14 Haziran 2020 10:54
Son Güncellenme Tarihi: 16 Haziran 2020 16:08

HDP'nin yürüyüş çağrısı sonrası toplam 12 ilde eylem yasağı kararı alındı

HDP'nin milletvekilliklerin düşürülmesine karşı başlatmayı planladığı yürüyüş öncesi koronavirüs salgını bahane edilerek 12 ilde giriş ve çıkışlar yasaklandı, eylemler sınırlandırıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine tepki göstermek için başlattığı  'Demokrasi Yürüyüşü' öncesi 10 ilde giriş-çıkışlar ve yapılacak eylemler yasaklandı. İstanbul, Mersin, Adana, Bursa, Bitlis, Hakkari, Kırklareli, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Van ve Tekirdağ valilikleri yasaklama nedeni olarak koronavirüs salgınını gösterdi.

MERSİN'DE KENTE 15 GÜNLÜK GİRİŞ ÇIKIŞ YASAĞI KARARI

Mersin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, salgını gerekçe göstererek, kentte 16 Haziran 24.00'dan itibaren 15 gün boyunca gerçekleştirilecek etkinlikler ile kentte giriş ve çıkışları kısıtlama getirildiğini duyurdu.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN YASAK KARARI

İstanbul Valiliği, 14 Haziran'da ay sonuna kadar kentte yapılması planlanan tüm eylem ve yürüyüşlerin yasaklandığını açıkladı. İstanbul'da da yasaklara gerekçe olarak koronavirüs (Kovid-19) salgını gösterildi.

ADANA'DA 15 GÜN SÜREYLE YASAK GETİRİLDİ

Adana Valiliği, şehre giriş-çıkışlar ile toplantı, gösteri ve yürüyüşlerin 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Valilik, yasaklamaya gerekçe olarak karşıt görüşler arasında gerilimler yaşanabileceği iddiasını ve Kovid-19 salgınını gösterdi.

Açıklamada “Yapılması planlanan basın açıklamalarının yalnızca parti binaları içerisinde veya önünde 50 kişiyi geçmeyecek sayıda katılımcıyla sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yapılması, yürüyüşler ile açık hava toplantısı, toplu karşılama ve uğurlama, park/bahçelere çadır ve stant kurulması gibi eylem/etkinliklere hastalığın yayılmasına neden olacağından müsaade edilmemesi, milletvekilleri hariç olmak üzere eylemlere katılmak için hareket edecek grupların ilimize giriş ve çıkışları Adana İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 13.06.2020 tarih ve 71 sayılı kararıyla 15/06/2020 tarihi saat 24.00’ten itibaren 15 gün süre ile sınırlandırılmıştır” ifadelerine yer verildi.

BURSA'DA 1 HAFTALIK YASAK

Bursa Valiliği il genelinde yapılacak tüm eylem ve etkinlikleri 1 haftalık yasakladığını duyurdu.

14-20 Haziran tarihleri arasında yapılması planlanan eylem ve açıklamaların siyasi partilerin önünde ve parti binalarında sınırlı sayıyla yapılmasına izin verileceği duyurulan açıklamada aynı tarihler arasında başka illerde yapılacak eylem ve etkinliklere gidişlere izin verilmeyeceği ifade edildi.

EDİRNE'DE 3 GÜNLÜK YASAK

Edirne'de koronavirüsle mücadeleyi zaafiyete uğratabilecek şekilde kişilerin temasının artması ihtimaline karşı toplantı, gösteri yürüyüşleri ve il dışından girişler 3 gün süreyle yasaklandı.

KOCAELİ'NDE 15 GÜNLÜK YASAK

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında eylem ve etkinliğe katılım amacıyla araç ve kişilerin Kocaeli'ye giriş çıkışları 15 gün süreyle yasaklandı.

SAKARYA'DA 5 GÜNLÜK YASAK

Sakarya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, eylem ve etkinliklerle bunlara katılım amacıyla araç ve kişilerin kente giriş çıkışları 5 gün süreyle yasaklandı.

TEKİRDAĞ'DA 3 GÜNLÜK YASAK

Tekirdağ Valiliği, HDP'nin bazı illerde toplanma çağrıları üzerine, bu durumun yeni tip koronavirüsle mücadelede (Kovid-19) zafiyet oluşturabileceği gerekçesiyle il geneline girişlerin 14-17 Haziran'da sınırlandırıldığını bildirdi.

BİTLİS'TE 15 GÜNLÜK YASAK

Bitlis Valiliği, huzur ortamı, kamu düzeni ile kamu güvenliğinin sağlanması ve artan vakaların önlenmesi amacıyla il sınırları içinde toplantı, gösteri ve yürüyüşlerin 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

HAKKARİ'DE 2 GÜNLÜK YASAK

Hakkari Valiliği, korona virüs tedbirleri kapsamında ilde yapılacak olan etkinlerin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararları gereğince iki günlük kısıtlama getirildiğini açıkladı.

KIRKLARELİ'NDE 6 GÜNLÜK YASAK

Kırklareli'nde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında toplantı ve gösteri yürüyüşleri 14-20 Haziran'da yasaklandı.

VAN'DA DA YASAKLANDI

Van Valiliği, kentte her türlü toplu faaliyet, hareket, gösteri ve organizasyon gibi etkinliklerin kısıtlandığını duyurdu.

Açıklamada, "Her türlü açık alanlarda yapılması planlanan eylem/etkinlikler ile bu eyleme destek vermek amacıyla il sınırlarımıza gelen şahısların ve araçların ilimiz sınırları içerisine girişleri ve başka illerde gerçekleşmesi planlanan eylem/etkinliğe katılım amacı ile ilimizden çıkışları yasaklanmıştır." denildi.

ANTALYA'DA YASAK

Antalya Valiliği, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hakkari ve Edirne’den başlatacağı yürüyüş öncesi kentte 13-20 Haziran tarihleri arasında yapılması planlanan tüm eylem ve etkinliklere yasak getirdi.


"YASAK KARARI KABUL EDİLEMEZ"

Yasaklamaları değerlendiren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Yapmak istediğimiz demokrasi yürüyüşüne birçok kentte yasaklamaların getirildiğini görüyoruz. Ama bizler provokasyon için değil demokrasi için yürüyoruz. İktidarın bu ülkeyi bir cehenneme çevirmesine karşı demokrasi ve hukuk talebi ile yürüyoruz. Bu taleplere karşı Anayasayı çiğneyen yasaklar getiriliyor. Normalde yasada önceden haber vermeksizin toplantı ve gösteri yürüyüşleri her vatandaşın doğal hakkıdır” dedi.

"PROGRAMIMIZA DEVAM EDECEĞİZ"

Mülki amirlerin iktidarın isteği doğrultusunda kararlar almalarının suç olduğunu ve ilerde hukuki olarak yargılanmalarına neden olacağını vurgulayan Gergerlioğlu, “Biz kendi programımızı uygulamaya çalışacağız. Bu programı partimizin MYK’sı karar veriyor. Bu anlamda her hangi bir değişiklik yok barışçıl yürüyüşümüzü planladığımız şekilde devam ettireceğiz” diye belirtti.  

ANAYASAYA AYKIRI

Valiliklerin kararlarıyla Anayasa’nın tanıdığı gösteri ve yürüyüş hakkının askıya aldığını ifade eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Ayşe Acinikli, “HDP’nin yapmak istediği yürüyüş gayet barışçıldır. Aslında 2911 gösteri ve yürüyüş kanununa da uygun bir eylemdir. Valiliklerin almış olduğu yasaklama kararları tamamen iktidarın baskısından kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. Meşru olarak yapılmak istenen gösterinin engellenmesi hem hukuka hem de demokrasiye aykırıdır” dedi.

GAZİANTEP VALİLİĞİ DE 1 AYLIK EYLEM YASAĞI KARARI ALMIŞTI

Gaziantep Valiliği de “Koronavirüsün yayılmasının engellenmesi için normalleşme sürecine yönelik alınan tedbirlerin akamete uğramaması, aynı zamanda güvenlik ve istikrarın korunması” gerekçesiyle, kentte eylem ve etkinliklerin 30 gün süreyle yasaklandığını ilan etmişti.

Kentteki siyasi partilerin ve sendikaların temsilcileriyle işçiler, tüm tedbirlerin kaldırıldığı bir süreçte bu yasağın gerekçesinin gerçekçi olmadığını söylerken yasağın muhalefetin sesini kısmak ve işçilerin hak arama eylemlerinin fiilen engellenmesi amaçlı olduğunu belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa’da kadın cinayeti: Osman Cenk Karataş, eşi Serpil Karataş’ı öldürdü

SONRAKİ HABER

İş bulma umuduyla Özbekistan'dan İstanbul'a geldi, işten çıkarılınca sokakta kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa