10 Haziran 2020 12:15

AKP "çoklu baro" teklifini haftaya getirmeyi planlıyor

AKP-MHP iktidarının hazırladığı yasa teklifinde sona yaklaşıldı. Teklifin, baroların tepkisine rağmen önümüzdeki hafta Meclise sunulması bekleniyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İktidar, 80 baronun tepkisine rağmen "çoklu baro" sistemine ilişkin yasal değişikliği önümüzdeki hafta Meclise getirmeyi planlıyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 31 baronun başkanıyla yaptığı toplantıda bakanlık olarak yasal düzenleme hazırlığında yer almadıklarını öne sürerek talepleri ileteceğini söylemekle yetindi. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise baroların seçim sisteminde bir değişiklik öngörmediklerini söyledi. Özkan, İstanbul, Ankara ve İzmir’de çoklu baro sistemine ilişkin değişikliği “rekabetçi bir anlayışı ortaya koyacaklarını” savundu.

AKP ve MHP tarafından hazırlanan yasa teklifinde sona yaklaşıldı. Buna göre "çoklu baro" sistemi uygun görüldüğü için nispi temsil seçim sistemine geçilmesine gerek kalmadı. Henüz taslağa göre 5 bin üyesi bulunan baroların olduğu illerde, 2 bin avukatla baro kurulabilecek. Baroların da “birinci baro”, “ikinci baro” diye isimlendirilmesi öngörülüyor.

GÜL "BAKANLIK HAZIRLAMIYOR, TALEPLERİNİZİ İLETECEĞİM" DEDİ

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve baro başkanları, baroların yapısını değiştirmeye yönelik yasa hazırlığı konusunda Ankara’da bir araya geldi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da katıldığı toplantıda  İzmir, Mersin, Adana ve Antep’in de aralarında bulunduğu 31 baro başkanının katılımıyla oluşturulan müzakere heyeti, teklifin geri çekilmesini talep etti. İstanbul ve Antalya Baro başkanlarının katılmayacaklarını ilan ettikleri toplantıda, baro başkanları 19 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde açıkladıkları talepleri sıraladı. TBB ve 80 baro yaptıkları ortak açıklamayla teklifin Meclis’e gelmemesini talep etmişti. Tüm baro başkanlarının söz aldığı toplantıda talepleri dinleyen Bakan Gül, bakanlık olarak barolara ilişkin yasa taslağı içerisinde yer almadıklarını savunarak talepleri ileteceğini söyledi. Baro başkanları da yasanın geri çekilmesini isteyerek, aksi durumda daha farklı bir tepki göstereceklerini bildirdiler. Baro başkanları önümüzdeki günlerde de siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüşecek.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA MECLİSE SUNULMASI PLANLANIYOR

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise barolarla ilgili yasa teklifine ilişkin basına açıklama yaptı. Özkan, barolarla yapacakları görüşmelerin ardından teklifi önümüzdeki hafta Meclise sevk etmeyi planladıklarını açıkladı. Rekabetçi bir anlayışı ortaya koyacaklarını belirten Özkan, İstanbul Barosu’nda 47 bin üye olmasına rağmen 20 bin üyesinin oy kullanmaya gelmediğini söyledi. Avukatların İstanbul’da baro seçimlerini önemsemediğini ifade eden Özkan, “Demek ki avukatlar ile baro yapılanmasının arasında bir bağ yok. İrtibat kopmuş. Biz de diyoruz ki, buralarda acaba bir kısım avukat, bir araya gelerek baro kurabilir mi? Bunun üzerinde bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

"FARKLI BİR SEÇİM SİSTEMİ ÖNGÖRMÜYORUZ"

Özkan, “Farklı illerde avukat sayısı nedeniyle ikinci ve üçüncü baronunun kurulma ihtimali göz önüne alındığında buralarda toplam 85-90 üyeli baro söz konusu olacak. Bu barolarda açıkçası üye sayısı itibari ile sürdürülebilir, denetlenebilir, avukatların mesleki faaliyetlerini, kalitesini artırıcı bir anlayışı hayata geçireceğiz. Bu noktada seçimle ilgili farklı bir sistem öngörmüyoruz. Mevcut seçim sistemi ile barolar kendi seçim sistemi ile seçimlerini gerçekleştirecekler" diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Vaka sayısının azalmaması önemli bir problemdir

SONRAKİ HABER

10 Ekim Ankara Katliamı yaralılarından Ümit Ender hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa