B/S/H bütün paketlerden yararlanırken işçinin borcu arttı
"Salgının başından beri tedarik ve dağıtım zincirindeki aksaklıktan dolayı 15 gün üretimi durduran B/S/H, kalan zamanlarda rutin üretimini sürdürdü."
Fotoğraf: BSH
Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy
B/S/H tam kapasite üretime devam ederken işçiler bantlarda pazar günleri dahil “omuz omuza” çalışıyor. Salgın döneminde patronun hükümetin teşviklerinden yararlandığını, kendilerinin ise gelir kaybı nedeniyle kredi çekerek daha da borçlandığını anlatan işçiler, bir yandan da koronavirüsün kendilerine ve ailelerine bulaşmasından tedirgin.
Salgının başından beri tedarik ve dağıtım zincirindeki aksaklıktan dolayı 15 gün üretimi durduran B/S/H, kalan zamanlarda rutin üretimini sürdürdü. Bayramdan sonra sürekli sözleşmeli işçi alınan fabrikada, haziran ayıyla birlikte bantlardaki vardiya sayıları artırıldı ve yoğun bir çalışma temposuna girildi. İdari izinli sayılan risk grubundaki işçilere de işbaşı yaptırılmaya başlandı. Yoğun çalışma temposu ve işçi sayısının artması nedeniyle fiziksel mesafeyi korumanın imkansız olduğu fabrikada, tedirginlik de artıyor. Servislerde ateş ölçme, yemekhanede sosyal mesafenin korunması ve günde üç adet maske vermek gibi rutin önlemlerin alındığını anlatan bir B/S/H işçisi “Fabrikada üretim hızlandı. Bantlarda işçi sayısı artınca nerede ise omuz omuza çalışıyoruz. Bu koşullarda çalışmaya devam edersek virüsün yayılmasını kimse önleyemez” diye uyardı.
İŞÇİNİN SAĞLIĞININ HİÇ Mİ KIYMETİ YOK?
Başka bir işçi ise şunları söyledi: “Devleti yönetenlerin normalleşme adı altında yaptıkları uygulamalar, herkesi aşırı derecede normalleştirdi. Artık işçiler de önceki gibi dikkat etmiyor. Cumhurbaşkanı çarklar dönmeli dedi, patronlar da bunu değerlendiriyor. Pazar günü bile mesai yaparak üretimi aşırı derecede artırarak kârlarını büyütmeye çalışıyor. Çarklar dönmeli ama işçinin hayatının hiç mi kıymeti yok?”
MESS KENDİNE KÖLE YARATMAK İSTİYOR
B/S/H işçileri gerekli önlemlerin alınmasını talep ederken patron sendikası MESS’in duyurduğu MESS-SAFE uygulamasına ise tepki gösteriyorlar. İşçilerin tüm hareketlerinin takip edilmesini sağlayan bu uygulamaya ilişkin tepkiyi bir işçi şu sözlerle dile getirdi: “Bu tamamen aldatmaca. İşçiyi düşünüp sosyal mesafenin sağlanmasını istiyorlarsa üretin hızını ve çalışma saatlerini düşürsünler. Vardiya sayıları arttırılsın. Burada amaç işçinin sağlığı değil işçinin her anının kontrol edilmesidir. MESS kendine köle yaratmak istiyor.”
PANDEMİ SÜRECİNDE BORÇ DAHA DA ARTTI
Daha önce kriz döneminde olduğu gibi salgın sürecinde de fatura işçiye çıkarıldı. İktidarın Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ile patronlara her türlü yardım yapılarak zarar etmeleri engellendi. “B/S/H AKP’nin bütün paketlerinden yararlandı. Ödemeleri ertelendi, teşvikler aldı, iş olmadığında işçi ücretinden kurtuldu” diyen bir B/S/H işçisi, şöyle devam etti: “Ya biz? Biz gelir kaybı yaşadık. Risk altında çalışmaya devam ettik. Hükümet bize sadece borç verdi. Fabrikadaki neredeyse bütün işçiler kredi çekti veya kredi için başvuru yaptı. Hepimiz yeniden borçlandık. Dönüp baktığımızda borcumuzun daha da arttığını gördük.”