"RTÜK Başkanı’nın 3 ayrı yerden maaş alması kamu vicdanını yaralıyor"
RTÜK Başkanı’nın Halkbank Yönetim Kuruluna atanmasına tepki: RTÜK Başkanı’nın 3 farklı yerde görev yapması ve buradan gelir elde etmesi kamu vicdanını yaralıyor.
RTÜK logosu
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Halkbank Yönetim Kuruluna atanması tepki topladı. CHP’li RTÜK Üyesi İlhan Taşçı; RTÜK Başkanı’nın 3 farklı yerde görev yapması ve buradan gelir elde etmesinin kamu vicdanını yaraladığını söyleyerek “Cumhurbaşkanı’na selam göndermişti, selamı yerini bulmuş” dedi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Hukuk Biriminden Av. Ülkü Şahin ise bu atamanın RTÜK için kara bir leke olduğunu aktardı.
"RTÜK BAŞKANI YARI ZAMANLI ÇALIŞABİLİR Mİ?"
RTÜK Üyesi İlhan Taşçı RTÜK Başkanı’nın, görevini sürdürürken bir yandan Basın İlan Kurumunda, bir yandan bir kamu bankasının yönetim kurulunda olmasının ne etik açısından ne de mantıkla açıklanacağını söyleyerek “Her bir kamu görevlisinin birden fazla yerde görev alması, bu görevlerden dolayı da gelir elde etmesi doğru değildir. RTÜK Başkanı’nın da 3 farklı yerde görev alması ve gelir elde ediyor olması kamu vicdanını yaralıyor.” dedi.
RTÜK başkanlığının arada uğranılıp yarım gün yapılacak bir görev olmadığının altını çizen Taşçı “RTÜK’ün en önemli özelliği anayasal bir üst kurul olmasıdır. Bu kadar güçlü ve bir kamu otoritesi olan bir kurumun başkanı yarı zamanlı çalışabilir mi? Mümkün değil.” diye konuştu.
"GÖNDERDİĞİ SELAM YERİNİ BULMUŞ"
Taşçı sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca RTÜK’te o kadar yapılması gereken iş var ki… Özgür yayınlar ve yayıncıların sorunları açısından. RTÜK Başkanı daha bunları yani asli görevini yapmamışken yeni bir görev verilmesini anlamak mümkün değil. Kamuoyunun ve üyelerin RTÜK başkanından beklentisi tarafsız ve bağımsız bir RTÜK başkanlığı yapması ve görevini layıkıyla yerine getirmesidir. Bu kadar fazla görev verilip bu kadar fazla gelir elde etmesi neyin ödülü neyin karşılığı bilemiyoruz?
Ebubekir Şahin’in muhalif yayınlara karşı tavrını da biliyoruz zaten. Hükümete tek bir eleştiri getirenlere neler olduğunu biliyoruz. Bunu görevi de bunun ödülü diye değerlendiriyorum.
Zaten son olarak da “Cumhurbaşkanı’mız talimat verirse emir telakki ederim” diyerek Cumhurbaşkanı’na ne kadar sadakatle bağlı olduğunu belirtmiş, selam göndermişti. Bu selamı da yerini bulmuş görünüyor.
RTÜK ÜYESİ KONURALP: DOĞRU OLAN; ŞAHİN’İN, BANKA YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİNDEN ÇEKİLMESİDİR
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Okan Konuralp ise, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Halkbank Yönetim Kuruluna bağımsız üye olarak görevlendirilmesine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Siyasi irade, hatırı sayılır ve düzenli gelire sahip isimlere kamu bankaları yönetim kurulu üyelikleri yoluyla ek gelir imkanı sağladı, sağlıyor. Bu tercih, toplumun tüm kesimlerine doğru yayılan işsizliğin yarattığı ekonomik ve psikolojik sorunlarla mücadeledeki başarısızlığının kendi eliyle teşhiridir; liyakatsizliğin ve kibrin bir sonucudur.
RTÜK Başkanı Sayın Ebubekir Şahin de Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevlendirilerek, bu teşhirin parçası kılınmıştır.
Konunun doğrudan RTÜK’le ilgili bölümü ise şudur: Mevzuata uygun olması, Kurul Başkanı Şahin’in görevlendirilmesini doğru kılmaz. Bir örnek olarak; Halk Bankasının, tv reklamlarındaki payı düşünüldüğünde, sadece kredi dağıtımında değil reklamların da nasıl dağıtılacağına ilişkin kararlarda Şahin’in söz sahibi olacak olması, kamu vicdanı açısından sorunludur. Üstelik RTÜK, BDDK ile birlikte Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar listesinde yer almaktadır. Bu haliyle bile RTÜK Başkanının, bir başka görevlendirme yoluyla BDDK denetimine kendisini tabi kılması yanlıştır.
Doğru olan; RTÜK Başkanı Şahin’in banka yönetim kurulu üyeliğinden çekilmesidir.”
"RTÜK İÇİN KARA BİR LEKEDİR"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Hukuk Biriminden Av. Ülkü Şahin RTÜK Kanunu’nu hatırlatarak şöyle dedi: “RTÜK Kanunu’nun 38. maddesi 2. fıkrasında üst kurul üyelerinin görevleri haricinde yapabilecekleri işler tek tek sayılmıştır: ‘Bilimsel amaçlı eser hazırlama, ders ve konferans verme, jüri ve komisyon üyeliği yapma’. Üyeler, bu görevler haricinde resmi veya özel nitelikte hiçbir görev alamaz, özel veya kamu medya hizmet sağlayıcılarının görev ve yetki alanına giren konularda doğrudan veya dolaylı olarak taraf olamaz ve bu konularda hiçbir maddî menfaat sağlayamaz ve siyasi partiye üye olamaz. Aynı maddenin 6. fıkrasına göre bu yasağa aykırı davranan üst kurul üyeleri görevlerinden çekilmiş sayılırdı. O halde RTÜK Başkanı’nın bu ataması ile görevinden çekildiğini söyleyebilirdik. Bu konuda Kanun son derece açıktı.”
"BANKADAN KREDİ ALINDIĞINDA NE OLACAK?"
Ancak 6487 sayılı Kanun’la 2013 yılında getirilen bir düzenleme ile bunun önünün açıldığını belirten Şahin “İlgili yasak ilga edilmiş oldu. Ancak yeni düzenlemede bir şart var. RTÜK üyeleri kurumun görev alanıyla ilgili olmamak kaydıyla bir başka görev alabilir.” diyerek şöyle devam etti: “Bu noktada her ne kadar kamu bankası yönetim kurulu üyeliği ile RTÜK başkanlığı bir arada yürütülebilirmiş gibi görünüyor. Ancak bir medya şirketi bankadan kredi aldığında ne olacak? RTÜK Başkanı, banka yönetim kurulu üyesi olarak kredi verdiği medya kuruluşunun aleyhine miktarı çok yüksek olan para cezası ve yayın durdurma cezasını verebilir mi? Bu kredinin en nihayetinde bir geri ödemesi var.
Neticede demek istediğim şu: Anayasa’mızın 133. maddesine göre RTÜK özerk ve tarafsız olması gereken bir kurum. RTÜK Başkanı’nın bu iki görevi ayrı gibi dursa da kesişmektedir, görev alanına girmektedir. Dolayısıyla bu durum hukuka aykırıdır, kabul edilemez ve RTÜK için de kara bir lekedir.” (MEDYA SERVİSİ)