Elazığ'da 16 milyon liraya yapılan köprü 2 yıl sonra ihtiyaç olarak görülmedi
Elazığ'da 16 milyon liraya yapılan Hamza Yanılmaz Köprülü Kavşağı’nın üst kısmını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum artık ihtiyaç olarak görmedi. Halk tepki gösterdi.
Yıldıray COŞKUN
Murat UYSAL
Elazığ
Elazığ Belediyesi tarafından 2018 yılında 16 milyon liraya yapımı tamamlanan Hamza Yanılmaz Köprülü Kavşağı’nın üst kısmını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, artık ihtiyaç olarak görmedi. Evrensel’e konuşan yurttaşlar, “Zamanında millete sorulsaydı, para boşa gitmezdi” dedi.
Elazığ Belediyesi tarafından orduevi mevkiinde 2017 yılında araçların geçişi için alt ve üstten olacak şekilde Hamza Yanılmaz Köprülü Kavşağı’nın yapımına başlandı. Köprülü kavşak 11 milyon liraya ihale edilip, sonradan oluşan maliyetlerle 16 milyon liraya tamamlanarak 2018 yılında kullanıma açıldı. İhale sürecinden yapım aşamasına kadar birçok kez tartışmalara konu olan söz konusu köprülü kavşağın üst kısmı için Elazığ’da açıklama yapan Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum “Artık ihtiyaç olmadığı görülmüştür” diyerek, yıkımı için bir süreç başlatıldığını açıkladı. Köprülü kavşağı yurttaşlara sorduk.
"NEDEN YAPILDIĞINI ANLAMADIK"
Minibüs Şoförü Serkan Özçelik, “Bu köprü hayatımızda hiçbir değişiklik yapmadı. Esnafların yüzde 90’ını olumsuz etkiledi. Bu köprü buranın projesi değil. Milletin bu şekilde mağdur olmasına gerek yoktu” dedi. Köprünün 16 milyon liralık maliyetine işaret eden Serkan Özçelik, “Zamanında millete sorulsaydı vatandaşın da fikri alınsaydı daha farklı olabilirdi, vatandaşın da parası boşa gitmemiş olurdu” diye konuştu. Vatandaş olarak bu köprünün neden yapıldığını anlamlandıramadıklarını söyleyen Özçelik, “Herhalde trafiği rahatlatmak için yapıldı ama bu proje ihtiyacı karşılamadı” dedi. Bir proje yapılıyorsa milletin yararının düşünülmesi gerektiğini ifade eden Özçelik, “Bu projeyi yapanlara da aldıkları para helal değil” diye konuştu.
"MÜTEAHHİTLER ZENGİN EDİLDİ"
Ahmet Yıldırım da eskiden, şimdi köprünün olduğu bölgede ulaşımın çok daha rahat olduğunu ifade ediyor. Yetkililerin vatandaşın cebindeki parayı toprağa gömdüğünü söyleyen Yıldırım, “Kavşağa 16 milyon lira masraf etmişler şimdi de diyorlar ki bunu yıkıp başka bir yerde kullanacağız. Hep boşa harcandı, müteahhitleri zengin ettiler” dedi.
"BUNU YAPACAKLARINA FABRİKA YAPSALARDI"
Köprülü kavşakta manav olan ismini vermek istemeyen bir yurttaş da köprülü kavşak yapılırken halkın sürece dahil edilmemesinden şikayetçi. Büyük taşıtların köprülü kavşağın altından geçemediğini, yağmur yağdığında ise alt geçidin yağmur suyuyla dolduğunu ifade ediyor. Bu projenin gereksiz olduğunu söyleyen yurttaş, “Bugün görüyoruz kahvehaneler çay ocakları gençlerle dolu bunu yapacaklarına birkaç tane fabrika yapmış olsalardı daha yararlı olurdu” diye konuştu. Yurttaş, köprülü kavşak yapıldıktan sonra işlerinin düştüğünü şu sözlerle ifade etti: “Ben köprü yapılmadan önce dükkanımda 3-4 kişi çalıştırıyordum şimdi bayramlar da dahil tek başıma çalışıyorum.”
Köprülü kavşağın bulunduğu Rüstempaşa Mahallesi’nde ikamet eden Emekli Sebahattin Kaçar “Köprüden akşama kadar çok az araç geçmektedir. Evimin önüne arabamı iki dakikalığına bırakıp hastamı götüremiyorum hemen trafik sıkışıyor. 3 seneyi doldurmamış projeye 16 milyon para harcandı ne yaptılar? Yandaşlarına peşkeş çektiler, sonrada üst geçidin durumu kimseyi ırgalamadı. Bu proje Elazığ’a büyük zarar verdi buna masraf edileceğine halkın ihtiyaçlarına masraf edilseydi daha iyi olurdu. Bu ucubenin bir an önce buradan kaldırılmasını istiyoruz. Maalesef sahipsiz Elazığ’ın kaderi bu” diye konuştu.
BAKAN KURUM: ÜST KÖPRÜYE İHTİYAÇ OLMADIĞI GÖRÜLMÜŞTÜR
Depremden sonra inşa edilen konutları incelemek üzere Elazığ’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum incelemelerinin ardından Hamza Yanılmaz Köprülü Kavşağı için de açıklamalarda bulundu. Yapılan çalışmalar sonucu köprülü üst geçide ihtiyaç kalmadığını söyleyen Bakan Kurum, “Orduevi kavşağındaki çalışma hem Mustafapaşa hem de Rüstempaşa Mahallelerinin birleştiği alanda bir çalışma gerçekleştiriyoruz. O alanda yerinde bir kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz. Bundan önce de tabii ki belediye başkanlarımız sağ olsunlar şehrimiz için yapılması gereken köprü olsun, alt yapı olsun her türlü hizmeti yaptılar. Ancak bugün o bölgede geniş kapsamlı kentsel dönüşüm çalışması yaptığımız için artık binaları yoldan çekebilecek, yerleşimini bir bütün olarak yapabilecek durumdayız. Bu çerçevede de teknik ekiplerin çalışması neticesinde orada üst köprüye ihtiyaç olmadığı görülmüş oldu. Belediyemizin alacağı meclis kararıyla süreci işletecek. Biz yeni yapılacak yerleşim alanlarında da ilave yollar açıyoruz. İlave yol olmadığı için öyle bir köprü ihtiyaçtı yapıldı. Ama bugünkü süreçte ihtiyaç olmadığı görülüyor, en azından üst köprünün. Buna ilişkin süreci de belediyemiz eliyle yürütmüş olacağız” diye konuştu.