16 Haziran 2020 00:17

Ford işçisi yazdı: Onların önlem anlayışı baskıyı artırmak ve sindirmek

"Hükümet normalleşme diyor, patronlar bütün topu işçinin üzerine yıkıyor. Onların önlem anlayışı bu."

Arşiv | Fotoğraf: Thomas Hawk/Flickr (CC BY-NC 2.0)

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Hükümet her gün açıklamaları ile pandeminin yükünü vatandaşın sırtına yıkarken Ford Otosan da işçisinin üzerine yıkma derdinde.

Bizlerin sağlığını düşündüklerini iddia edenler sürekli olarak baskı yoluyla bunu uygulamaya çalışıyor. Mola alanlarında işaretli bölgeler dışında arada sosyal mesafe olsa dahi yer bulamayıp duran herkesin ismini alıyor, disipline gönderiyorlar. Mola alanları yetersiz kalıyor, mola diye bir şey yok, ayakta kalıyoruz. Yemekhaneye giriş çıkışta maskeler çıkıyor sosyal mesafe ortadan kalkıyor. Atölyeler içinde, lavabolarda uygulanan sosyal mesafe, yemekhane lavabolarında uygulanmıyor. Sürekli olarak uyarı ve tehditler geliyor. Öyle ki kişisel hijyen, güvenli yerim uygulamasının kullanımı, sağlık anketine yanlış cevap verme, tanımsız alanda sigara içmeye kadar her şey uyarı, disiplin, kınama suçu sayılabiliyor.

Soruyoruz mesele bizim sağlığımız ise neden eğitim yapmak, gerekli düzenlemeleri yapmak yerine ilk akıllarına gelen baskı ve tehdit yoluyla bunu benimsetmeye çalışmak oluyor? Hatta Haydar Bey canlı yayınında nişan yapan bir çalışanın Kovid-19 testinin pozitif çıktığını, ailesi ve arkadaşlarını tehlikeye attığı için bir daha fabrikaya almayacağını söyledi. Hükümet normalleşme diyor, patronlar bütün topu işçinin üzerine yıkıyor. İşçisinin sağlığını bu kadar düşünüyorsa bu testleri neden yaptırmıyor? İnsanları neden işsiz kalmakla korkutuyor?

Demek ki virüs bahane kolayca işten atma şahane. Fabrika ortamında söz konusu temassa ister istemez birçok yerde temas ediliyor, örneğin yemekte tepsi alırken hepimiz peş peşe tepsi alıyoruz ve bazen birimizin dokunduğunu ötekimiz alıyoruz, kapıları açmak için ellerimizle temas ediyoruz, bizden önceki birileri temas ediyor ve sürekli ellerimizi dezenfekte edebilecek zamanı bulamıyoruz. Yönetimin esas hedefi üretimi arttırmak ve üretimi aksatacak her şeye karşı baskıyı artırarak herkesi sindirmek. Onların önlem anlayışı bu. Hatta fabrikaya devlet tarafından denetlemeye gelindiği zaman her şey nizami gösteriliyor, onlar gidince aynı curcuna devam ediyor.

Bizleri sosyal mesafe konusunda uyaranlar, kendilerine gelince hiç mesafeye uymuyor, maskesiz dolaşan yöneticiler bile var içlerinde. Önemli olan hem üretim hem sağlıksa, biraz da bize sorup danışsınlar. Her şeyde eğitim verenler bu konuda inatla eğitim vermekten kaçınıyor. Yazılı olarak anket düzenlemeli, çekinmeden kendimizi ifade edeceğimiz bir ortam oluşturulmalı. Bizler çalışıyoruz, bizler çok daha iyi biliyoruz neye ihtiyacımız olduğunu.

Bizlerin daha kötü baskı altında ve koşullarda çalışmaya değil birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var.

ÖNCEKİ HABER

Konut satışları Mayıs'ta yıllık yüzde 44,6 azaldı

SONRAKİ HABER

Tayaş işçileri: Sendikamız etrafında kenetlenip gidişata dur diyelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa