09 Haziran 2020 14:50

BES Genel Başkanı Serpil Akpınar: "Fiili Hizmet Süresi Zammı" hayata geçirilsin

Büro Emekçileri Sendikası, pandemi sürecinde yüksek risk ve zor şartlar altında çalışan emekçiler için "Fiili Hizmet Süresi Zammı"nın hayata geçirilmesini talep etti.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Genel Merkez bürosunda düzenlediği basın toplantısı ile pandemi sürecinde yüksek risk ve zor şartlar altında çalışan emekçiler için "Fiili Hizmet Süresi Zammı"nın hayata geçirilmesini talep etti. Yüksek risk altında çalışan emekçilere dair hem yaşam süresi hem de ekonomik açıdan yasal bir düzenleme yapılmasının şart olduğunu söyleyen BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, Fiili Hizmet Süresi Zammı ve İş Riski Tazminatı için Meclise iletmek üzere yasa taslağı hazırladıklarını söyledi. Toplantıya KESK MYK Üyeleri Ramazan Gürbüz ve Elif Çuhadar da katılarak destek verdi.

Olağanüstü bir dönemden geçildiğini ve salgınla ilgili gelişmeleri kaygıyla takip ettiklerini söyleyen BES Genel Başkanı Akpınar, “Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’da kümülatif vaka sayısında en fazla artış kaydedilen beş ülke arasında Türkiye’nin de bulunduğunu belirtirken aynı gün siyasi iktidar normalleşme takvimini açıklamıştır. Her gün bin civarında Kovid-19 tanısı konulmakta, insanlar hayatını kaybetmeye devam etmekteyken siyasi iktidar ekonomik kaygılarla birçok kısıtlamayı kaldırmıştır” dedi.

"SALGINDA EMEKÇİLER YÜKSEK RİSK ALTINDA ÇALIŞIYOR"

Salgınla mücadelede sağlık emekçileri başta olmak üzere PTT, yerel yönetim, SGK ve İŞKUR emekçilerinin zor şartlar altında çalışmaya devam ettiğini söyleyen Akpınar, yürürlükte olan yasalara rağmen işin risk ve zorluk derecesine göre Fiili Hizmet Süresi Zammı’nın uygulanmadığına dikkat çekti. Fiili Hizmet Süresi Zammı’nın amacının normal çalışma şartlarına göre zor ve riskli şartlarda çalışanlara yıllık olarak verilen ilave çalışma süresi olduğunu belirten Akpınar, “Yüksek risk altında çalıştıkları sürelerde hem yaşam süresi açısından hem de bunun ekonomik tazmini açısından yasal bir düzenleme şart olmuştur” dedi.

"MECLİSE İLETMEK ÜZERE YASA TASARISI DÜZENLİYORUZ"

Kovid-19’a ilişkin tedbir ve yasakların ilan edildiği dönemden itibaren işyerlerinde fiilen çalışanların her gün için ilave olarak bir gün Fiili Hizmet Süresi Zammı’nda yararlanması gerektiğini ifade eden Akpınar, “Yine salgın döneminde yüksek risk altında kamuda veya özel sektörde çalışmasına bakılmaksızın her çalıştıkları günü 2 gün sayılarak hak ettikleri maaşlarına bu süre karşılığına denk gelen kısmına tazminat ödemesi yapılmasına ilişkin gerekli kanuni düzenleme yapılmalı, bu tazminat ödenmelidir”diye konuştu. Akpınar, Fiili Hizmet Süresi Zammı ve İş Riski Tazminatı için yasa tasarısı düzenlediklerini ve meclise yasa teklifi olarak vereceklerini bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da 2019 yılında ırkçılık vakalarında yüzde 10’luk artış var

SONRAKİ HABER

Gebze'deki Kastamonu Entegre’de iş cinayeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa