11 Haziran 2020 12:40

Rize’ye İran'dan çay taşıyan tır ile ilgili suç duyurusu

Çayın başkenti Rize’ye İran'dan çay taşırken devrilen tır ile ilgili Rize Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Fotoğraf: Rize İl jandarma Komutanlığı/AA

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde çayın başkenti Rize’nin İkizdere ilçesinde İran’dan gelen çayı taşırken kaza yapan tıra ilişkin Rize Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı Sivrikaya mevkiinde 6 Haziran günü tır şoförünün yaşamını yitirdiği, bir kişinin yaralandığı, 21.2 ton kuru çayın yola saçıldığı kaza ‘sıradan ölümlü bir kaza’ olarak kayıtlara geçmedi. Kaza duyulur duyulmaz, Avukat Remzi Kazmaz ve CHP İl Başkanı Saltuk Deniz, “İran kuru çayının Rize’de ne işi var?​” sorusunun peşine düştü. 

BORSA BAŞKANI KONUŞTU KONU İYİCE KARIŞTI

Konuya ilişkin tek açıklama, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan'ın çayın Adana Menşeli HMK Türün Mamülleri Şirketi’ne ait olduğu oldu. Çayın İran’dan, Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı’nda gümrük işlemine müteakip Rize Çay İhtisas Gümrük Müdürlüğüne sevki sağlanmak üzere yola çıktığını dile getiren Erdoğan şunları söyledi: “Çay İhtisas Gümrüğü ilimizde olduğu için yurt dışından gelen bütün çaylar ihtisas gümrüğünden geçmek zorundadır. Rize’ye gelen bütün çayların hepsinin kaçak çay olduğu bir yanılgıdır. Bu tür açıklamalara dikkat etmek gerekir. Ayrıca tırın devrilmesi nedeniyle tırda bulunan kuru çaydan numune alan Rize Tarım Müdürlüğü’nün analizleri sürüyor. Ayrıca devrilen tırdaki çaylar Gümrük Müdürlüğü personelinin nezaretinde başka bir araca nakledilerek ihtisas gümrüğüne sevki sağlanmıştır”.

FİRMAYA ULAŞILAMIYOR

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan'ın açıklaması, özellikle çayın sahibi olduğu söylenen HMK şirketi ile soruları artırdı. Konunun peşine düşen CHP İl Örgütü ve Avukat Remzi Kazmaz şirket hakkında şu bilgileri verdi: Şirket 05.07.2018 tarihinde M.K. tarafından Adana Yüreğir’de kurulmuş. 12.07.2019 tarihinde M.K. hisselerini A.E’ye devretmiş. Şu an tek kişi üzerinden devam eden bir şirket. Sermayesi 1.000.000 TL. Oda kayıtlarında ne telefon numarası ve ne de fax numarası var.

Firmaya ticaret odasından ulaşmak isteyip mal almak isteseniz ulaşma şansınız yok. 100 bin dolar ya da 110 bin dolar arasında mal ithal eden firmanın odada telefon numarası yok. Ne web sitesi var ne de sosyal medyada hesabı var.” 

Kazmaz şu soruları gündeme getiriyor: “Bu kadar büyük miktarda, hem de yurt dışından mal alıp getirip satan firmanın tek sayfa olsa da bir web sitesinin, sosyal medyada hesaplarının olmaması şüpheli değil mi? Böyle bir firmanın görünür, bilinir olması gerekmez mi?" 

FİRMA ÇAYCI DEĞİL TÜTÜNCÜ ÇIKTI!

Kaza olmasa kimsenin haberi olmayacağı, gizemli bir firma ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyen Kazmaz, ayrıca şirket hakkında ayrıca şu bilgileri paylaştı: “Firmanın ticaret odasına göre ana faaliyet kodu: 46.35.01 Tütün Ürünlerinin Toptan Ticareti (pipo tütünü, sigara, puro vb.) Oysa ki çay işiyle uğraşanların ana faaliyet kodu: 46.37.01 Çay Toptan Ticareti.”

Oda kayıtlarına göre firmanın ana faaliyet kolu tütün ticareti olmasına karşın, “Bu firmanın tütün ticareti yapma yetkisi var mı?​” sorusunun cevabı da olumsuz. Kazmaz, Tarım Ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’nın web sitesinde yer alan Tütün Ticareti Yetki Belgesine sahip gerçek ve tüzel kişilere ait bilgiler listesinde firmanın adının olmadığını belirtiyor. “Bu firmanın tütün ticaret yapma yetkisi de yok” diyen Kazmaz, "Araştırıldığı zaman başka şeylerde çıkacaktır" diye belirtiyor.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

  • Çayın sahibi olduğu söylenen HMK Firması yetkilileri Rize’ye geldiler mi?
  • Geldilerse çayı teslim aldılar mı?
  • Gelmedilerse 21.545 Kg. çayın sahibi yok mu? Ya da gerçek sahibi kim?
  • Çayla ilgili rapor sonuçlandı mı?
  • Çaylar nerede depolanıyor?
  • Şirket, 1 milyon TL'ye yakın sermaye yatırdığı çayına niye sahip çıkmıyor?

CHP Artvin Milletvekili Av. Uğur Bayraktutan da konuyu meclis gündemine taşımış, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a “İlgili tırdaki kuru çay hangi ülkeden gelmektedir? Hangi firmadan ne kadar ücret karşılığı alınmıştır? Ülkemizdeki çay üreticilerinin çayı ellerinde kalırken, kota ve kontenjan uygulanırken, özel sektöre mahkum edilip düşük fiyattan çayını satmak zorunda bırakılırken; ilgili ithalat hangi gerekçeyle yapılmıştır? Ülkemizde 2020 yılında yapılan kuru çay ithalatı kaç tondur? Hangi ülkelerden, hangi firmalara ne kadar ücret ödenerek yapılmıştır?​” sorularını yöneltmişti. (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sahilleri harcanan bir kent: Samsun

SONRAKİ HABER

15 Temmuz Dayanışma Kampanyasında toplanan paralara ne oldu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa