12 Haziran 2020 10:13

Sağlıkçılar isyanda: Güvencesiz istihdam modelleri canımıza yetti

Süresiz 4B’li sağlık emekçilerinin kadroya alınması ve güvencesiz istihdam modellerinin kaldırılmasını talep eden sağlık emekçileri, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesinde eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık emekçileri, sağlık iş kolundaki güvencesiz çalışma modellerine karşı isyanda. Süresiz 4B’li sağlık emekçilerinin kadroya alınması ve güvencesiz istihdam modellerinin kaldırılmasını talep eden sağlık emekçileri, "Güvencesiz çalışma modelleri artık canımıza yetti, güvenceli iş istiyoruz" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, (TÜMRAD-DER) tarafından Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi içerisinde gerçekleştirilen açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.

GAZETECİLER ENGELLENMEK İSTENDİ

Açıklama öncesi hastanenin güvenlik görevlileri gazetecilerin içeri alınmasına izin vermedi. Yapılan görüşmeler sonrası gazetecilerin içeri girmesine izin verildi.

Gazeteciler içeriye sağlık emekçilerinin alkışlarıyla girdi.

ADALET İSTİYORUZ

Pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık emekçileri için yapılan saygı duruşu ile başlayan açıklamada ilk olarak TÜMRAD-DER Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu konuştu.

43 sağlık çalışanın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Aslanoğlu, "Virüse karşı bütğn sağlık çalılanları olarak mücadele ettik. Salgında hayatını kaybeden bir sekreter arkadaşımızdı. Sonra Cemil hocamız ve başka arkadaşlarımız. Salgın bizi ayırmadı ama bunlar ayırdı. Covid kadar adil olamadılar. Biz sağlık çalışanları olarak adalet istiyoruz" dedi.

4D'Lİ AMBULANS ŞÖFÖRÜ: ARTIK SESİMİZI DUYUN

Daha sonra ise 4D'li çalışan paramedik ambulans şöförü İbrahim Kara  konuştu.

Kara şunları söyledi: "4D'li olarak çalışan işçilere pandemi süresince hiçbir şey verilmedi. Ambulansın içerisinde 3 kişi var, iki tanesi alıyor, ama bir tanesi alamıyor. Aynı ambulanstayız, aynı vakaya gidiyoruz, aynı işi yapıyoruz ama biz alamıyoruz. Bizim sesimiz duyulmuyor, Sağlık Bakanına, Cumhurbaşkanına sesleniyorum. 4D'li işçiler zor durumda. İşkur'dan gelip çalışanlar 24 saat ambulans kullanıyor ama sgari ücretle çalışıyor. Sesimizi duyun."

"GÜVENCELİ ÇALIŞMA İSTİYORUZ"

Hazırlanan. basın açıklamasını basın ile paylaşan SES Anadolu Şube Yöneticisi Diren Doğan, yıllardır hastanelerde ve tüm sağlık ve sosyal hizmet kurumlarında sağlık hizmetinin ayrıştırılmasının en büyük mağduriyetini pandemi sürecinde yaşadıkarını söyledi.

Doğan, "4D’li sağlık işçisi çalışanlar ve taşeron çalışanlar yaptığımız işin büyük kısmını sırtlamalarına rağmen performans ödemesinden bir kuruş bile  faydalanamadılar. Tomografi ve MR gibi görüntüleme merkezlerinde taşeron işçisi olarak çalışan radyoloji teknisyenleri ön saflarda mücadele verdiler, korona virüse maruz kalıp enfekte oldular. Yüzlerce süresiz 4B’li  sözleşmeli personeli aileleriyle aynı şehirde bile yaşayamamaktadır,  çocuklarını, eşlerini kilometrelerce uzakta bırakarak ekmeğinin peşinde koşan sağlık çalışanlarının aileleri parçalanmaktadır. Sözleşmeli çalışan eğitim durumu mazeretiyle tayin olamamaktadır.

Sağlık hizmetinin bölünüp parçalanması ve taşeron şirketler aracılığıyla gördürülmesi, sağlık hizmetinin doğasına aykırıdır. Sağlık hizmetlerinde süreklilik, bütünlük ve istikrar esastır; güvenceli çalışma tüm sağlık emekçilerinin hakkıdır. İnsan onuruna aykırı kölece bir çalıştırma biçimi olduğu herkes tarafından kabul edilen taşeron çalıştırma yasaklanmalı, tümüyle ortadan kaldırılmalıdır" diye konuştu

TALEPLERİNİ SIRALADI

İşsiz sağlık bölümleri mezunu sayısının da günden güne arttığına vurgu yapan Doğan, "Tam da bu noktada pandemiyle birlikte sağlık emekçilerinin yetersizliği bu kadar gün yüzüne çıkmışken, ülkemizde özellikle büyük metropollerde kalıcı ve geçici sağlık tesislerinin sayısını arttırmaya giden siyasi iktidar, hala yeni açılan hastanelerde kimlerin çalışacağı konusunda sessizliğini korumaktadır. Sadece İstanbul’da açılan sağlık tesisleri kapasiteyi beşte bir oranında arttırmışken, bu yeni tesislerde çalışacak sağlık emekçilerinin atanmaması var olanı bile karşılayamayacak durumda olan sağlık emekçilerinin görevlendirilmesi bizlerin yaşadığı bir başka mağduriyetidir" dedi.

Doğan, talepleri ise şöyle sıraladı:

  • Yoksulluk sınırı üzerine çekilmiş temel ücret istiyoruz.
  • 3600 ek gösterge hakkımız artık hayata geçirilmelidir
  • Pandemi sürecinde yaşanan performans ödemleri sırasındaki adaletsizlikler giderilmelidir.
  • Çok riskli iş kolu çalışanıyız ve yıpranma hakkımız 5 yıla 1 yıl şeklinde düzenlenmelidir
  • Sağlık alanındaki personel yetersizliği derhal giderilmeli, yeni atamalar kadrolu, güvenceli yapılmalı, 4B 4C 4D sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil vb. istihdam modelleri ile çalıştırılan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri hemen şimdi 4A kadrosuna geçirilmelidir.

(İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

TTB: İlk dalga bastırılmış değil

SONRAKİ HABER

Otobüs bileti tavan fiyatı yeniden belirlendi: 70 ila 375 lira arasında değişiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa