Avcı’dan kayyumlara: Rantı Van halkının menfaatinin üstünde mi tutuyorsunuz?
HDP Van İl Örgütü, kentte belediyeleri yöneten kayyumların yolsuzluk ve usulsüzlüklerine ilişkin bir rapor açıkladı.
Fotoğraf: MA
HDP Van İl Örgütü, kentte iki dönem boyunca belediyeleri yöneten kayyumların yolsuzluk ve usulsüzlüklerine ilişkin bir rapor açıkladı. Raporu açıklayan yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Mustafa Avcı, “Rantı Van halkının menfaatinin üstünde mi tutuyorsunuz?” diye sordu.
AVM, SGK’YA VERİLDİ, OTOPARK AVM YAPILDI
Açıklamada konuşan Avcı, her ay belediyeye 700.000 TL gelir getirecek olan Van City Park’ın kayyum tarafından borç karşılığında SGK’ya devredildiğini belirterek, “Belediye üzerinden yandaşlarınıza satamadığınız Park AVM’yi SGK üzerinden birilerine peşkeş mi çekeceksiniz?” diye sordu.
2010 yılında dönemin belediye eş başkanı Bekir Kaya tarafından kentin otopark ihtiyacını gidermek üzere katlı otopark projesi için 4 milyon TL değerinde bir ihale yapıldığını belirten Avcı, “Katlı otopark binası kullanıma hazır hale getirildi ancak hemen sonrasında kayyım atandı. Kayyım sürecinde katlı otopark AVM’ye dönüştürülmek üzere yaklaşık 14 milyon TL'ye ihale edildi” dedi.
“HER SAAT BAŞI VAN HALKI SOYULUYOR”
Van’da belirli caddelerde parkomat adı altında yapılan ve işletilen otoparkların Aksaray’daki bir şirkete verildiği, işletme süresi bitmesine rağmen ihale kanununa aykırı olarak aynı şirkete verildiğini söyleyen Avcı, Van halkının her saat başı rant uğruna soyulduğunu söyledi. Usulsüz yapılan ihale işleminin Sayıştay raporlarına da yansıdığını hatırlatarak, şu soruyu sordu: “Sayıştay raporları gereği başlatmış olduğumuz süreci neden durdurdunuz ve söz konusu firma ile aranızda nasıl bir ilişki var ki bu firmanın rantını Van halkının menfaatinin üstünde tutuyorsunuz?”
“1.5 MİLYON KARŞILIĞINDA HİZMET ALINMADI!”
Avcı, aynı zamanda Van merkez ve ilçelerinde mezarlıkların duvar ve korkuluklarının yapılması için 1.5 milyona ihale yapıldığını, parayı zimmetine geçirdiğini ancak şirketin işi hiç yapmadığının Teftiş Kurulu Başkanlığı raporlarında olduğunu söyleyerek, “Belgelenmiş olan bu yolsuzluk ile ilgili hukuk süreci başlatıldı mı? Başlatılmış ise bu süreç kamuoyunun bilgisine neden sunulmuyor?” diye sordu.
“SAHTE EVRAKLARLA 10 TRİLYONDAN FAZLA ÖDEME YAPILDI”
Kayyumun 2018’de Karla Mücadele adı altında Kar temizleme çalışması için yapılan araç kiralama ihalesi sonrasında söz konusu şirkete sahte evraklarla milyonlarca liralık ödemenin yapıldığını vurgulayarak, “İlgili firmaya yaklaşık olarak 10 trilyon fazladan ödemenin yapıldığı teftiş kurulu tarafından raporlaştırıldığı bilinmektedir. Belgelenmiş olan bu yolsuzluk ile ilgili herhangi bir hukuki sürecin başlatılmadığını da kamuoyunun bilgisine sunuyoruz”dedi.
“97 MİLYONLUK ARAZİ 10 MİLYONA SATILDI”
Avcı, belediye ait 97 milyon TL değerindeki arsanın dönemim kayyumu tarafından 19 Milyon TL’ye satıldığını da ekleyerek yapılan yolsuzluk ve usulsüzlüklere dikkat çekti.
“KÜLTÜR MERKEZİ BAYRAK DEPOSU OLDU”
Van’da bulunan Nuda Kültür Merkezi’nin şuan atıl durumda olduğunu ve bayrak deposu olarak kullanıldığını söyleyen Avcı, “2014 yılında açılışı gerçekleştirilen Nuda Kültür Merkezi 2016 yılına kadar kapsamlı bir faaliyet alanı ile uluslararası düzeyde büyük etkinliklere ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda bünyesindeki atölyeler ile kentin gençlerine farklı alanlarda eğitim vererek büyük bir başarı gösterdi. Kayyum atandıktan sonra içi tamamen boşaltılarak ve atıl duruma getirilen Nuda Kültür Merkezi milyonlarca TL para ile alınan Türk bayrakları için bir depodan öteye geçmedi” dedi.
