11 Haziran 2020 10:36

DİSK/Genel-İş: Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, dokunamazsınız

DİSK/Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı "İstihdam Kalkanı Paketi" ile yaşanacak hak gasplarına dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sendikaların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "İstihdam Kalkanı Paketi"ne tepkileri sürüyor. "Tamamlayıcı Emeklilik' adı altında kıdem tazminatı fonu ile entegre edilmiş zorunlu bireysel emekliliğin yeni versiyonunu gündeme getirdi” diyen DİSK/Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan kıdem tazminatının işçilerin ve sendikaların kırmızı çizgisi olduğunu ve dokunulamayacağını belirtti.

Kıdem tazminatı fonuna ilişkin açıklamaların iktidar tarafından düzenli aralıklarla ısıtılıp gündeme getirildiğini vurgulayan Çalışkan, iktidarın bugüne kadar açıkladığı her yeni istihdam paketinin işçi sınıfının kazanılmış haklarını geriletmeye dönük olduğunu ve açıklanan her paket sonrası işçi sınıfının ekmeğinin daha çok küçüldüğünü ifade etti. Çalışkan, “Biliyoruz ki; kıdem tazminatı, işçinin işten ayrılmasının ya da çıkarılmasının yaratacağı gelir kaybına karşı bir tazmin aracı olmasının yanı sıra işverenlerin, işçileri keyfi bir şekilde işten atmalarını engelleyici ve koruyucu bir işleve de sahiptir. Bu yüzden iktidar hedefine kıdem tazminatını koymuştur. Amaç; kamusal emeklilik sistemi parçalanacak, iş güvencemiz olan kıdem tazminatı fona dönüştürülecek ve böylelikle işçiler işverenler tarafından kolayca işlerinden edilecek!” dedi.

Ücretsiz izin uygulamasının uzatılarak işçilerin günlük 38 TL’lik ödeneğe de mahkum edileceğinin altını çizen Çalışkan, “Anlaşılan o ki işçi sınıfı sadece koronavirüs salgınıyla değil aynı zamanda neoliberal salgınla da mücadele etmeye devam edecek. Kapitalist dünyada neoliberal politikalar bir bir çökerken ne yazık ki iktidar bu işe yaramaz tükenmiş politikaları sürdürmekte ve salgının yarattığı ekonomik yükü işçi sınıfına yıkmakta kararlı. Oysa artık insanlığın ihtiyacı bu köhnemiş neoliberal politikalar değil sağlık temelli, yaşam temelli emekçileri koruyacak politikalardır. Gördük ki salgın karşısında ne para ne pul işe yarıyor; emek ve bilim insanlığın ve tüm canlıların kurtuluşu için tek dayanağımız” dedi.

“KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

Kıdem tazminatının işçilerin ve sendikaların kırmızı çizgisi olduğunu ve dokunulamayacağının altını çizen Çalışkan şu talepleri dile getirdi: 

  • Kıdem tazminatı tüm işçiler için, çalışma yılı şartı olmaksızın kullanılabilen bir hak olmalıdır.
  • Kıdem tazminatı, her türlü işten ayrılma durumunda işverenler tarafından ödenen ve ödenmemesi durumunda devlet tarafından güvence altına alınan bir hak olarak yeniden düzenlenmelidir.
  • İşyerinin iflas etmesi ve icra durumunda işçi alacakları öncelikli olmalıdır.
  • İşveren için bir koruma olan kıdem tazminatı tavan uygulaması kaldırılmalıdır. Kıdem tazminatı işçilerin aylık kazançları üzerinden hesaplanmalıdır.
  • Ücretsiz izin uygulamasına da son verilmeli, gelir güvenceli işten çıkarma yasağı uygulanmalıdır. (HABER MERKEZİ)

{{406863}} 

ÖNCEKİ HABER

DİSK/Gıda-İş: Salgın süreci, saldırı süreci oldu; kıdem tazminatı gasbedilemez

SONRAKİ HABER

Derik Kaymakamı Safitürk'ün öldürülmesine ilişkin davada verilen ceza onandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa