvan'ın “fazla mola aldığı” suçlamasıyla işine son verildi.
Logo: AkzoNobel
Murat KUSEYRİ
Stockholm
İsveç'in Malmö ilinde Akzo Nobel fabrikasında 35 yıl çalışan Proses Operatörü Nijat Rizvan'ın işine “fazla mola aldığı” suçlamasıyla son verildi.
İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (LO) yayın organı Arbetet gazetesinde yayımlanan haberde mola odasında uzun süre oturduğu suçlamasıyla Rizvan'ın şubat ayı sonlarında işine son verildiği belirtildi.
Arbetet'e açıklamalarda bulunan Rizvan, hakkında verilen karara “Çok aptalca. 35 yıldan beri aynı molayı alıyoruz. Şimdi aniden bana yükleniyorlar” diyerek tepki gösterdi.
Rizvan, çalışanların uygun olduğu zamanlarda her zaman mola yapma özgürlüğü olduğunu hatırlattı. İşten atılmasına neden olan mola süresinin uzun olmadığını söyledi.
İşyerinde örgütlü IF Metall sendikasıyla yapılan müzakerelerde işveren Rizvan'ın 40 dakika içinde üç kez dinlenme odasında görüldüğünü öne sürerken, Rizvan, bu süre içinde çalıştığını ve meyve almak için dinlenme odasına yeniden gittiğinde şefle karşılaştığını söyledi.
Sendika yetkilileri Rizvan'ın anlatımlarını doğruluyor. IF Metall Sendikasının Akzo Nobel Şube Başkanı Philip Maughan, Rizvan'ın uzun mola almasının gerçekte önemli olmadığını belirterek “Eğer işverenin dediği doğru olsa bile bu çok ağır bir ceza. Kimsenin işten atılmasını gerektirmez” dedi.
Rizvan'ın daha önce de iki kez uyarı aldığı belirtiliyor. İlk uyarının uzun süre mola aldığı ve ikinci uyarının da bir kamyonu güvenlik kayışını takmadan sürdüğü için verildiği bildirildi. Rizvan, kamyonu yarım metrelik yerden daha az sürdüğü için güvenlik kayışını takmadığını belirterek kendini savundu. Uyarıdan sonra da mesafenin kısa olmasından bağımsız olarak her zaman güvenlik kayışını kullandığını söyledi.
Philip Maughan, kamyon kullanan herkesin güvenlik kayışlarını kullanmasının gerektiğini söylemekle birlikte şirketin bu konuda çok katı davrandığını ve pek çok çalışana uyarı verdiğini ancak kimsenin işine son verilmediğini söyledi.
Sendika ile işveren arasında süren görüşmelerde anlaşma olmaması ve Rizvan'ın işine son verilmesi üzerine sendika iş aktinin feshinin iptali için İş Mahkemesi'ne başvurdu. Kesin kararı İş Mahkemesi verecek.
Mahkeme sonuçlanana kadar görevini sürdürecek olan Rizvan, “Şirketin böyle davranması anlaşılamaz. Onlar bunu bir prestij sorunu yaptılar. Ben adaletten başka bir şeyin peşinde değilim” dedi.
Sendikanın mahkemeye gönderdiği itirazın bir kopyası Akzo Nobel şirketine gönderildi. Şirketin İletişim Şefi Linda von Platen, olanlar hakkında açıklama yapmaktan kaçındı.
Merkez bürosu Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan Akzo Nobel'in 80 ülkede 34 bin 600 çalışanı bulunuyor. Şirket, her türlü kimyasal ürün ve kimyasal ürünlere ilişkin maddelerin ithalat, ihracat ve dağıtımını yapıyor.