10 Haziran 2020 12:46
Son Güncellenme Tarihi: 12 Haziran 2020 13:44

2 işçi Kovid-19'dan ölmüştü! İK Müdürü: Fabrikayı kapatmak istedik, doğru bulmadılar

Antep'te bulunan Çelikaslan Tekstil’de Kovid-19 nedeniyle arka arkaya iki işçi hayatını kaybetti. Fabrikada üretim hâlâ sürüyor.

Fotoğraf: Recep Sağlam'ın Facebook hesabından alınmıştır

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde(OSB) bulunan fabrikalarda Kovid-19 vakaları artarken, Çelikaslan Tekstil’de çalışan Kadir Uçar, ardından Recep Sağlam isimli iki işçi koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi. Fabrikadan Evrensel’e ulaşan bir işçi, alınan önlemlerin yetersiz olduğunu söyledi ve çok sayıda vaka bulunmasına rağmen üretimin devam etmesine tepki gösterdi. Telefonla ulaştığımız fabrikanın İnsan Kaynakları Müdürü Gizem Işıklar, üretime ara vermeyle ilgili Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğüyle konuştuklarını ancak bunun doğru olmadığının kendilerine söylendiğini belirtti. Işıklar, “Bunun önünü kesmek çok zor. Kesse valilik keser. Antep şu an kaynıyor” dedi.

Fabrikadaki ilk vakanın bundan bir buçuk ay kadar önce tespit edildiğini ifade eden işçi, şu an yirminin üzerinde vaka olduğunu iddia etti. En başta birkaç kişide Kovid-19 tespit edildiğini sonrasında yavaş yavaş arttığını dile getiren işçi, “Başta virüs çıkanları hastaneye götürdüler. Bir, iki derken, üç beş arkadaşta daha çıktı. Sonra virüsün çıktığı vardiyayı komple kapattılar ama üretim devam etti. Sonrasında bir bölümün tamamına sıçradı. Bunlara karşı hiçbir önlem alınmadı ve bizim bölümde de vaka tespit edildi. Bayramdan sonra günde iki üç tane vaka çıkmaya başladı” dedi.

ÖLÜMLERE RAĞMEN ÜRETİM DEVAM EDİYOR

Vefat eden Recep Sağlam ile aynı bölümde çalıştığını ancak bölümün üretime devam ettiğini ifade eden işçi, “Rahmetli Recep Sağlam’ın vardiyası bizim vardiyadan sonra işe geliyordu, onunla da yüz yüze geliyorduk. Kadir Uçar ile Recep Sağlam’ın bölümleri halen çalışıyor. Recep Sağlam’ın bölümünde bizzat ben çalışıyorum. Vefat eden arkadaşlarımızın çalıştığı vardiyadaki işçiler, eleman eksik olduğu için diğer vardiyalara aktarıldı” diye konuştu.

Vaka tespit edilmesine rağmen, üretimin devam etmesine tepki gösteren işçi, “Karantinaya gönderilen ve hastanede olan arkadaşlarımız var. Bu hastalık yaygın bir hastalık, herkeste çıkabilir, orasına bir şey diyemeyiz ama patron, fabrikada vaka çıkmasına rağmen üretimi devam ettiriyor” ifadelerini kullandı.

"BİR MASKE NASIL 6 AY KULLANILIR?"

İşyerinde alınan önlemlerin yetersiz olduğunu da vurgulayan işçi, salgın başladığından bu yana sadece bir adet maske verildiğini söyledi. Dağıtılan siyah bez maske için, işyeri yönetiminin, altı ay boyunca kullanabileceklerini söylediğini ifade eden işçi, “Bir maske nasıl altı ay kullanılır? Dağıttıkları maskeyi günlük yıkıyorduk. Hem içeride, hem dışarıda, hem serviste, her yerde aynı maskeyi kullanıyorduk.  Ondan sonra bir maske bile verilmedi. Şu an kendi imkanlarımızla eczaneden alıyoruz. Daha önce o da yasaktı. Yeri geliyor bir arkadaşımız, tek kullanımlık maskeyi bir hafta kullanıyor” dedi.

DEZENFEKTE YETERLİ DEĞİL

Servislere kapasite sınırlaması getirilince, servis kapasitesinin yüzde ellisi dolacak şekilde binmeye başladıklarını ancak artık onun da olmadığını ifade eden işçi, “29 kişilik servise 35 kişi biniyoruz. Bu servislerde en başta bir kez dezenfekte uygulaması yaptılar ama sonra yapıldığında şahit olmadım” diye konuştu.

Üretime yalnızca bayramda ara verildiğini ama sonrasında ara verilmediğini ve temizliğin dahi yapılmadığını aktaran işçi, “Soruyoruz ‘Temizlik yapıldı mı’ diye, ‘Yapıldı’ diyorlar ama yapılmadı. İşyerini çalıştırmak zorundaysan da en azından temizlik yaptır. Vardiyalar değişirken bir dezenfekte uygulaması yaptır” ifadelerini kullandı.

İşçi, işyerinde alınan tek önlemin fabrika girişinde yapılan ateş ölçümü olduğunu söyledikten sonra, “İlk vaka çıktığında fabrika bir, iki hafta kapansaydı bunların hiçbiri olmayacaktı” sözlerini kullandı.

DENETLEMEYE GİTTİLER, PATRONLA GÖRÜŞTÜLER!

Yetkililerin de konuya duyarsız kaldığını vurgulayan işçi, “Ben Sağlık Bakanlığını aradım en başta. Sağlık bakanlığından görüştüğüm personel, ‘İşyeri yönetimi tarafından kimin şikayet ettiği sorulursa sizin bilgilerinizi paylaşırız’ dediler. Ben de o yüzden kayıt oluşturmadım, çünkü işten çıkarırlar beni ama vicdanen de rahat değilim, fabrikamızdan iki arkadaşımızı kaybettik. Sesimizi duyurmaya çalışıyorum o yüzden sizi aradım” ifadelerini kullandı. Birkaç defa Sağlık Bakanlığı personelinin fabrikaya geldiklerini gördüğünü söyleyen işçi, “Sağlık Bakanlığının aracını gördüm bir iki kez ama işletme içerisini denetlemediler. Yukarı çıkıp patronla görüştüler” diye konuştu.

İŞÇİLER TEDİRGİN

İşe giderken tedirgin olduğunu söyleyen işçi, “Ben korka korka işe gidiyorum ama gitmek zorundayım ne yapayım? Eve gidince çocuklarıma sarılamıyorum. Hepimizde tedirginlik var yani” diyerek mağduriyetini belirtti.

FABRİKANIN İK MÜDÜRÜ: BUNUN ÖNÜNÜ KESSE VALİLİK KESER, ANTEP ŞU AN KAYNIYOR

Konuyla ilgili telefonla ulaştığımız Çelikaslan Tekstil’in İnsan Kaynakları Müdürü Gizem Işıklar, vakalara dair “Antep genelinde var. Şirket bazlı dememiz doğru olmaz. Çoğu şirkette var. Antep’te çoğu kişinin iş yeri Organize Sanayi Bölgesi. Haliyle dışarı bile bulaşsa burası ortak nokta oluyor. Yapabilecek bir şey yok maalesef herkes önlemini alıyor. İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı gelip kontrol ediyor. Sürekli denetime geliyorlar” dedi.

“İşçiler önlemleri yetersiz buluyor” diye sorduğumuzda Işıklar, “Önlem dediğiniz ne ki insan bunu içinde taşıyıp geliyor. Ben istediğim kadar dezefenktan yapayım. Ki yapmaya devam ediyoruz. Her şeyi yapıyoruz. Ama olacağı varsa oluyor gerçekten. Bu benim de başıma gelebilir. Bilemiyorum ki” diye konuştu.

Üretime devam etmeleriyle ilgili sorduğumuz soruya Işıklar, “Biz bunu Valilikle, İl Sağlık Müdürlüğü ile konuştuk. Böyle bir şeyin doğru olmadığını söylediler. Çünkü, biz 14 gün kapattık diyelim, dışarıda salgın devam ediyor, Valiliğin açıklamalarını falan görüyorsanız, Antep genelinde bir yoğunluk var. Antep’te şu an durum kötü. Fabrika suçlamak doğru değil. Sonuçta biz '14 gün ya da ne kadar uygun görüyorsanız kapatalım' dedik. Sağlık Müdürlüğü ‘Sen kapatsan da açtıktan sonra dışarıda var, yine gelecek’ dedi. Yani insanların dikkat etmesi lazım. Şimdi bizim ilk vakanın bulaşma sebebini söyleyeyim. Dışarıdan akrabasından bulaşıyor çalışanın. Bilmiyor, buraya geliyor. Aynı bardaktan bu pandemi sürecinde kola içiyorlar. Başka türlü de vardır. Daha yeniydi bilinmiyordu. Ama bunun önünü kesmek çok zor. Kesse Valilik keser. Antep şu an kaynıyor” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Kısa süre içerisinde kurultayı yapıp sonlandıracağız

SONRAKİ HABER

HDP, milletvekillikleri düşürülen Güven ve Farisoğulları için AYM’ye başvuru yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa