15 Haziran 2020 07:42

İsrail'in "ilhak" planı Hollanda’da protesto edildi

İsrail yönetiminin işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planı protesto edildi.

İsrail'in "ilhak" planı protesto edildi | Fotoğraf: Selman Aksünger/AA

Paylaş

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da toplanan yüzlerce kişi, İsrail yönetiminin işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planını protesto etti.

AA'da yer alan habere göre, Filistin'i destekleyen çeşitli demokratik kitle örgütlerinin ortaklaşa düzenlediği protestoya çok sayıda kişi katıldı. İsrail'in 1948’den bu yana ilhak ettiği Filistin topraklarını gösteren haritalar ve "Filistinlilerin hayatları değerlidir", "Irkçılığı durdurun" (George Floyd'un son sözlerine atıfta bulunularak) "1948'den bu yana nefes alamıyoruz." yazılı pankartlar açan kitle, sık sık "ilhak" karşıtı sloganlar attı.

Yapılan konuşmalarda, "Özgür Filistin" ve "Adalet yoksa barış da yok" ve "Artık yeter" sloganları öne çıktı.

Rikjmuseum önünde toplanan kitle, Kovid-19 salgını nedeniyle fiziksel mesafeye dikkat etti. Alanda protestoya katılanlara maske dağıtıldı.

İSRAİL'İN BATI ŞERİA'DAKİ BÖLGELERİ "İLHAK" PLANI

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tayaş işçileri: Sendikamız etrafında kenetlenip gidişata dur diyelim

SONRAKİ HABER

EMEP'ten Barış Atay'a yönelik saldırı girişimine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa