Kocaelili yurttaşlar: Pandemide işsiz kaldık, aç kaldık, faturalar yığıldı
Kocaeli’de pandemi sürecini ve yaşadıklarını konuştuğumuz yurttaşlar, devletin verdiği desteklerin yeterli olmadığı ve işsizlik rakamlarının doğruyu yansıtmadığı görüşünde.
Fotoğraf: Özgür Kocaeli /Arşiv
Meryem KAYA
Yusuf ATMACA
Kocaeli
İşçi kenti Kocaeli’de pandemi sürecini ve yaşadıklarını konuştuğumuz yurttaşa bir dokunduk bin ah işittik. Karantina döneminde işsiz kalan, faturaları biriken yurttaş, TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarına da inanmıyor.
Körfez Esentepe Halk Pazarı’nda ilk olarak görüştüğümüz Hüsniye Erdoğan, salgın ile beraber kendisinin ve kızının ücretsiz izne çıkarıldığını belirtti. Aldıkları 1000 TL yardımın yeterli olmadığını söyleyen Erdoğan, “Bizi kötü etkiledi, faturalarımızı ödemekte zorlandık. 1000 TL yardım aldık fakat bu para ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmedi” dedi. TÜİK’in “İşsizlik azaldı” açıklamasını ise gerçekçi bulmadığını dile getiren Erdoğan, “Pandemi başında eşim işten atıldı. 3 aydır işsizdi. Daha yeni bir işe başladı. Ben azaldığını düşünmüyorum, çok işsiz var” diye konuştu.
3 KİLO BORÇ PATATES!
Pazar tezgahında yevmiyeli çalışan Abdullah Yavuz, “Normale döndüğümüzü düşünmüyorum hâlâ virüs var ve yayılmaya devam ediyor. Bu süreçte mesafeye dikkat etmemiz gerekiyor. Umarım ülke olarak bunun üstesinden geliriz” dedi. Karantina döneminin maddi ve manevi anlamda sıkıntılı geçtiğini ifade eden Yavuz, “Kiramı, faturamı ödemekte zorlandım. Psikolojik olarak da etkilendim. Sadece bir kereye mahsus 1000 TL yardım aldım. Ancak ihtiyaçlarımı karşılayamadım. 7 nüfuslu bir aileye 1000 TL yetmiyor” diye konuştu. 3 aylık karantina döneminde devletin halka destekte bulunmadığını sözlerine ekleyen Yavuz “Bize 1000 TL dağıtılıyor ama patronlara milyarlar veriliyor. Burada bir adaletsizlik var. Ben engelliyim, bu tezgahın sahibine günlük 70 TL’ye çalışıyorum. Haftada 240 lira kazanıyorum. Bu parayla ne eve ne elektriğe ne suya yetiştirebiliyorum. Bu ülkede hep adaletsizlik oldu, sadece bu hastalığın geldiği sürede değil. Hayatımız her zaman korona dönemindeki gibiydi. İnsanlar geçinemiyor, geçinemediği için eşler arasında şiddet oluyor. Her şey dört dörtlük olsaydı böyle bir zalimlik olabilir miydi?” ifadelerini kullandı.
Sağlık sistemine de değinen Yavuz, “Sağlıkçılar iyi çalışıyor fakat sistem iyi değil, uygulamada büyük sıkıntılar var. Sağlık hizmeti ücretli. Parası olan yaşıyor. Böyle olmaması lazım” dedi. Yavuz, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerinin doğru olmadığı görüşünde: “İşsizlik azalmadı aksine arttı. Tezgaha vatandaş geliyor ‘Abi işsizim, bana 3 kilo patates borç verir misin?’ diyor. Olamaz böyle bir yaşam.”
FATURALAR BİRİKTİ, ÖDENEMEDİ
Yaşamın normal olmadığını düşünen bir diğer vatandaş Mehmet ise “Korku içinde yaşıyoruz. Biz de yeteri kadar tedbir alamıyoruz” dedi. Karantina döneminde evden çıkamadığını ve o süreçte işsiz olduğunu belirten Mehmet, “Çalışamadım, bu yüzden elektrik ve su faturalarım birikti, ödeyemedim. Devlet maddi yardımda bulundu ama maddi anlamda yardım alamayan insanlar da var” dedi. Hükümetin halkın evde kalmasının imkanlarını yaratmadığından şikayetçi olan Mehmet, “Evde kal denildi fakat nasıl evde kalacağız, evde kalınca nasıl geçineceğiz? Kimse bu duruma dair çıkıp da bir açıklama yapmadı” diye konuştu.