12 Haziran 2020 18:00

Tülay Hatimoğulları, Doğu Akdeniz’deki termik santrallerin araştırılmasını istedi

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana’da inşa edilen EMBA Hunutlu Termik Santralinin zararlarının araştırılması için Meclis Araştırması açılması önergesi verdi.

Sugözü Termik Santrali | Fotoğraf: Evrensel (Arşiv)

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, halihazırda Doğu Akdeniz bölgesinde çalışmakta olan termik santrallerle birlikte Adana’da inşa edilen EMBA Hunutlu Termik Santralinin doğaya, halk sağlığına, bölgede yaşayan canlılara, tarıma ve bölge ekosistemine etkilerinin araştırılması için Meclis Araştırması açılması önergesi verdi.

Önergede Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) ile Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen modelleme çalışmasını paylaşan Hatimoğulları, “Çalışmaya göre Hunutlu Kömür Santrali faaliyette olduğu süre boyunca Adana’da yaklaşık 2 bin, Adana ve İskenderun Körfezi’ndeki üç termik santral daha eklendiğinde 7 bin 400 kişinin erken ölümüne neden olacak” dedi.

“ADANA’DA HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN NEDENİ HAVA KİRLİLİĞİ”

HEAL bulgularına göre 2 milyonun üzerinde nüfusa sahip Adana’da 2019’da gerçekleşen 30 yaş üstü her 5 ölümden 1’inin hava kirliliği nedeniyle meydana geldiği tahmin edildiğini ifade eden Hatimoğulları, “Yumurtalık ilçesindeki kanser vakalarının da 2009-2014 arasında beş yılda 11 kat artış gösterdiği vurgulanmaktadır. Ayrıca santralin bulunduğu Sugözü Kumsalı’nın, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan deniz kaplumbağalarının korunmasına ilişkin 2009-10 sayılı genelgeye göre, korunması gereken önemli bir deniz kaplumbağası yuvalama alanı olması. Santralin inşaatı aynı zamanda IUCN tarafından nesli tehlike altında olduğu belirlenmiş yeşil deniz kaplumbağasının yuvalama alanına tehdit oluşturduğu için Bern Sözleşmesi’ni ihlal etmektedir. Hem Çin’in hem Türkiye’nin imzacı olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 8d, 8k ve 14c maddelerine de aykırıdır” ifadelerini kullandı.  

“TÜRKİYE KÖMÜR BAĞIMLILIĞINI ARTIRACAK TERMİK SANTRAL PROJELERİNDEN VAZGEÇMELİDİR”

Türkiye’de faal 30 kömürlü termik santrale kurulu gücü 33,5 GW olacak 30’dan fazla yeni kömürlü termik satralinin ekleneceğini ifade eden Hatimoğulları, “Bunların tamamlanması halinde bu santrallerin senede yaklaşık 240 milyon ton sera gazı salınımına neden olacağı tahmin edilmektedir.  Bugün itibariyle, Türkiye 91 GW kurulu güce sahiptir, halbuki son bir yılda en yüksek talep 45,5 GW olarak kaydedilmiştir. Havayı, suyu, toprağı zehirleyecek, halk sağlığını tehdit edecek, iklim krizi çağında fosil yakıtların geride bırakılması gerekliliği ortadayken Türkiye kömür bağımlılığını artıracak termik santral projelerinden vazgeçmelidir” dedi. (Adana/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İdlib'de 5 Haziran'da yaralanan asker bugün hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İpek Özbey: Kaybedecekleri şey, gazete tirajından daha fazlasıydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa