“Ne sağlıkta ne de eğitimde sisteme güvenimiz kalmadı”
Bunun üzerine sınav tarihlerinin tekrardan değiştirilmesi de eklenince, toplamda hem eğitim sistemine hem de sağlık sistemine güvenimi yitirmiş oldum.
Görsel: Pixabay
İmam Hatip Lisesi öğrencisi
Kayseri
Salgın süreci öncesinde 20-21 Haziran tarihlerinde yapılmasına karar verilen YKS, salgın sonrası “öğrencilerin sağlığı için” gibi söylemler ile 25-26 Temmuz tarihlerine ertelenmişti. Sonrasında normalleşme söylemleriyle sınav tarihi tekrar değiştirilerek 27-28 Haziran’a çekildi. Öğrencilerin tepkisi üzerine ise, sınav zamanına fazladan 30 dakika süre verildi ve baraj 180 yerine 170 puan olarak belirlendi.
Pandemi dünyada hala devam ederken ve belli başlı ülkelerde çok ciddi vaka artışları görülürken ülkemizde “normalleşme” adı verilen bir sürece girdik. Geçtiğimiz günlerde “kontrollü sosyal yaşam” adı verilen bu sürece uygun olması gerektiği için sınav tarihlerinin tekrardan geriye çekildiği açıklanmıştı bakanlık tarafından. Halkın maddi sıkıntıları ve kaygılarının daha da arttığı bu süreçte ben de geleceğim konusunda hiçbir şey bilmiyorum.
ARTAN KAYGILARLA BERABER NORMALLEŞME
Salgın öncesinde de üniversite mezunu işsizliğin giderek artması beni kaygılandırıyordu. 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı kalkmadan önce evde kaldığım sürelerde geleceğimi düşünmek üzere çok zamanım oldu. Fakat genel sürecin belirsizliği, işsizlik ve hastalık kaygısı ciddi bir psikolojik bunalıma neden oldu. Bunun üzerine sınav tarihlerinin tekrardan değiştirilmesi de eklenince, toplamda hem eğitim sistemine hem de sağlık sistemine güvenimi yitirmiş oldum. Sağlık Bakanı herkesin kalabalık yerlerden uzak olması gerektiğini söylerken bir günde bir sınava 2,5 milyon kişinin girecek olması kendi sözleri ile çelişir nitelikte. Ya dediklerini yapsınlar ya da yaptıklarını konuşsunlar. Özellikle sınava girecek öğrencilerin sisteme güveni bu noktada bitmiş durumda.