Antep Koza Halı'da işçi dayanışmasına polis baskısı
Antep Koza Halı'da patronun tatil gününde mesai yaptırma dayatmasına karşı çıkan ve işten atılan 3 işçinin fabrika önünde direnişi sürüyor. Polis ise dayanışma için gelenlere baskı uyguluyor.
Fotoğraf: Deniz Kar/Evrensel
Deniz KAR
Antep
Pazar mesaisine kalmak istemediği için işten atılan DİSK Tekstil üyesi üç Koza Halı işçisinin direnişi sürüyor. Direnişin sekizinci gününde fabrika önünde beklemeye devam eden işçilere, Antep Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bulunan ve DİSK Tekstil’in örgütlü olduğu Güven Boya fabrikası işçileri ile OSB’deki farklı fabrikalarda çalışan işçiler tarafından dayanışma ziyareti gerçekleştirildi. Çevik kuvvetin yığıldığı fabrikanın önünde ziyaret boyunca polis GBT sorgusu yaptı ve işçilerin dağılmasını istedi.
Antep Koza Halı'da işçi dayanışmasına polis baskısı
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) June 8, 2020
Patronun tatil gününde mesai yaptırma dayatmasına karşı çıkan ve işten atılan 3 işçi fabrika önünde direnişlerini sürdürürken polis ise dayanışma için gelenlere baskı uyguluyorhttps://t.co/lYy0XZlIch pic.twitter.com/2krC5z2oWl
“SONUNA KADAR YANLARINDA OLACAĞIZ”
Ziyaret sırasında konuşan dokuma işçisi Mikail Kılıçalp, Koza Halı işçilerinin mücadelesini desteklediklerini söyledi. Direnişteki işçilerin mücadelesinin sonuna kadar yanında olacaklarını vurgulayan Kılıçalp, “Bizim buraya gelme amacımız taşkınlık çıkarma, birilerini korkutma değil. Bizler Başpınar’daki işçiler olarak buradaki işçi arkadaşlarımıza destek olmak için buradayız. Buradaki işçilerin sendikal mücadelesini destekliyoruz. Sonuna kadar da yanlarında olacağız” dedi.
“ONLARIN DAVASI BİZİM DAVAMIZDIR”
Ardından konuşan Güven Boya işçisi Ahmet Önal, “Yasak olmasına rağmen işçi çıkararak suç işliyor patronlar ve buna kimse engel olmuyor. Biz bu direnişin yanında olacağız, arkadaşlarımız işe alınana kadar gerekirse her gün gidip onlarla birlikte bekleyeceğiz. Onların davası bizim davamızdır” ifadelerini kullandı.
Ziyaret sırasında polisin GBT sorgusu yapmasının da işçiler üzerinde baskı kurma amaçlı olduğunu vurgulayan Önal, “Biz sosyal mesafemizi korumamıza rağmen bizi defalarca uyararak dağılmamızı istediler” diye konuştu.
“HİÇBİR KURUM SESİMİZİ DUYMADI”
Sonrasında söz alan direnişçi Koza Halı işçisi Mustafa Yavuz, işten çıkarıldıkları 16 Mayıs’tan beri mağdur olduklarını aktararak işçi çıkarma yasağı olmasına rağmen işten atıldıklarını vurguladı. Pek çok kuruma başvurduklarını ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını belirten Yavuz “Valiliğe, Büyükşehir Belediyesine başvurduk. Belediye Başkanı'nın özel kalem sekreteri bizimle irtibat kurdu, Valiliğe yazı yazdı, 'Size ulaşacağız' dedi ama hiç kimse sesimizi duymadı” ifadelerini kullandı.
Fabrika içerisinde işçilere baskı olduğunu dile getiren Yavuz, “İçerdeki arkadaşlarımız tehdit altında. Müdürün talimatıyla ‘İşten çıkmak mı istiyorsunuz?’ deniyor içerdeki arkadaşlarımıza” dedi.
DİRENİŞTE SENDİKANIN ÖNEMİ
Fabrikada karşılaştıkları pek çok sorunun sendika sayesinde çözüldüğünü de söyleyen Yavuz, "İşçiler piyasanın altında bir ücretle çalıştırılıyor. Zorunlu mesai uygulaması, hakarete varan konuşmalar, devletin verdiği ödeneğin bile kesilmesi, yıllık izinlerimizin gasbedilmesi gibi birçok sorun var. Önceden mesai ücretlerimiz yüzde 50 zamla veriliyordu. Şimdi sendikanın sayesinde yüzde 100 zamlı verilmeye başlandı. Zorunlu tişört uygulaması yine sendikanın sayesinde iptal edildi. Bu da direnişimizde sendikanın ne kadar önemli bir rolü olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
“HAKKIMIZI ALANA KADAR BEKLEYECEĞİZ”
Ardından konuşan direnişteki işçilerden Mustafa Yüksek ise mağdur duruma düşürüldüklerini ve haklarını istediklerini söyledi. Mağduriyetlerini bildirmelerine rağmen Valilikten, Belediyeden herhangi bir yanıt alamadıklarını belirten Yüksek “Biz burada bekliyoruz ve işe geri dönmek istiyoruz. Hakkımızı alana kadar beklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
“İŞÇİLERE SUÇLU MUAMELESİ YAPILIYOR”
Polisin ziyaret boyunca işçilere GBT uygulaması yapması hakkında görüşlerini aldığımız DİSK Tekstil bölge temsilcisi Mehmet Türkmen, uygulamanın emek düşmanı bir tutum olduğunu söyledi. Polisin görevi dahilinde, kanunları çiğneyen Koza Halı patronuna müdahale etmesi gerektiğini söyleyen Türkmen “Buradaki işçiler haksız yere işten atıldılar. Patronun, hafta tatilinde işçileri mesaiye kalmaya zorlaması suç, buna karşı çıkan işçileri işten çıkarması suç. Zaten şu an işçi çıkarma yasağı var, işçileri yasağa rağmen işten çıkarması da suç. Ancak bunlara sesini çıkarmayan polisler, hakkını arayan ve buna destek olan işçilere suçlu muamelesi yapıyor. Üstelik işçilerin maske, sosyal mesafe gibi kurallara uymasına rağmen. Eğer polisin görevi suçluya müdahale etmekse içerde kanunları çiğneyen patrona müdahale etmesi gerekir” dedi.
“EMEK DÜŞMANI BİR TUTUM”
Yaşanan bu hukuksuzluğa ve adaletsizliğe karşı sessiz kalınmaması gerektiğini belirten Türkmen, “Bu tutum, emek düşmanı, işçi düşmanı bir tutumdur. Bu tutumu kınıyoruz ve başta Antep olmak üzere, emekten ve demokrasiden yana hiç kimseyi buna karşı sessiz kalmamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Antep'te Koza Halı'da yasağa rağmen işçi atan, yasak-kanun tanımayan patronun suçlarına seyirci kalan güvenlik güçleri hakkını arayan işçileri ziyarete gelen işçilerin kimliğini topluyor.
— Mehmet Türkmen (@mturkmenn27) June 8, 2020
Hak-hukuk-adaletten yana olan herkesi bu işçi düşmanı tutuma karşı dayanışmaya çağırıyoruz pic.twitter.com/Mjem20MPwk