George Floyd protestolarında talep edilen "polis reformu" Washington'da onaylandı
Washington DC'nin kent konseyi, ülkede son haftalarda gündeme gelen polis şiddetinin ardından polis teşkilatıyla ilgili reformlar içeren düzenlemeyi onayladı.
Fotoğraf: Peter Zay/AA
ABD'nin başkenti Washington DC'nin kent konseyi, ülkede son haftalarda gündeme gelen polis şiddetinin ardından polis teşkilatıyla ilgili reformlar içeren düzenlemeyi onayladı.
AA'nın haberine göre, George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından düzenlenen kitlesel protestolarda talep edilen "polis reformu" konusunda son adım başkent Washington DC kent konseyinden geldi. Konseyde onaylanan yeni düzenlemeye göre, hakkında görevini kötüye kullandığına dair suçlama olan kişilerin işe alımı yasaklanırken görevi esnasında halka karşı şiddet kullandığı tespit edilen kişilerin de kimliklerinin açıklanması mecbur kılınıyor.
Düzenleme gereği Washington DC Metropol Polisi, protestoları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanamayacak.
Söz konusu düzenleme 90 gün geçerli olacak ve 225 güne kadar uzatılabilecek. Düzenlemelerin kalıcı hale gelmesi için konseyin kamuya açık oturumu ve yeniden oylama gerekiyor.
NE OLMUŞTU?
ABD'de 46 yaşındaki George Floyd adlı siyah yurttaş, 25 Mayıs'ta dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken polis memuru Derek Chauvin'in uzun süre boynuna diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye feryad etmişti. Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke geneline yayılmıştı. Derek Chauvin, olaydan 4 gün sonra gözaltına alınmıştı. Chauvin hakkında 2. dereceden cinayet suçuyla dava açılırken, olaya karışan diğer 3 polis Tou Thao, Thomas Lane ve Alexander Kueng de suça yardım ve yataklık etmekten gözaltına alınmıştı.
George Floyd'un öldürülmesi hâlâ dünyanın pek çok ülkesinde protesto ediliyor. (DIŞ HABERLER)