Tarlada kimyon toplayan işçiler, çatlayan ellerinin karşılığını alamıyor
Suruç’ta 11 saat boyunca kimyon tarlalarında çalışarak, sadece 70 TL yevmiye alan Zahide Zeren, “Kimyon yolmaktan çatlamamış parmaklarımız kalmadı” sözleriyle çalışma koşullarını anlattı.
Fotoğraf: MA
Urfa'nın Suruç ilçesine bağlı Çengelli (Elîzer) Mahallesi'nde yaşayan Zeren ailesi, dünyanın birçok yerinde yemeklerde kullanılan ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen kimyonu sofralara taşımak için yoğun emek harcıyor. Zeren ailesi, sabahtan akşama kadar kavurucu sıcakta 15 dönümlük kimyon tarlasında çalışıyor. Ancak, yaklaşık 11 saat emek sarf eden aile fertlerinin kişi başı günlük aldıkları para 70 TL.
ÇATLAMAMIŞ PARMAK YOK
Tarlarda çalışarak geçimlerini sağladıklarını ve başka da bir geçim kaynaklarını olmadığını söyleyen aile fertlerinden Zahide Zeren (35), yaptıkları işin zor olduğunu, ancak çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. “Akşama kadar çıplak eller ile kimyon yoluyoruz” diyerek yaptıkları işin zorluğuna değinen Zeren, “Parmaklarımızın hepsi çatlamış. Bu salgın sürecinde hükümet ‘şu kadar kişiye yardım yaptık’ diyor. Bize gelen bir şey olmadı. Biz burada akşama kadar bu güneşin altında çalışıyoruz” dedi.
11 SAATİN BEDELİ 70 TL
12 yaşından itibaren tarlalarda çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Zeren, şöyle devam etti: “O zamandan beri bu rezilliği çekiyorum. Günde 11 saat çalışıp 70 TL yevmiye alıyorum. Bu para ile şimdi bir kilo çay alamıyorsun. Biz sabah saat 06.00’da buraya geliyoruz. Şartlar bunu gerektiriyor. Çalışmazsan aç kalırsın. Akşam 18.30’da eve gidiyoruz. Çalıştığımızda yemek yapacak vaktimiz bile olmuyor. Bir domates ve bir salatalık ile karnımızı doyuruyoruz. Bir yemek yiyelim desek, bu seferde bu yemeğin malzemesini bulamayız.”
TARLA İŞÇİLERİ
Ağabey Mahmut Zeren (60) ise, bu kadar zahmete katlanmalarına rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarına dikkati çekti. Bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini dile getiren Zeren, “Bu tarla bizim değil. Biz bu tarladaki ürünü yolarız. Bu tarlaya 15 dönüm kimyon ekilmiş. Biz bu kimyonu tek tek ellerimiz ile yoluyoruz. Ailem ile birlikte akşama kadar bu tarlada çalışıyoruz. Çoluk çocuk sabah kalktığımız gibi tarlaya gelip çalışırız. Köyde tarlalarda çıkan işlerle çalışıyoruz. Yine mercimek toplamaya gidiyoruz. Tarlada çalışma işi çok zor bir iştir. İnsanı çabuk yıpratır. Kimyon yola yola ellerimiz artık alıştı. Bu salgından sonra herkes gibi biz de daha çok perişan olduk. Bizim başka bir gelirimiz yok” dedi.