14 Haziran 2020 12:54

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Koronavirüs tedbirleri birden değil kademeli olarak kalkmalı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgına dair alınan tedbirlerin birden kaldırılması sonucu vaka sayılarının artmasının beklenen bir şey olduğunu ve bu sürecin daha temkinli yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Koronavirüs günlük vaka sayılarının ikiye katlanmasına ilişkin sorularımızı yanıtlayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgınına dair alınan tedbirlerin birden kaldırılması nedeniyle vaka sayılarındaki artışın beklenen bir şey olduğunu dile getirdi. Ceyhan, “Normalleşme süreci farklı şekillerde olabilir. Bizim gibi ülkelerde olduğu gibi uygulandığında aç-kapa deniliyor. Tedbirler birden kaldırıldığında sonucun iyi olması için iki şey lazım. Birincisi vaka artışlarının ardından sağlık hizmetlerinin bunu kaldırması gerekiyor. Yatak, solunum cihazı vs. Bu konuda Türkiye’de sağlık hizmetlerinde bir sıkıntı yok. İkincisi ise halkın tedbirlere uyması” dedi.

TOPLU TAŞIMADA KADEMELENDİRME ÇALIŞMASI VAR

Ancak tedbirlerin hızla kaldırılması sonucunda toplu taşıma vb. koşullarda halkın nasıl önlem alacağını sorduğumuzda Ceyhan, bu noktada tedbirlerin kademeli olarak kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. İstanbul’daki nüfus dikkate alındığında "normalleşme" sürecinde toplu taşımanın ne kadar kalabalık olacağının öngörülebildiğini söyleyen Ceyhan, işe gitme ve toplu taşımada kademeli bir sistemin uygulanabileceğini aktardı. Farklı grupların farklı saatlerde işe gitmesi konusunda bir düzenleme olabileceğini belirten Ceyhan, Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın "mesailerde kademelendirme" konusunda bir çalışması olduğunu söyledi. Kademeli bir normalleşme sürecinde toplumun yavaşça dışarı çıkarılacağını ve sonuçlara göre hareket edilebileceğini belirten Ceyhan, bunun için ekonomik önlemlerin de alınması gerektiğini söyledi.

Bulaştırıcılık kat sayısının 1’in üzerinde olduğunu kaydeden Ceyhan, bunun bir ortalama olduğunu hatırlatarak bir kişinin çok sayıda kişiye virüs bulaştırdığı "süper bulaştırıcıların" olduğunu söyledi. Devletin bu konuda önlem alması ve vatandaşların da kurallara uyması gerektiğini belirten Ceyhan, aksi takdirde yeniden işyerlerinin kapanabileceği, sokağa çıkma kısıtlamalarının gelebileceğini dile getirdi.

YOĞUN BAKIMDAKİLERİN SAYISI DA ARTIYOR

Vaka artışları oldukça tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Ceyhan, “Dikkat ederseniz sadece vaka sayısı artmıyor. 4-5 gündür yoğun bakımdaki hasta sayısında da bir artış var. Bunun nedeni de 65 yaş üstünün sokağa kontrolsüz çıkması. Az önce önerdiğim sistemi Bakanlığa da iletmiştim. Bu grubun kademeli ve korunaklı olarak dışarı çıkması gerekiyor. Örneğin AVM, banka gibi yerlerin haftanın sadece bir günü bu gruba hizmet etmesi gibi önlemler alınabilir. Çünkü 65 yaş üzerindeki riskli grubun bir anda toplumun içine girmesi, virüse yakalanmaları ve bazılarının yoğun bakıma alınmasına neden olabiliyor” dedi.

SINAVLAR İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Vaka sayılarındaki artış, milyonlarca öğrenci ve velinin harekete geçeceği 27-28 Haziran’da yapılacak üniversiteye giriş sınavlarına gözleri çevirdi. Sınavlar konusunda ise Ceyhan, “Kalabalıkların bir araya geldiği her aktivite riski artırıyor. Çok sıkı önlemlerin alınması lazım. Sınav ortamında bunun nasıl sağlanacağına Mili Eğitim Bakanlığı karar verecek ama sınavın bölünmesi, birkaç güne yayılması, fiziksel mesafenin sağlanması açısından önemli olabilir. Maskeler çıkarılacaksa sıralar arasında en az 2 metre mesafe olmalı. Çünkü sınava girenler birkaç saat bir arada bulunacaklar” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Koronavirüs küçük esnafı vurdu: Bitmiş durumdayız

SONRAKİ HABER

Salgın tablosu: İşsizlik, borçlar ve açılamayan dükkanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa