11 Haziran 2020 15:46

Meksika’da sanayi işçilerinin avukatı "isyan kışkırttığı" iddiasıyla tutuklandı

Meksika'da İş Hukuku Avukatı Susana Prieto Terrazas, “isyan kışkırttığı” iddiasıyla tutuklandı.

Fotoğraf: SNITIS (facebook.com/SNITISM2032)

Paylaş

ABD-Meksika sınır bölgelerindeki sanayi işçilerinin mücadelesinde ve sendikal örgütlenmesinde aktif rol alan İş Hukuku Avukatı Susana Prieto Terrazas, “isyan kışkırttığı” iddiasıyla tutuklandı.

Prieto Terrazas, son dönemde Kovid-19 salgınına rağmen fabrikaların üretime devam etmesini eleştiriyordu ancak tutuklamanın 2019’daki sanayi işçileri grevi nedeniyle olduğu sanılıyor.

RESTORANDA GÖZALTINA ALINDI

Avukat Susana Prieto Terrazas’ın pazartesi günü, bir sanayi kenti olan ve geçtiğimiz yıl büyük grev hareketiyle gündeme gelen Matamoros kentinde gözaltına alındığı öğrenildi. Bir restoranda eşi ve kızıyla yemek yerken gözaltına alınan ve bu anlarını kaydederek sosyal medyada yayımladı.

Avukatın, Matamoros’un 320 kilometre güneydoğusunda bulunan, Ciudad Victoria kentine götürüldüğü ve burada Çarşamba günü tutuklandığı öğrenildi.

Meksika merkezli La Jornada gazetesine göre Prieto Terrazas, “kamu görevlilerine karşı işlenen suçlar, isyan, tehdit” ile suçlanıyor ve suçlamalar avukatın Ocak 2019’da Matamoros’ta onlarca fabrikada grev yapan işçileri savunduğu dönem ile ilgili.

Habere göre, avukat hakkındaki tutuklama kararı 15 Mayıs’ta çıktığı ancak 8 Haziran’da uygulandı.

GREVCİ İŞÇİLERLE YAN YANA

Susana Prieto Terrazas, Matamoros sanayi bölgesinde bulunan, adına “maquiladora” denilen ve başta ABD olmak üzere yabancı şirketlere sanayi üretimi yapan fabrikalardaki on binlerce işçinin “yüzde 20 zam ve 32 bin peso ikramiye” talepli fiili grevlerinde öne çıkmış ve işçilerin avukatlığını yapmıştı.

Bu süreçte birçok fabrikada işçiler taleplerini kazanırken grev dalgası “20/32 Hareketi” olarak Meksika sınıf mücadelesi tarihine geçmişti.

Avukat, bölgedeki geleneksel sendikaların pasifliği nedeniyle kurulan yeni bağımsız sendika “Ulusal Bağımsız Sanayi ve Hizmet İşçileri Sendikası” SNITIS’in de örgütlenmesinde aktif rol oynamıştı.

SERBEST BIRAKILMASI İÇİN EYLEMLER

Alaycı, enerjik ajitasyonu ve kararlı tutumuyla işçilerin mücadelesinde büyük motivasyon kaynağı olan Prieto Terrazas, bu dönem büyük patronların düşmanlığını kazanmış, hatta kimi patron örgütleri hakkında basın açıklamaları yapmıştı.  

Öte yandan Prieto Terrazas’ın serbest bırakılması talebiyle Matamoros kentinde işçiler çeşitli eylemler yaptı.

Başkent Meksiko’da da işçilerin avukatının serbest bırakılması için bugün yerel saatle 15.00’te protesto eylemi yapılması planlanıyor.

ABD’NİN EN BÜYÜK SENDİKASINDAN DAYANIŞMA

ABD’nin en büyük sendikal federasyonu olan Amerikan Emek Federasyonu ve Endüstriyel Örgütler Kongresi (AFL-CIO) Başkanı Richard Trumka da bir açıklama yayınlayarak Prieto Terrezas’ın serbest bırakılmasını istedi. Açıklamada, Susana Prieto Terrezas’ın Meksika “maquiladora”larındaki işçilerin yorulmak bilmeyen savunuculuğunu yapmasının güçlü şirketlerle ve yolsuz yetkilileri rahatsız ettiği belirtilerek, “İsyan kışkırtmak gibi uydurma suçlamalardan tutuklanması rezalettir. AFL-CIO, derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istemektedir. ABD-Meksika-Kanada Anlaşmasının yürürlüğe girme tarihi yaklaşırken, Meksika, temel işçi haklarına saygı konusundaki taahhütlerini yerine getirmelidir” denildi.

Meksika Komünist Partisi (Marksist-Leninist) PCMML de Susana Prieto Terrazas’ın tutuklanmasını kınayarak derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını ve Matamoros kentinin bağlı olduğu Tamaulipal Eyaleti hükümetinin avukata yönelik düşmanca tutumundan vazgeçmesini istedi.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD askerlerinin Afganistan'daki eylemlerini soruşturanlar cezalandırılabilecek

SONRAKİ HABER

Türkiye'de koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bin 763'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa