11 Haziran 2020 00:06

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden: Belirsizlik ve "normalleşme" vakaları artırıyor

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, "normalleşme" süreciyle hastanelerde kaos yaşandığını belirterek “Bu durum sağlık emekçilerinin daha fazla risk altına gireceğini, hastalanacağını gösteriyor" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, hükümetin "normalleşme" kararlarını ve sonuçlarını Evrensel'e değerlendirdi. Hazırlık yapılmadan alınan kararlarla normalleşme sürecine belirsizlikle girildiğini, hastanelerde kaos yaşandığını ve vaka sayılarının birçok ilde arttığını söyleyen Gönül Erden, “Hastalar hastaneye gittiklerinde, sağlık emekçileri ise mesaiye başladıklarında neyle karşılaşacaklarını bilemez hale geldi. Böyle devam ederse sağlık emekçileri daha fazla risk altına girecek ve hastalanacak” dedi.

Normalleşme adımlarının ekonomik kaygılarla atıldığını, işçiler ve emekçiler için değil sermaye için bir normalleşme yaşandığını anlatan Erden, sağlık emekçilerinin durumuna ilişkin ise şunları söyledi: Maalesef alınmayan tedbirler nedeniyle 43 arkadaşımızı kaybettik ve 10 binden fazla sağlık emekçisi hasta oldu. 

"BAKANLIK TARİF ETTİĞİNİ KENDİ UYGULAMIYOR"

“Hangi epidemiyolojik bilgi ve verilerle normalleşmeye geçildiğini sağlık emekçileriyle de halkla da paylaşmadılar” diye konuşan Erden, hastanelerde normal çalışma sistemine geçilmesiyle bütün sağlık emekçilerinin mesaiye çağrılmasının karmaşaya sebep olduğunu kaydederek “Hastalar hastaneye gittiklerinde, sağlık emekçileri ise mesaiye başladıklarında neyle karşılaşacaklarını bilemez hale geldi. Kovid-19’lu ve diğer hastalara bu süreçte nasıl bir hizmet sunulacağı hakkında sağlıkçılara eğitim verilmedi” dedi. 

Kronik hastalığı bulunanların, 60 yaş üstü vatandaşların, engellilerin ve hamilelerin çalışmasının Sağlık Bakanlığı tarafından riskli olarak değerlendirdiğini ancak Bakanlığın kendi kurumlarında bu riskin göz önüne alınmadığını belirten Erden, “Bu trajik bir olaydır. Yine normalleşmeyle beraber tüm sağlık emekçilerini hastanelere çağırdılar ancak onlara yeterince kişisel koruyucu ekipman sağlanmıyor ve bu sorun derinleşerek artıyor” ifadelerini kullandı.

Pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığının esnek çalışma modelini denediğini söyleyen Gönül Erden, “Bugün pek çok hastanede saat 22.00’ye kadar süren vardiyalı çalışma sistemleri, cumartesi tek vardiya konulması, polikliniklerin yapılması ve randevu sitemiyle bu süreci yürütemeyeceklerinin görülmesi esnek çalışmayı dayatıyor. Pandemiyi gerekçe gösterip çalışma sistemini değiştirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

"ÇOĞU SAĞLIK EMEKÇİSİNE TEST YAPILMADI"

Son 1 haftada sadece İbni Sina Hastanesi’nde 12 sağlık çalışanının hastalandığını ifade eden Erden, “Test yapılmamasına rağmen bu sonuç ortaya çıkıyor. Ayrıca pandeminin en yoğun olduğu dönemlerde bile hastanelerin yüzde 39’unda sağlık emekçilerine hiç test yapılmadı” dedi.

Bakanlığın verilerine göre toplamda 2 milyon 377 bin 954 test yapıldığını söyleyen Erden, “Türkiye’de kamu ve özelde toplam 1 milyon 65 bin sağlık emekçisi var. Zaten sağlık emekçilerine test yapılsaydı bu rakam değişirdi. Ya da bunun 1 milyonu sağlık emekçisi ise o zaman neredeyse vatandaşa test yapılmadı” diye konuştu. Erden, artık diğer hastaların da hastaneye gitmeye başladığını ve bu yüzden sağlık emekçilerine daha çok test yapılması gerektiğini dile getirdi.

"1 HAZİRAN SONRASINDA VAKALAR ARTTI"

Sağlık Bakanlığının normalleşme sürecinde yayımladığı çalışma rehberinde birinci basamak sağlık sisteminin yok sayıldığını ve yine sürecin hastaneler üzerinden çözülmeye çalışıldığını belirten Erden, “Rehberler yayımlanıyor ama denetleyecek kimse yok. Diyarbakır’da, Şırnak’ta, Mesin’de, Batman’da, Antep’te, Van’da, Karadeniz’de birkaç ilde vakaların 1 Haziran sonrasında çok fazla arttığını biliyoruz. Pek çok ilde vaka sayıları pik yapmış durumda” dedi.

Şehir hastanelerinde ise pencerelerin açılmadığını, havalandırmaların da olmadığını söyleyen Erden, “Çözüm önerileri olmadığı gibi ısrarla bu hastaneleri inşa etmeye çalışıyorlar. Herhangi bir plan veya hazırlık olmadan, yaşanan sorunlar üzerinden çözüm üretmeye çalışıyorlar” dedi.

Sağlık emekçisi sayısının da çok az olduğunu ve artırılması gerektiğini vurgulayan Erden, “Çalışma sistemindeki aksaklıkları, sağlıkçıları oradan oraya görevlendirmeyle çözemezsiniz. Böyle devam ederse sağlık emekçileri daha fazla risk altına girecek ve hastalanacaktır” dedi. Erden, 4D’li sağlık emekçilerinin de hâlâ ayrımcılık ve adaletsizlikle çalıştırıldığını, iş barışının bozulduğunu dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Termik santrallere arızalı oldukları dönemde 853 milyon TL teşvik ödendi

SONRAKİ HABER

Bursa Demokrasi Güçleri: Salgın kriziyle birlikte rejim kriziyle de karşı karşıyayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa