11 Haziran 2020 09:17

TÜMTİS: Kıdem tazminatımızdan elinizi çekin!

TÜMTİS tarafından kıdem tazminatının fona devredilmesi planı ile ilgili yapılan açıklamada; “İşçilerin elinde kalan son haklardan birinin ortadan kaldırılması çalışmasıdır” denildi.

Fotoğraf: TÜMTİS

Paylaş

TÜMTİS tarafından, koronavirüs salgını fırsat bilinerek hükümet tarafından gündeme getirilen ve basına sızdırılan kıdem tazminatının fona devredilmesi planı ile ilgili yapılan açıklamada; “Milyonlarca insanı etkileyen, onbinlerce insanın hastalanmasına ve binlercesinin de ölümüne neden olan salgın koşullarında bile, canla başla çalışan, alın teri döken işçilerin haklarının korunması ve genişletilmesi beklenirken; bırakın bu fedakârlığı ödüllendirmeyi, işçilerin 84 yıllık hakkına göz dikilmesi, kelimenin tam anlamıyla fırsatçılıktır” denildi.

Hiçbir işçinin, hükümetin oyununa gelmeyeceği ve kıdem tazminatı hakkının gasbedilmesine ya da budanarak kuşa çevrilmesine izin vermeyeceği vurgulana açıklamada şöyle denildi; “Alın terimizin karşılığı ve anamızın ak sütü gibi helal olan kıdem tazminatı hakkımızın; fon adı altında işverenlere peşkeş çekilmesine, yeni bir arpalık yapılmasına asla göz yummayacağız. Bugün 30 günlük brüt ücret tutarı olan kıdem tazminatının 11 günlük bir bölümünü ya da işveren payını yüzde 4’e düşürerek fona devretmeye çalışıyorlar. Yani işverenin % 8,33 olan payını % 4’e düşürmek istiyorlar. Bununla kalmayıp işçinin ücretinden de kesinti yapmayı planlıyorlar. Mevcut düzenlemede kıdem tazminatı işten çıkarılan işçinin son ücreti üzerinden ve bütün sosyal haklar eklenerek hesaplanıp ödenirken getirilmek istenen düzenleme ile bu da ortadan kaldırılmaktadır. Ve düzenlemeye göre; 56 yaşına kadar fondan hiçbir ödeme yapılmayacaktır.”

“KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

TÜRK-İŞ genel kurulunda; kıdem tazminatı hakkına yönelik herhangi bir girişimin genel grev sebebi olacağı ve kıdem tazminatının son kale ve kırmızı çizgi olduğunun ilan edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada; “DİSK ve HAK-İŞ gibi konfederasyonlar ile hemen her sendika ayrı ayrı kıdem tazminatı hakkımıza dokunulmasına izin verilmeyeceğini kamuoyuna ilan etmişti. Yani hem TÜRK-İŞ, hem DİSK, hem de HAK-İŞ ve bu konfederasyonlara bağlı tüm sendikalar, kıdem tazminatının işçi sınıfının kırmızı çizgisi olduğunu ilan etmişti. Bu nedenle ne hükümet ne de işveren kuruluşları son kalemiz olan kıdem tazminatı hakkımıza yönelik bir girişimde bulunmamalıdır. Hiçbir sendika ya da konfederasyon da kıdem tazminatı hakkımızı pazarlık masasına malzeme yapmaya kalkışmamalı, mevcut kazanımımızı ortadan kaldırmayı amaçlayan bu tür girişimlere karşı “görüşmeye hazırız” gibi sözler sarf etmemelidir. Kıdem tazminatı işçinin elinde kalmış son kazanımıdır, DOKUNDURTMAYIZ. Hiçbir sendika ya da konfederasyon, işçilerin bu kadar önemli bir kazanımının ortadan kaldırılmasına sessiz kalma, bu saldırıyı destekleme gafletine düşmeyecektir. Aksi tutum açık bir ihanet ve silinmemek üzere alınlarına sürülmüş kara bir leke olarak kalacaktır.”

TÜRK-İŞ’E MÜCADELE ÇAĞRISI

Türk-İş’in oybirliği ile alınmış bir genel kurul kararı olduğu ve bu karar doğrultusunda Türk-İş’in, tüm konfederasyonlara çağrı yapması ve kıdem tazminatı hakkının gaspına karşı mücadeleye öncülük etmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Taslağın gündeme gelmesini beklemeden, derhal harekete geçilmelidir. Konfederasyon ayırımı yapmaksızın tüm sendikalara kıdem tazminatı hakkımıza yönelik böylesi bir saldırı karşısında omuz omuza mücadele çağrısı yapıyoruz. Salgın günlerinde hiç ara vermeden fedakârca çalışmaya, üretmeye devam eden işçi sınıfı, kıdem tazminatı hakkını korumak için de aynı fedakârlık ve kararlılıkla mücadeleye atılmaktan çekinmeyecektir.” (HABER MERKEZİ)

%%83779%%

%%86527%%

{{406818}}

ÖNCEKİ HABER

Hopa’da yapılması planlanan deniz dolgusuna halk tepkili

SONRAKİ HABER

Sevgilisi tarafından boğularak öldürülen kadının ön raporuna "darp yok" yazıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa