14 Haziran 2020 00:40

Vaka sayısında 29 Mayıs'a geri döndük: Bu tablo erken açılmanın bir sonucu

Türkiye’de Kovid-19 vaka sayıları yükselişe geçti. Doktorlar ve bilim insanları bunun nedeninin tedbirlerin ekonomik kaygılarla erken kaldırılması olduğu görüşünde.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye’de Kovid-19 vaka sayıları yeniden yükselişe geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nin açıkladığı verilere göre en son 13 Haziran’da vaka sayısı 1459'a çıktı. En son 29 Mayıs’ta vaka sayısı binin üzerinde açıklanmıştı. Doktorların ve bilim insanlarının Türkiye’de tedbirlerin erken ve ekonomik kaygılarla kaldırıldığı uyarıları maalesef vaka artışı olarak karşımıza çıktı. Vaka sayılarının bir ara 800’lere düştüğünü hatırlatan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, artışın yüzde 50 olduğuna dikkat çekti. Pala, ne yazık ki epidemolijik verilerle değil ekonomik kaygılarla kaldırılan tedbirlerin sonuçlarını yaşadığımızı söyledi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serhat Ünal ise her an kurallara geri dönüş olabilir uyarısında bulundu.

"ÖLÜMLER DE ARTABİLİR"

Vaka artışını Evrensel'e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, vaka sayılarının 800’ün altına düşmüşken birden 1200’e ulaştığını, yüzde 50’lik bir artış yaşandığına vurgu yaparak “Birkaç gündür Bursa, Diyarbakır, Manisa, Ankara ve yurdun değişik yerlerinden vaka artışı haberleri geliyor. 11 Mayıs’la başlayan yeniden açılma süreciyle vaka artışının yanı sıra yoğun bakım ve de entübe hasta sayısında da bir miktar artış yaşandığı bir dönemi yaşıyoruz. Bunun 1 Haziran’la devam eden serbestleştirme ve tedbirlerin kaldırılmasının bu tabloyu ortaya çıkardığı çok açık. Biz daha önce bu yeniden açılmanın epidemiyolojik verilere göre planlaması konusundaki uyarılarımızı paylaşmıştık. Öyle görünüyor ki yeniden açılma kararları bilimsel verilere göre değil, ekonomik ve siyasal gerekçelerle verilmiş durumda. Böyle devam etmesi halinde hafif artışla birlikte ölüm sayısında artış da gündeme gelebilir” ifadelerini kullandı.

"VİRÜSÜN YAYILIMINDA AZALMA YOK"

Buna karşı ellerin yıkanması, fiziki mesafenin korunması ve maske takılması gibi bireysel önlemlerin yanında asıl olarak kamusal ve kurumsal önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Pala “Çünkü bireyin tek başına alacağı önlemler sınırlıdır. Hem işyerleri hem kamuya açık alanlar gibi yerlerde bir düzenleme yapılması zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor” dedi.  Yeniden açılmanın pandemi bitti ve salgın kontrol altına alındı gibi yanlış bir algıya yol açtığını ifade eden Pala, “Toplumda zaten düşük olan risk algısı daha da düşmüş görünüyor. Ama hastalık yaygın bir biçimde sürüyor. Örneğin Diyarbakır’da olgu patlamasına bakacak olursak, ya da Ankara’da birdenbire yükselen olgu sayısına bakacak olursak Türkiye’de de sürüyor. Virüsün hastalık yapma yeteneğinde azalma olmadığı ve bütün dünyada da çok sayıda olgunun kayıtlara girdiğini biliyoruz. Bu nedenle önlemleri almaya devam etmeliyiz” diye konuştu.

"KURALLARA GERİ DÖNÜŞ OLABİLİR"

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serhat Ünal, düşüş eğiliminde bir problem olursa her an kurallara geri dönüş olabilir uyarısında bulundu. Havaların ısınması, yasakların kalkmasının tehdidin geçtiği algısına neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ünal, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) açıklamalarına göre dünyada en yüksek vakaların olduğu günlere gelindiğini ve tehdidin henüz geçmediğine dikkat çekerek “Günde 106 bin vakadan bahsedilirken şimdi günde 130 bin vakadan bahsediliyor. Dünyada böyle giderken bizde sıfırlamak kolay değil” ifadelerini kullandı. GazeteDuvar’ın ‘sokağa çıkma yasağı geri gelir mi?​’ sorusuna Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, tekrardan sokağa çıkma yasağı uygulamasına gidilmesine ihtiyaç görmediğini belirterek “Ama bazı illerde bu karar alınabilir. İl pandemi kurulları ihtiyaç duyarlarsa, risk artışı görürlerse, lokal olarak il bazında bu kararı alabilirler” cevabını verdi.

SINAVI HATIRLATIP, RİSKE KARŞI UYARDI

Doç. Dr. Çağhan Kızıl, vaka artışı devam ederken fiziksel mesafenin de hızla azaldığını belirterek “Bunun riskini görürken yakın zamanda 3 saatlik bir sınava 2.5 milyon genç girecek, aileler de dışarıda bekleyecek. Milyonlarca insan!” diyerek riske dikkat çekti. Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz da, 1195’e çıkan vaka sayısıyla 28-29 Mayıs seviyesine geri döndüğümüze dikkat çekerek “Salgının ilk dalgasını baskılayabilmiş değiliz” değerlendirmesini yaptı.

"KALABALIKTA ATEŞ ÖLÇÜMÜ SİZİ KORUMAZ"

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, sosyal medya hesabından normalleşmeyi eski normal sandığımızı ve vaka sayısının artış eğilimine girdiğini belirterek “Yeniden hatırlatalım: Hasta kişiler ile bulgusu olmayan taşıyıcıların bulaştırma riski aynı. Bulgusuz taşıyıcılık oranı Kovid-19 olanlar arasında en az yüzde 40 civarında (Kimilerine göre yüzde 80). AVM ve diğer kalabalık yerlerdeki ateş ölçümü sizi korumayacak. Karşılaştığımız herkes potansiyel olarak Kovid-19 pozitif kabul edilmeli” uyarısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

{{406953}}

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak’ta tarihi okul yıkılıp otopark yapılmak isteniyor

SONRAKİ HABER

Fransa'da binlerce kişi ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa