Aydın’da JES'e direnen köylülere kesilen sosyal mesafe cezalarına itiraz edildi
Aydın'da JES'lere karşı mücadele edenlere kesilen para cezalarına itiraz edildi. Köylüler yaşam alanlarını savunduklarını söyleyerek, "Siz para biz can derdindeyiz" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Özer AKDEMİR
İzmir
Aydın'da JES'lere karşı mücadele eden Köşk ilçesi Kuyucak ve Beyköy köylüleri ile AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili'ye "sosyal mesafeyi ihlal" gerekçesiyle kesilen 3150 TL para cezalarına itiraz edildi. Aydın Adliye önünde bir araya gelen köylüler, AYÇEP, Köşk Çevre Platformu ve Aydın’daki çeşitli kurum temsilcileri savcılığa itiraz dilekçesini vermeden önce basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasını okuyan AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Aylarca Kuyucular ve Beyköy Mahallesi’nde oturan vatandaşların ÇED süreci gerçekleştirilmeden JES santrali faaliyetine karşı mücadele ettiklerini hatırlatarak, “Ancak Covid-19 vakalarının artışı ve buna bağlı olarak gelişen sosyal kısıtlamalar bu tepkiyi olumsuz etkilemiştir, Yargıya yapılan başvurular cevaplanmadığı gibi, dava dosyaları da salgın nedeniyle askıya alınmıştır. Bununla birlikte maden arama ve enerji şirketlerinin yasal olmayan faaliyetleri hem devam etmiş, hem de yasallıkları sorgulanmadan onaylanmıştır. Bu “oldubittiler” yüzünden hem kamu yararı ilkesi hem de halk sağlığı zarar görmüştür” dedi.
Şirketin atık havuzunun yeterli önlemler alınmadan faaliyete geçtiği, akışkanlardan çıkan gazın alıcı ortam olan havaya gelişi güzel bırakıldığı ve akışkan atığın ise dere kenarından dere suyuna karıştırıldığının tespit edildiğini söyleyen Vergili, hiçbir yasal veya insani yükümlüğü tanımayan bu uygulamaların yetkiler tarafından da cezasız bırakıldığını ifade etti.
“YAŞADIĞI ALANI KORUYANLARA CEZALARIN KESİLMİŞ OLMASI İRONİKTİR”
Vegili, “Tüm yasal süreçler bu ve benzere şirketlere uygulanmazken, jandarma tarafından halkın tepkiselliğini bir de cezalarla önüne geçmeye çalışılmaktadır. Yaşadığı coğrafyaya, hayata, yetiştirdiği ürünlerine sahip çıkmak isteyen AYÇEP Başkanımız Mehmet Vergili’ye ve köylülerden 34 kişiye maske kullanmadıkları, sosyal mesafeye uymadığından 3150 TL cezası kesilmiştir. Tek derdi bu ülkenin geleceğini güzelleştirmek ve üreterek herkesin tok yatmasını sağlamak olan köylü vatandaşlarımızın jeotermal sahasının yakındaki tarlalarında ot çevirmeye ve tarlasını sürmeye gittiğinde bu cezaların kesilmiş olması ironiktir. Bu düpedüz yıldırma operasyonudur” diye konuştu.
Cumhuriyet Savcılığı’na yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen yetkililer, halka bu cezayı reva görenler hakkında işlem yapılması için başvuruda bulunduklarını dile getiren Vergili, “Sizin derdini para bizimki can. Bilinmelidir ki yazılan bu cezalar bizi ve Aydın halkını yıldırmayacaktır. Yaşanabilir bir Aydın yaratıncaya ve doğayla barışık yaşamayı öğreninceye kadar mücadelemiz sürecektir” dedi.
“AYDIN’I KİRLETMEYE HAKKINIZ YOK”
Açıklama sonrası söz ala köylüler ise vali yardımınsın JES şirket temsilleri ile yat görüntülerine tepki göstererek, “Vali yardımcısına neden sosyal mesafeden ceza kesilmiyor da yaşam alanlarımızı koruduğumuz için bizlere neden ceza kesildi” dedi.
Ceza kesilen köylülerden Kadriye Ünlü de, “Biz toprağımızla geçinmeye çalıyoruz. Bizlere ceza kesiyorlar. Yeter artık Aydın’dan köyümüzden elinizi çekin. Aydın’ı derelerimizi ve yaylalarımızı kirletmeye kimsenin hakkı yok” diyerek tepki gösterdi.
“BİRİLERİNİN AMPULÜ YANACAK DİYE BİZİM OCAĞIMIZI SÖNDÜRMEYİN”
Kuyucular köylüsü Mustafa Yılmaz ise, “Jandarmalar ifademi almak istedi, yüzümde maske olduğu için çıkarmamı maskeyle ifademi alamayacaklarını söyleriler. Benim yüzümde maskem vardı kendileri çıkarttı ve şimdide ceza kestiler. Bunlar şirketle çalışıyor” diye konuştu.
Köşk Çevre Platformu Sözcüsü Mustafa Kaçar da, “Biz açıklama yaparken kaymakam aracına binip gitti. Devlet yetkililerinin halkın sorunlarını dinlemesi gerekirken şirketleri dinliyorlar. Birilerinin ampulü yanacak diye bizim ocağımızı söndürmeyin” diyerek yetkililerin hiçbir yapmamsına tepki gösterdi. Basın açıklamasından sonra ceza adliyeye geçilerek itiraz dilekçeleri verildi.
EKOLOJİ BİRLİĞİ: KÖYLÜLERE VERİLEN CEZALAR GERİ ALINSIN
Ekoloji Birliği de yaptığı yazılı açıklama ile “Jeotermal enerji santralleri acilen kapatılmalı ve köylülere verilen cezalar geri alınmalıdır” dedi. Ekoloji Birliği yaptığı açıklamada, Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. (KARKEY)’in Aydın’da usulsüz olarak çalışma yürütmesiyle köylülerin buna tepki gösterdiğini hatırlatarak, “Firma pervasızca faaliyetine devam etmektedir. AYÇEP, bu süreçteki hukuksuzluklar için gerekli yasal girişimleri başlatmıştır. Ancak firma bu yasal girişimlerin sonucunu beklemeden faaliyetini sürdürmektedir.”dedi.
“KÖYLÜLERİN SÖZ KONUSU PROJEYE RIZALARI YOK”
Köylülerin söz konusu projeye rızalarının olmadığı ifade edilen açıklamada, “Firmanın bu alanda çalışmasını istemeyen ve direnen başta kadınlar olmak üzere köylülere ve AYÇEP yöneticilerine idari para cezaları kesilmiştir. Efeler Kaymakamlığı İlçe Jandarma Komutanlığı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na muhalefetten, sosyal mesafeye uymamak, maske takmamak vb. gerekçelerle 35 köylüye 3150’şer TL idari para cezası kesmiş bulunmaktadır.” belirtilirken cezaların gerekçesinin kadınların ve köylülerin mücadele kararlılıkların kırılmak istenmesi olduğu dile getirildi.
“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Pandemi sürecini ekolojik yıkım projeleri için fırsata dönüştürdüklerini söyleyen Ekoloji Birliği son olarak, “Bu süreçte kamu ve halk yararı hiçe sayılmış ve sermayenin çıkarları gözetilmiştir. Ekoloji Birliği olarak Koyucular ve Beyköy Köylülerinin ve bileşenimiz AYÇEP’in yanındayız. Baskılar ve cezalar bizleri yıldıramayacaktır. Mücadelemiz sürecektir. Yaşam alanlarını yok eden jeotermal enerji santralleri acilen kapatılmalı ve köylülere verilen cezalar geri alınmalıdır!”dedi. (Aydın/EVRENSEL)