Salihli Devlet Hastanesinde sağlık çalışanlarına uygulanan mobbinge tepki gösterildi
Manisa Salihli Devlet Hastanesinde, Kovid-19 şüpheli hasta başvurusu sonrası hastane personelini tedbir almaları için uyaran SES üyesi sağlık emekçilerine ceza verildi, mobbing uygulandı.
Fotoğraf: SES Manisa Şube
Dilek OMAKLILAR
Manisa
Salihli Devlet Hastanesinde, 13 Mart’ta Kovid-19 şüpheli hasta başvurusu sonrası hastanede çalışan sağlık emekçilerini tedbir almaları ve kendilerini korumaları için uyaran sendika yöneticileri suç işlemiş sayıldı. Hastane yönetimi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Manisa Şubesi yönetici ve üyelerine kınama cezası verdi. Karara tepki gösteren SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel, “Hastane yönetimi görevini layığıyla yerine getiren hemşirelere ceza veriyor. Hem yönetemiyorsunuz hem de doğru bir şekilde yönetilmesine katkı sunanlara tahammül edemiyorsunuz” dedi.
"'TEDBİR ALIN' DEMEK SUÇ DEĞİLDİR"
13 Mart’ta Kovid-19 şüphesi olan bir hastanın başvurusu sonrası hastane yönetiminin bir süreliğine acil servisi karantinaya aldığını ve acil hasta muayenelerini ön bahçede yapmaya başladığını anlatan Figen Pehlivan Demirel, “Sağlık emekçileri ise bu durumu hastalardan ve sosyal medyadan öğrenmiştir. Hiçbir yönetici, çalışanları koruma amaçlı bilgilendirme yapmadığı için çalışanlar arasında kaygı ve huzursuzluk yaşanmıştır. Gelişmeleri fark eden sendikamızın şube yöneticisi Selda Şahin, bir üyemizle birlikte mesai arkadaşlarıyla iletişime geçmiş ve arkadaşlarını koruma amaçlı uyarıda bulunmuştur” diyerek yaşanan süreci özetledi.
Bu uyarının suç sayıldığını dile getiren Demirel şöyle devam etti: “Hemşirelik görevi nedeniyle hasta hakkında alınan anamnez (Hastanın, hastalığı ve çevresi hakkında verdiği bilgi) veya bilgilendirmeyi ihtimal dahilinde de olsa gerekli birimlere bildirmek gerekmektedir. Pandemi öncesinde de servise müracaat eden hastanın anamnezini alırken hasta veya hasta yakınının verdiği bilgiler, belge aramaksızın dosyasına işlenmektedir. Arkadaşlarımızın salgın hastalıkla ilgili çalıştığı kurumdaki başka servis çalışanlarını, gerekli korunma tedbirlerini almaları için uyarmaları suç değildir.”
"VERİLEN CEZA USULSÜZDÜR"
Hastane yönetiminin bu süreçte ayrıca "maaştan kesme" talebiyle de soruşturma açtığını ifade eden Demirel, “Yürütülen soruşturma bu zorlu süreçte tüm sağlık emekçileri için de moral, motivasyon bozukluğu ve yönetenlere duyulan güven duygusunun yitimine sebep olmuştur” diye konuştu. Soruşturmanın usulsüz, kasti bir tutum olduğunu ve iptal edilmesini istemelerine rağmen iki arkadaşlarına da kınama cezası verildiğini belirten Demirel “Verilen bu cezayı art niyetli ve usulsüz buluğumuz için İl Disiplin Kuruluna itiraz edeceğiz” dedi.
Konuyla ilgili bilgi almak için telefonla aradığımız Salihli Devlet Hastanesi Başhekimlik Sekreterliği, Başhekim'in "Kaymakamlık izni olmadan açıklama yapamam" dediğini iletti.
"HEM VİRÜSLE HEM DE ADALETSİZ YÖNETİCİLERLE MÜCADELE EDİYORUZ"
Soruşturmalar sürerken hastane yönetiminin baskılarının da devam ettiğini belirten Demirel, “Fakat daha da manidar olanı bu soruşturma sürerken iki arkadaşımıza işyerinde 'maske takmaya dikkat etmedikleri ve bulaş riski yarattıkları' gerekçesiyle ikaz yazısı verilmesidir. Şimdi siz değerlendirin, bu mobbing değil midir? Bunun adı 'benim açığımı ortaya çıkardınız, ben de sizinle uğraşıp her fırsatta açığınızı kollayacak ve cezalandıracağım' değil midir? Biz sağlık emekçileri, bu zor süreçte hem virüsle hem de adaletsiz ve liyakatsiz yöneticilerle mücadele etmekten yorulduk. Ancak bu, haklarımıza yönelik yapılan saldırılara sessiz kalacağımız anlamına gelmesin. Bu soruşturmanın ve uygulanan mobbingin takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.