Özer AKDEMİR
İzmir
Dersim-Elazığ sınırında bulunan Peri Suyu üzerinde yapılan Pembelik Barajı yaban yaşamı yok etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda barajın beton blokları üzerinde fotoğraflanan koruma altındaki yaban keçilerinden birisinin cansız bedeni dün baraj suyunda bulundu.
"YABAN KEÇİLERİNİN YAŞAM ALANLARI SULAR ALTINDA"
2008 yılında yapımına başlanan, bilimsel raporlara ve mahkeme kararlarına rağmen inşaat çalışmaları hızla tamamlanarak işletmeye alınan Pembelik Barajı yöre halkının olduğu kadar yaban yaşamının da kabusu oldu.
Koruma altında bulunan yaban keçilerinin yaşam alanları Pembelik Barajı'nın suları altında kaldı.
Yaban keçilerinin baraj inşaatı sırasında beton bloklar arasındaki yaşam mücadelesi geçtiğimiz yıllarda fotoğraflanmıştı.
Alevi inancında kutsal kabul edilen yaban keçilerinin zaman zaman sularda boğulduğu görüntüleri de paylaşılıyordu.
"BARAJ YAŞAMI YOK EDİYOR"
Dün Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DEF) tarafından bir yaban keçisinin cansız bedeninin fotoğrafları paylaşıldı.
Platform yaptığı açıklamada, açılan davalarda Elazığ 1. İdare Mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen kaçak bir şekilde yapımı tamamlanan Pembelik Barajının yöredeki yaşamı yok ettiğini dile getirdi.
Baraj gölünde boğularak ölen yaban keçisinin Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında olduğunu belirten platform, “Bölgede yaban keçisi popülasyonu çok fazla. Peri Vadisi bölgesinde sıklıkla yaban keçileri baraj gölünde boğularak ölüyor” denildi.
Baraj nedeniyle Elazığ-Dersim-Bingöl illerine bağlı köylerin iletişimini sağlayan köprü ve yolların sular altında kaldığına işaret eden KAR-DEF açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“Nihai ÇED projesinde bu köprülerin yapılması taahhüt edilirken, Pembelik Barajını inşa eden LİMAK bu sözünü yerine getirmedi, halkların ulaşım hakkı ortadan kaldırılarak şu anda tecrit uygulanıyor”.
"ARDUÇ AİLESİNİN MAĞDURİYETİ HÂLÂ GİDERİLMEDİ"
Pembelik Barajı sularının oturdukları Ilısu Mezrası ile köyleri arasındaki yolu yutması ile mahsur kalan Adile-Ayhan Arduç çifti aylarca mağduriyetlerinin giderilmesi için seslerini duyurmaya çalışmışlardı.
Geçtiğimiz yıllarda 10 günlük açlık grevini Valiliğin çelik köprü yapma sözü sonrası bitiren Arduç ailesine de verilen sözler tutulmazken, sadece yayaların geçebileceği bir tahta köprü yapmakla yetinildi.