13 Haziran 2020 00:31

HABAŞ’ta sosyal haklar gasbedildi, Türk Metal MESS’ten medet umdu

HABAŞ'ta çalışan işçiler sosyal haklarının ödenmesini talep ediyor. İşçiler örgütlü oldukları Türk Metal'e harekete geçme çağrısı yapıyor.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Reklam

Turan KARA
İzmir

HABAŞ Demir Çelik fabrikası 1 Haziran’dan bu yana normal çalışma düzenine geçerek tüm çalışanları tekrar vardiyaya çağırdı. Esnek çalışmanın uygulandığı iki ay boyunca biriken sorunlar ise çözüm bekliyor. Bu sorunların başında kısmi çalışma uygulanan ve zorunlu idari izne yollanan işçilerin gasbedilen sosyal hakları bulunuyor. İşçilerin eylem çağrılarına kulak tıkayan Türk Metal ise HABAŞ’ı MESS’e şikayet ettiğini duyurdu.

HABAŞ iki ay boyunca işçilere ikramiye, bayram parası, çocuk yardımı, yakacak yardımını da içeren hiçbir sosyal hakkı vermemişti. Gerekçe olarak ise “İşyerinde sürekli çalışan işçiler itiraz ediyor ve aynı parayı almaktan şikayetçi” diyerek formenlerin itirazını öne sürmüştü.

Sorun iki haftadır işçilerin ve bundan dolayı sendikanın da gündeminde olmasına rağmen çözülebilmiş değil. Türk Metal HABAŞ idaresinin yaptığı hak gasbını MESS’e şikayet ederek çözmeye çalıştı. Ancak HABAŞ patronu kısmi çalışma uygulanan işçilere sosyal haklarını vermeyeceğini belirtti.

İŞÇİLER MÜCADELE İLE HAKLARINI ALMAK İSTİYOR

Türk Metal’in MESS’in çözeceği umudu da yok olunca işçilere, “HABAŞ’ı mahkemeye vereceğiz, bu haklar bizim yasal haklarımız olduğu için mutlaka alacağız” dendi. İşçiler Türk Metal’in bu tutumunu ve Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın bu konuda hiçbir açıklama yapmamasını, “Çaresiz, müdür karşısında aciz ve zavallıca” buluyor. İşçiler, dava açmayı ise “Bu haklardan vazgeçtik” demekle aynı şey olduğunu söylüyor. İşçilerin beklentileri ise işyerinde verilecek bir mücadele ile haklarını almak.

"PRİM YERİNE İKİ DİLİM BAKLAVA VERDİLER"

Konuyla ilgili görüştüğümüz işçilerden biri, “Var olan sosyal hakların hiçbirini alamadık. HABAŞ’a haklarımızı vermek zor geldi. Çelikhane üretim rekoru kırdı, dağıttıkları şey iki dilim baklavaydı. İşçilere salgın koşullarında fabrikanın pis ve bakımsız ortamında çalışmak zorunda kaldıkları için prim ikramiye vermek yerine iki dilim baklava verdiler. Prim beklentisi oluşmasın diye de idari izindeki kronik hastalara ve kısmi çalışmadaki arkadaşlara ikramiye ve bayram parası vermediler” dedi.

SENDİKANIN SESSİZ KALMASINA İŞÇİLER TEPKİLİ

Bütün çalışanların bu duruma itiraz etmesini beklediklerini ancak Türk Metal’in buna izin vermediğini dile getiren işçi, “Sendika fabrikada bir açıklama bile yapmadı. ‘Şu müdürü kıramayız rica etti’ diyerek geri çevirdi açıklama yapmayı. Pevrul Kavlak desen o sadece aidat almayı ve sosyal medyadan konuşmayı biliyor, fabrikanın yolunu bildiğini dahi sanmam. Fabrika genel müdürü zaten İzmir başkanını kale almıyor, sendikanın gücü işçiye yetiyor” dedi.

“Fabrikada hâlâ ikramiyelerin ve sosyal hakların yatmamasına itirazlar yükseliyor. Kimi bölümlerde işçiler temsilcileri sıkıştırıyor. O zaman dava, mahkeme falan deyip oyalamaya bakıyorlar, işyerini haklı çıkarmaya çalışıyorlar” diyen bir başka işçi ise şöyle devam etti: “Ege Çelik de ödememişti ama sonra ikramiye ve sosyal hakları vermiş, bir tek HABAŞ kaldı vermeyen. Temsilcilere bütün işçileri topla kardeşim açıklama yap diyoruz, müdür izin vermiyor, istemiyor diyor bize. Şubeden temsilci seçimi yapılmasını istiyoruz onu da kabul etmiyorlar. Bu temsilcilere katlanmak zorunda mıyız?”

"TÜRKİYE TAM NORMALLEŞMEDİ AMA HABAŞ ESKİ DÜZENE DÖNDÜ"

HABAŞ AŞ kronik rahatsızlığından dolayı idari izne çıkarılan işçileri de işbaşı yapmaya çağırarak normale dönen ilk işletme oldu. Bayramdan sonra yayınlanan bir açıklamada, her yerde sigara içmenin ve bulundurmanın yasaklandığı, ceza uygulanacağı, maske olmadan servislere, yemekhane ve toplu kullanım alanlarına girmenin yasak olduğu, işçilerin kendilerine maske verilene kadar maskelerini kullanmaları gerektiği, her türlü çalışma alanı ve araç ve ekipmanda dezenfektan bulunması gerektiği, mola ve dinlenme yerlerinin amirlerce kapatıldığı ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Yemekhanenin en az işçi tarafından kullanılacağını ve kumanya dağıtımına devam edileceği belirtildi.

İşçiler fabrika yönetiminin bu genelgeyi yayınladıktan kısa bir süre sonra İl Sağlık Müdürlüğünden fabrikayı teftişe geldiklerini özellikle sac haddehanesini gezdiklerini belirterek, “Aslında fabrikada salgın öncesine göre koşullarda bir değişiklik yok. Aynı kara düzen ve hijyenik olmayan ortam sürüyor. Kaç arkadaşımız koronavirüse yakalandı, kaçı tedavi gördü açıklama yapılmadı. Hastalarla sağlıklılar yan yana çalıştık. Türkiye hâlâ tam olarak normalleşmedi ama HABAŞ çoktan eski düzene döndü. Kronik rahatsızlığı olanlar bile zorunlu olarak işe çağırıldı. Bu da işçi hayatına ne kadar önem verdiğinin açık kanıtı işte” dedi.

Reklam