Fadıl Şenyaşar 5 Temmuz’da hakim karşısına çıkacak: Bir umut adalet yerini bulur
AKP'li vekil İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları tarafından gerçekleştirilen saldırıda yaralanan ve sonrasında tutuklanan Fadıl Şenyaşar 5 Temmuz’da hakim karşısına çıkacak.
Emine Şenyaşar adliye önünde adaletsizliğe tepki gösterirken | Fotoğraf: MA
Türkiye 24 Haziran Mahalli, Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlandığı dönemde AKP Milletvekili Halil İbrahim Yıldız'ın akrabaları ve korumaları tarafından 14 Haziran 2018'de babası ve kardeşleri öldürülen Fadıl Şenyaşar, tutuklu bulunduğu cezaevinde adalet beklentisini dile getirdiği bir mektup kaleme aldı. Olayın oluşundan sonra kendisi de yaralı bir şekilde tutuklanan ve Elazığ Cezaevi'nde tutuklu yargılanmasına devam edilen Fadıl Şenyaşar, MA’ya gönderdiği mektupta, "Belki bir umut, gerçek suçlular yakalanır, adalet yerini bulur. Yani işimiz Allah’a kalmış" dedi.
'UMARIM ADALET YERİNİ BULUR'
Fadıl Şenyaşar mektubunda, “5 Temmuz'da mahkemem var. Umarım bu mahkemede adalet yerini bulur da bir an önce buradan çıkarım. Mahkeme zaten Malatya'da olacak. Bu mahkemeden beklentim, belki Malatya’daki mahkeme heyetine baskı yapılmaz da adalet yerini bulur diyedir. Belki bir şans olur gerçekler ortaya çıkar, bizim için bir umut olur, gerçek suçlular yakalanır. Yani işimiz Allah'a kalmış” ifadelerini kullandı.
DAVAYI SAHİPLENME ÇAĞRISI
Şenyaşar’ın avukatı Gökhan Dayık, aile ve kendilerine dönük baskı olduğunu belirterek, “Kamu gücüyle geçekleşen saldırının yargılaması da kamu gücüyle yapılmakta” sözleriyle dayanışma çağrısında bulundu.
Olayın başlangıçta 2 aile arasında yaşandığını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın müvekkillerine suç istinat ederek, taraf olduğunu belirten Dayık, soruşturmanın tarafsızca yürütülüp, yargılamanın bu çerçevede yapılmasına talep ettiklerini, bu taleplerinin karşılanmadığını söyledi. Olayla ilgili yürütülen soruşturmaya başından beri müdahale edildiğini ifade eden Dayık, müvekkillerinin terörize edildiğini, bu durumdan kaynaklıda dosyanın başka bir noktaya evirildiğini kaydetti. “İki aile arasında yaşanan cinayet, bir anda terör savcıları tarafından takip edildi” diyen Dayık, “Bu yönlü işlemler yapıldı. Müvekkillerimizin ‘terörle’ ya da HDP ile ilişkili olup olmadığı araştırıldı. Suçluların yakalanmasından ziyade, böyle bir çabanın içerisine girildi” dedi.
TARAFLI İDDİANAME
Davaya ilişkin hazırlanan iddianamenin de taraflı olduğunu sözlerine ekleyen Dayık, “Sanki müvekkillerimiz saldırmış ve bunun da bir ‘terör’ saldırısıymış gibi gösterildi. Urfa’da 2 milyon insan ve adliyede çalışanlarda dâhil herkes bu olayı çok iyi biliyor. Müvekkillerimiz iş yerlerinde ve hastanede uğradıkları saldırı sonucu öldürüldüler. Saldırıyı yapanlar korundu, kollandı. Bu kişiler aklanmaya gidildi. Diğer taraftan ise müvekkillerimizin üzerine gidildi. Olay günü tutulan tutanaklarda saldırıların hastanede devam edildiği açıkça belirtilmiş olmasına rağmen hazırlanan iddianamede saldırının hastane boyutu ayrı tutulmuş. Bu yargılamaya aykırıdır. Savunma nasıl ki bir bütün ise yargılama da aynı şekilde bir bütünüdür. Bakın devletin bir kurumunda yetkililerin gözü önünde müvekkilimizin babası sağlam girdiği yerde kafası ezilerek katledildi. Soruşturma sürecinde görevlendirilen savcılar sürekli değiştirildi. Bir atıl durumda bırakılmaya çalışıldı. Yine soruşturmalar terör savcıları tarafından yapıldı. Bu süreçte çok problem yaşadık” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Türkiye 24 Haziran Mahalli, Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlandığı dönemde, 14 Haziran 2018'da Urfa'nın Surç ilçesinde, propaganda için Şenyaşar ailesinin işlettiği dükkana giren AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, koruculuk yapan akrabaları ve korumaları çıkan tartışmada işyerinde bulunan aile üyelerine silahlı saldırıda bulundu. Saldırıda, işyeri sahibi Celal Şenyaşar olay yerinde, ağır yaralanan kardeşi Adıl Şenyaşar, hastanede, olayı duyan ve hastaneye giden baba Esvet Şenyaşar, hastanede linç edilerek öldürüldü.
Yaşanan olayda AKP’li vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi, Ferit, Mehmet ve Fadıl Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 9 kişi ise yaralandı. Olaydan sonra tedavi gördüğü hastanede gözaltına alınan yaralı kardeşlerden Fadıl Şenyaşar, tedavisi tamamlanmadan savcılık talimatı ile Urfa Adliyesi'ne çıkarıldı ve sonrasında tutuklanıp cezaevine gönderildi. AKP’li Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız’ın da yaşamını yitirdiği olaya dair somut ifadeler ve görüntüler olmasına rağmen Yıldız ailesinden tutuklanan olmadı. Olaydan 17 ay sonra Enver Yıldız, koruma ordusu ile geldiği Urfa Adliyesi’nde tutuklandı.
Savcılık olaydan 18 ay sonra iddianame hazırladı. İddianamede, Şenyaşar ailesine yönelik hastanede yaşanan saldırı iddianamede yer almadı. İddianamede yine çocukları için hastaneye koşan ancak burada linç edilerek öldürülen Hacı Esvet Şenyaşar’a dair de herhangi bir bilgi yer almadı.
Olayın hastane boyutuna dair incelemenin devam ettiği belirtilen iddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltildi.
İddianamenin kabul edilmesinin ardından davanın ilk duruşmasının 24 Mart 2020 tarihinde görülmesine karar verilmesine rağmen, dosyasının nakli talebi kabul edilerek, dava Malatya’ya taşındı.
İlk duruşma 15 Nisan’da Malatya’da Nöbetçi 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti dosya üzerinde yaptığı inceleme ile Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 5 Temmuz’a erteledi. (MA)