09 Haziran 2020 07:58

TOBB ETÜ öğrencileri online sınav için getirilen baskıcı kurallara tepki gösterdi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, online sınav için getirilen arkadan kamera, sözlük-kanun yasağı gibi onları baskı altında hissettiren kurallara karşı çıkıyor.

Fotoğraf: Rüstem Türkmen/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri online sınavlarda getirilen kurallara karşı kampanya başlattı. Twitter'da #TOBBETÜadaletistiyor etiketiyle yürütülen kampanyada online sınav için getirilen sıradışı kuralların geri alınması isteniyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçilen bu öğretim döneminde pek çok üniversite sınavları da uzaktan yapıyor. Bunlardan biri olan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ), online sınavlarda "sınav güvenliği" gerekçesiyle dikkat çekici kurallar getirdi.

ARKADAN KAMERA SİSTEMİ, SÖZLÜK-KANUN YASAĞI...

Online sınavlar için getirilen kural ve uygulamaların öne çıkanları şöyle:

  • Sınav anında arkadan kamera sistemi uygulanacak. Kural gereği öğrencinin kendisi, masasının üstü ve bilgisayar ekranı net biçimde görülecek.
  • Normalde sözlük kullanılabilen derslerin sınavları için sözlük yasağı getirildi.
  • Hukuk fakültesinin pek çok dersinin sınavlarında daha önce serbest olan kanun (kitabı, basılı materyali) kullanmak serbestken online sınavlarda yasaklandı.
  • Cevapların online sistemde yazılmasının yanı sıra, öğrencilerin bir kağıda el yazısı ile de yazması, soru bitiminde kameraya göstermesi ve sınav sonunda PDF olarak yüklemesi istendi. Bunların hepsi için verilen süre ise 10 dakika.
  • Bir soruya yalnızca bir kere bakma hakkı getirild. Sistemde soruyu boş geçen ya da yanlış yanıtladığını sonradan farkeden öğrenci soruya geri dönemiyor.

KURALLAR ÖĞRENCİYE GÜVENSİZLİĞİN GÖSTERGESİ

Pandemi koşullarında eve kapanmak zorunda kalan, bu nedenle aylardır pek çok sorun yaşayan öğrenciler, uzaktan eğitim ve online sınavların dezavantajları nedeniyle de zorluk yaşadığını ifade ediyor. Halihazırda uzaktan eğitimin pek çok teknik sorunundan muzdarip olan öğrenciler, sınavlar için getirilen bu kuralların üzerlerinde büyük bir baskı oluşturduğunu ifade etti. Bu kadar baskı altında sınavlara girmelerinin mümkün olmadığını, girseler bile olumsuz sonuçlarla karşılacaklarını akademik kadroya ilettiklerini belirten öğrenciler, "Stres insanı bir noktadan diğer bir noktaya çıkarır" gibi cümlelerle geri dönüş aldıklarını söyledi.

Gelecek yaşamlarını şekillendirmek açısından kritik bir süreçten geçtiklerini anlatan öğrenciler, öğretime değil sınava odaklı sistem uygulamaları yüzünden zarar gördüklerini belirtti. TOBB ETÜ öğrencileri, karşılıklı güveni derinden sarsan baskıcı sınav uygulamaları son bulana kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tarlada kimyon toplayan işçiler, çatlayan ellerinin karşılığını alamıyor

SONRAKİ HABER

Koronavirüs nedeniyle ertelenen pilot lisans sınavları 29 Haziran'da başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa