07 Haziran 2020 15:25

Gümüşhaneli çiftçiler kene vakalarından endişeli

Gümüşhane’de, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü Kelkit Vadisi’nde çiftçiler kene vakaları nedeniyle endişeli.

Fotoğraf: Sinan Uçar/DHA

Paylaş

Türkiye'de kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının en çok görüldüğü yerler arasındaki Gümüşhane’de, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı Kelkit Vadisi’nde çiftçiler endişeli.

Tarım alanlarının ilaçlandığı vadide çiftçiler, uzun kollu kıyafetler giyiyor, pantolonlarının paçalarını çoraplarının içine koyup önlem almaya çalışıyor.

Uzmanlar, ölüm riski koronavirüsten 3 kat daha fazla olan kene ısırmalarına karşı tedbirli olunmasını istiyor.

Gümüşhane'de  son 16 yılda 556 vaka görülürken, 15 kişi de hayatını kaybetti.

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı öğretim üyesi Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, KKKA vakalarının en sık görüldüğü dönemin mayıs, haziran ve temmuz ayları olduğunu söyledi.

KENE POPÜLASYONU BÜYÜDÜ

Ulutaşdemir, şunları ifade etti:

"Bu yıl normalden erken görülmeye başlayan KKKA vakalarında büyük artış yaşandı. Bu vakalar ölümle sonuçlanabileceği gibi hastalığın hafif şekilde atlatılması erken teşhis ve tedavi ile mümkün olabilir. Hastalığın kesin bir tedavisi ve aşısı olmadığı için keneden korunma önemlidir. Gümüşhane merkez veya köylerde kene popülasyonunda artma oldu. Daha önceden sadece Kelkit Vadisi ile sınırlı bulunan kene şu anda güneye doğru inmeye başladı. Ege'de de görülmeye başladı. Ondan dolayı ülkemizin tamamında mutlaka mücadele hızlı bir şekilde yapılmalıdır."

KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Doç. Dr. Ulutaşdemir, vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

  • "Vatandaşlar bahçe, tarla, ahır ve pikniğe giderken uzun kollu ve açık renkli elbise giymeli.
  • Pantolon paçaları çorap içine alınarak, eve dönüşlerde mutlaka vücut ve elbiselerini kontrol etmeli.
  • Kenelerin insan vücuduna tutunmalarında çıplak elle temas etmeden en kısa sürede ince uçlu pens veya eldiven, bez ve poşet gibi malzemeler kullanılarak çıkarılmalı.
  • Kene tutunan yeri, su ve sabunla temizleyerek, tentürdiyot veya baticon gibi bir antiseptik ile silinmelidir.
  • 10 gün içinde ateş, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi şikayetler görülürse en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli.
  • Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hayvanlarını yıl içerisinde en az 3 kez ilaçlatması gerekiyor.
  • Koronavirüse karşı etkili olan sosyal mesafe kuralını, KKKA hastalığında da farklı yöntemlerle kenelere karşı uygulamalıyız."

ENDİŞELİ ÇİFTÇİLER İLAÇLAMA İSTİYOR

Kelkit’te 30 yıldır çiftçilik yapan Ahmet Çelik (50), kene vakalarının son yıllarda yaygınlaştığını belirterek, "Tarım arazisinin olduğu bütün arazilerin ilaçlanması gerekiyor. İlçe tarımın tüm ilaçlamaları yapması gerekiyor. Kene korkusu nedeniyle çocuklarımızı tarlalarımıza getirmiyoruz. Sadece bizler geliyoruz" dedi.

Çiftçi Muhammed Dağdelen (47) de "Tarlaların ilaçlanması gerekiyor. Kene son zamanlarda bayağı yaygınlaştı. Doğaya keklikleri bırakıyorlar ancak kış ayında bilinçsiz avcılar 20- 30 arası kekliği avlıyorlar. Özellikle şehir dışından geliyorlar. Yetkililer bu avcılara karşı önlem almalı. Birkaç defa şikayetçi oldum ama sonuç alamadım" diye konuştu. (Gümüşhane/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Pamuk tarlalarında kölelik koşulları! 10 saatlik çalışmanın bedeli 52 lira

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 23 kişi Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa