Hastanelerde ‘normalleşme’ endişesi: Hâlâ çoğu sağlıkçıya test yapılmış değil
Ankara'daki sağlık emekçileri hastanelere başvuruların artmasının risklerine dikkat çekerek hala sağlıkçılara 5 günde bir test yapılsın taleplerinin dinlenmediğini söyledi.
Fotoğraf: Nurettin Fidancan/DHA
Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara
Koronavirüsle mücadelede ‘normalleşme’ adı altında tedbirlerin terk edilmesi sağlık emekçilerini endişelendiriyor. Kovid-19 servislerinin kapatılmasıyla eski görev yerlerine dönmeye başlayan sağlık emekçileri hastanelere başvuruların artmasıyla kendileri için riskin de artacağına dikkat çekerek hâlâ sağlık çalışanlarına 5 günde bir test yapılsın taleplerinin dinlenmediğine dikkat çekti. Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut da tedbirlerin kaldırılmasıyla vakaların ortalama yüzde 20 arttığını söyledi.
KOVID SERVİSİNDEN DÖNENLERE YETERLİ TEST YAPILMADI
Ankara Şehir Hastanesinde görev yapan bir sağlık emekçisi, Kovid-19 servislerinin kaldırıldığını ve orada çalışanların eski görev yerlerine gönderildiğini anlatarak “Ancak burada bazı sağlık emekçilerine test yapılmadı. Bu, belirti göstermemesine rağmen virüs taşıyan bir sağlık emekçisinin bulaşı yayması tehlikesini doğuruyor. Bu nedenle tüm sağlık emekçilerine düzenli test yapılması gerekiyor. Ancak sağlık çalışanlarının çoğunluğuna test yapılmadı. Biz, 5 günde bir test istiyoruz dedikçe şehir hastanesinde çalışanlara test yapılmıyor. Çok az test yapılıyor ve çalışanlara sağlıklı bir bilgi verilmiyor” dedi.
"DAHA ÇOK SEMPTOMSUZ HASTA TAŞIYORUM"
Ambulans çalışanı bir sağlık emekçisi ise polikliniğe gelenlerde artış olduğunu belirtiyor. Son dönemde belirti taşımamasına rağmen pozitif çıkan vakalarda artışların daha fazla olduğunu anlatan ambulans çalışanı, “Son üç haftadır pozitif vaka taşıyorum. Önceden daha çok belirti gösterenler vardı. Şimdi genellikle belirti taşımamasına rağmen pozitif çıkan vakalar görüyorum” ifadelerini kullandı. Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) yemekhane servisinde çalışan bir sağlık işçisi ise, çalıştığı Kovid bölümü taşındıktan sonra kendilerine son kez test yapıldığını ve 1 Haziran’dan itibaren test yapılmamaya başlandığını söyledi. Artık ayda bir test yapılacağını aktaran sağlık işçisi, pandemi süreci boyunca hep ayrımcılığa uğradıklarını ifade etti.
Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan sağlık emekçisi ise sadece isteyenlere test yapıldığını anlattı.
VİRÜS TESPİT EDİLEN 411 UZMAN HEKİM, TEMİZLİK İŞÇİSİ, HEMŞİRE..
Ankara Tabip Odasının (ATO) 8 Haziran’da açıkladığı verilere göre başkentte koronavirüse yakalanan sağlık emekçilerinin sayısı 411’e çıktı. Koronavirüse yakalananların başında 79 kişiyle başı uzman hekimler geliyor, ardından 60 temizlik işçisi, 58 hemşire, 43 asistan, 26 acil tıp teknisyeni ve 26 aile hekimi yer alıyor. ATO teyit edilen dışında netleştirilemeyen 83 sağlık çalışanın daha bulunduğuna dikkat çekiyor.
DÜZENLİ TEST YAPILSIN TALEBİ
Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut da Türkiye ortalamasında vakalarda yüzde 20 artış olduğunu, ancak ortalamayı yükseltenin güneydoğuda artan vakalar olduğunu kaydetti. “Ziyaretler arttı, artık insanlar bir araya gelmeye başladı. Tedbirlerin kaldırılmasının sonuçlarını 14 Haziran’dan sonra daha net göreceğiz” diyen Bulut, Ankara’da üniversite hastaneleri dışındaki hastanelerde sağlık emekçilerini koruyacak tedbirlerin aksatıldığını dile getirdi.
Bulut, üniversite hastanelerinde eski kliniklerine gönderilen sağlık emekçilerine düzenli test yapılması gerektiğini söyledi. Bulut ayrıca evde takipli vakalara bakan ve koronavirüs tespitinde görevlendirilen aile hekimlerine düzenli testler yapılmadığını belirtti.