Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Vaka sayısının azalmaması önemli bir problemdir
Salgında birinci dalganın çok riskli bir döneminde olduğumuza dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan “Maske ve mesafe kuralına ilk başta olduğunun 10 katı dikkat etmemiz gerekiyor” diye uyardı.
Fotoğraf: AA
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 1 Haziran’da alınan normalleşe kararının sonuçlarının önümüzdeki 2-3 haftaya yayılmış olarak görüleceğine dikkat çekti. Salgında birinci dalganın çok riskli bir döneminde olduğumuza dikkat çeken Ceyhan, “Vaka sayısı artmasa bile vaka sayısının azalmaması önemli bir problemdir” dedi. Ceyhan, "Maske ve mesafe kuralına ilk başta olduğunun 10 katı dikkat etmemiz gerekiyor” diye uyardı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 9 Haziran verilerini açıklarken, son 24 saatte tanı konup, yatırılan hastalar nedeniyle yoğun bakım ve solunum desteğine ihtiyacın arttığını söyledikten kısa süre sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeni "normalleşme" adımlarını açıkladı. Yeni adımlara göre lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00'den 24.00'e uzatıldı. Sinema, tiyatro ve gösteri merkezleri 1 Temmuz'dan itibaren açılacak. 65 yaş üstü vatandaşlar haftanın her günü saat 10.00 ile saat 20.00 arasında dışarı çıkabilecek. 18 yaş altındakilere uygulanan sokağa çıkma yasağı ise kaldırıldı ancak küçükler, yalnızca ebeveynleri ile birlikte çıkabilecek.
CEYHAN UYARDI
Açıklanan yeni tedbirler sonrası Evrensel’e konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan çarpıcı uyarılarda bulundu. Ceyhan, “İlk başta birçok grup evine kapandığı için biz sadece yaklaşık 8 milyon kişiye virüs bulaşmasın diye tedbirler alıyorduk. Şimdi insanlar dışarıda, iş yerlerinde, açık havada ya da kapalı alanlarda birbirine temas ediyor. Dolayısıyla temasları azaltmak eskisine göre daha zor. O yüzden daha dikkatli olmak gerekiyor. Şu anda mesela bir kişide virüs pozitif bulduk diyelim, bu kişi lokantaya da gitmiş olacak, kuaföre de AVM'ye de gitmiş olacak. Hatta şehirler arası seyahat etmiş olacak. O nedenle bu kişinin virüsü nereden kaptığı ve neye bulaştırdığını bulmak çok zor şimdi. Maske ve mesafe kuralına ilk başta olduğunun 10 katı kadar dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
65 yaş üstü için tedbirlerin kaldırılmasını özel olarak ele alan Ceyhan, “Son açıklanan kararlarla 65 yaş üstünün artık toplumla temas edecek olması bütün bu tedbirler içerisinde en problemli olan uygulama. Çünkü o grup daha ağır geçirebiliyor. Yani bizim ölüm oranlarının çok yüksek olmamasının en büyük nedeni o yaş grubunu temas ettirmemekti. Ama şimdi hepsi açıldı ve eğer şimdi bu yaş grubundaki insanlar virüse yakalanırsa ölüm oranlarını da artabilir” ifadelerini kullandı.
"BİRİNCİ DALGANIN ÇOK RİSKLİ BİR BÖLGESİNDEYİZ"
İkinci dalga tartışmalarına da değinen Ceyhan, “İkinci dalga teriminin yanlış kullanıldığını düşünüyorum. İkinci dalga salgının bitip bir süre geçtikten sonra yeniden bir dalga halinde başlamasıdır. Vakalar azalmışken tekrar artmasına ikinci dalga denmez. Henüz salgın henüz kontrol altına alınmadı ki ikinci dalgadan bahsedelim. Ayrıca şunu da vurgulamak gerekiyor, şu anda ikinci dalga düşünecek durumda değiliz, çünkü daha birinci dalgayı halletmedik. Birinci dalganın çok riskli bir bölgesindeyiz. Ona yoğunlaşmamız gerekiyor” dedi.
"ÖNÜMÜZDE 2 HAFTADA SONUÇLARI GÖRECEĞİZ"
Normalleşme adımları ve tedbirin kaldırılması ile birçok ülkede vaka artışı yaşandığını söyleyen Ceyhan, ülkemizde 1 Haziran'dan itibaren kaldırılan tedbirlerin etkilerinin bu hafta, önümüzdeki hafta ve hatta ondan sonraki haftaya yayılmış olarak görüleceğine dikkat çekti. Ceyhan, “Neden böyle diyorum, mesela lokantalar açıldı, ama bütün insanlar ilk gün gitmiyor ki, işte 3 gün sonra, 1 hafta sonra, 10 gün sonra vs. giden var. Onun için böyle biraz yayılarak göreceğiz, o nedenle değerlendirmelerimiz de günlük değil, 3-4 güne, bir haftaya bakacak şekilde yapmalıyız. Bakacak olursak 19 Mayıs'tan bu yana vakalar binin biraz altında biraz üstünde seyretti. Yani vakalarda artma yok ama beklenen azalma da olmadı. Bunun birçok nedeni var, ama bu işte tedbirlerin kaldırılması sırasında insanların maske ve mesafe kuralına uymaması da çok büyük etken aslında. Böyle giderse -yani bu civardan aşağıya doğru inmezse ya da çok inerse bu bütün yazı bayağı gene virüsle uğraşarak geçireceğimiz anlamına gelir. Şunu söylemek gerekir vaka sayısı artmasa bile vakaların azalmaması önemli bir problemdir” diye konuştu.
"YOĞUN BAKIMDAKİ HASTA SAYISINDA ARTIŞ VAR, ENDİŞELİYİZ"
Türk Tabipleri Birliği (TTB) COVID-19 İzleme Grubu Üyesi Halk ve Çevre Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz ise sosyal medyadan uyardı. Yavuz, “Günlük vaka bin sınırında devam ediyor. Yoğun bakımdaki hasta sayımızda artış var: 7 Haziran'da 613 yoğun bakım hastası, 8 Haziran’da 625 yoğun bakım hastası, 9 Haziran’da ise 642 yoğun bakım hastası var. 7 Haziran'da aktif vaka 32 bin 163’den bugün (9 Haziran’da) 27 bin 516'ya düştü. 2-8 Haziran haftasında 6 bin 352 vaka 148 ölüm var. Endişeliyiz. Daha çok yolumuz var” diye yazdı. (İstanbul/EVRENSEL)
June 9, 2020