“TESİS İÇİN 387 BİN TL’YE DANIŞMAN TUTULDU”
2018’de Kocaeli parkı içinde bulunan tesisin tadilat yapım işi için ihale yapıldığını belirten Avcı, “Kocaeli Parkı Van'ın en nezih işletmesine sahip olmakla birlikte günlük cirosu ortalama 20-25 bin TL olan bir tesistir. Personel maaşı başta olmak üzere aylık 250 bin TL civarında bütün sabit giderler belediye tarafından karşılanmaktadır. Buna rağmen çok aktif bir şekilde çalışan bu restoran ve kafede yapılan yolsuzluklar sebebiyle her ay neredeyse 200-300 bin TL arası zarar gösterildiği muhasebe kayıtlarında mevcuttur. Bu tesis için yine Elazığ’dan getirilen ve dönemin kayyımının eşi ile kuzen olduğu iddia edilen bir kişiye “Danışmanlık” adı altında 387 bin TL ücret ödendiği hâlde her ay zarar ettiği bir tesisten bahsediyoruz” dedi.
“306 KİŞİNİN YERİNE AKP’LİLERİN YAKINLARI İŞE ALINDI”
696 sayılı KHK ile taşeron işçilerinin kadroya geçiş işlemleri için düzenleme getirildiğini ve
KHK maddesine göre ‘2 Nisan 2018 tarihinden sonra hiç bir isim altında taşeron işçisi alınamaz’ ibaresinin bulunduğunu belirterek, “Ancak kayyım yönetimince çoğunluğu dönemin belediye yöneticilerinin ve AKP il yönetiminin yakınlarının içinde bulunduğu 194 kişi usulsüz bir şekilde işe alınmıştır. Bu söz konusu usulsüzlük Sayıştay raporlarında da geçmektedir. Sayıştay raporlarına göre bu 194 kişinin işine derhal son verilip ve şimdiye kadar ödenen maaşlarının kuruma geri ödenmesi ve bu usulsüz işlemi yapanlar hakkında gerekli soruşturmanın açılması gerekliliği belirtilmektedir. Seçimlerden hemen sonra yönetime geldikten sonra bu usulsüzlüğe son vermek için gerekli çalışmaları başlatmış olmamıza rağmen son atanan kayyım başlattığımız bu işlemi durdurmuş ve Sayıştay raporlarına rağmen bu usulsüzlüğe devam etmiştir. Liyakatten uzak ve usulsüz bir şekilde alınan bu 194 kişinin önceki kayyım döneminde işine son verilen 306 emekçinin yerine alındığını da ayrıca belirtmek isteriz” dedi.
“AKP ADAYI İÇİN TRABZON’A ARAÇ GÖNDERİLDİ”
Kayyum sürecinde 196 adet binek aracının kiralandığını belirten Avcı, “Bu araçlardan 36 tanesinin bütün giderleri belediye tarafından karşılandığı halde yıllık olarak emniyet, jandarma, milli eğitim, valilik gibi kurumların hizmetine verilmişti. Hatta bu araçlardan Wolkswagen Arteon modeli de 2019 seçim sürecinde Trabzon belediye başkanı adayının hizmeti için Trabzon’a gönderilmişti. Kayyım süreci boyunca haftalık 32 tonluk 4 tanker akaryakıt tüketimi yapılırken biz göreve geldiğimizde gerçek ihtiyacı tespit ettikten sonra bu tüketimi %50 oranında düşürerek haftalık 2-2.5 tankere düşürdük. Gerçek araç ihtiyacını da tespit ederek ihtiyaç fazlası olan 35 aracın kiralama sözleşmesini iptal ettik. 4 aylık süre içinde sadece bu iki kalem giderinde yaptığımız tasarruf yaklaşık 7 milyon TL civarındaydı” dedi.
“SEÇİLDİKLERİNDE SORUNLARA ÇÖZÜM BULMAYI HALK İLE YÜRÜTTÜK”
Avcı, kayyumlarla beraber Van’ın ulaşım, otopark ve trafik sorunuyla ilgili ürettikleri projelerinin iptal edildiğini belirterek, Tabi Van’ın otopark sorununa rağmen katlı otoparkı AVM’ye dönüştüren zihniyetten başka ne bekleyebiliriz ki?” dedi. Avcı, iki kayyum döneminde de Kadın Politikaları Daire Başkanlığının kapatıldığını sözlerine ekledi.
Kayyumlarla belediyelerde hiçbir hizmetin yapıldığını ifade eden Avcı, seçildikleri döneme dair ise şeffaf ve Van halkının sorununa çözüm bulma noktasında çalışmalar yürüttüklerini ve bunu da halkı dahil ederek gerçekleştirdiklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)