15 Haziran 2020 06:46

Adalet Bakanı Gül: Baroların eleştirileri siyasi ve ideolojik

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AA Editör Masası'nda gündemdeki yasal düzenlemelere ve salgına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kovid-19 nedeniyle durdurulan yargısal sürelerin ve duruşmaların yarından itibaren başlayacağını bildirdi.

Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Abdulhamit Gül, vaka artışına ilişkin “Bir rehavete asla düşemeyiz çünkü dünyada benzer hadiseler de bir rehavetin de olumsuz etkilediği bir realite” dedi. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun önerilerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Gül, “Buna dikkat edersek hepimiz için ülkemiz için bu sağlık kazanımı sürdürmüş oluruz” diye konuştu.

ADLİ SÜRELER VE DAVALAR YARIN BAŞLIYOR

Gül, Kovid-19 nedeniyle durdurulan yargısal süreçin ve duruşmaların ne zaman başlayacağı, yargıda normalleşme adımları için hazırlıklar ve takvimin nasıl işleyeceğine ilişkin soru üzerine, “Tüm bu tedbirleri almak adına yargıda da süreler durduruldu Cumhurbaşkanımız tarafından 15 Haziran'a kadar. Durdurulan süreler tekrar başlayacak yarın” dedi.

ÇOKLU BARO İÇİN YASA HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Adalet Bakanı Gül, "çoklu baro sistemi" hazırlıklarına ilişkin soru üzerine, Avukatlık Kanunu'nda barolara ilişkin düzenlemelerin yarım asra yakın uygulanan düzenlemeler olduğunu ve her dönemde bu çerçevede önerilere çalışıldığını, yeni taslaklar hazırlandığını anlattı.

Çoklu baro yapısı için raporlar ve taslaklar hazırlandığını söyleyen Gül, “Bir siyasi parti değil, bir meslek örgütü, bir meslek dayanışmasının merkezi olması, herkesin ortak  beklentisidir. Dolayısıyla bu anlamda 'en doğrusu nedir' de doğal olarak her zaman gündemde olmuştur. Burada aslolan baro, savunma, yargının kurucu unsurudur. Yani avukatların bir meslek örgütüdür. Savunmayı, yargının kurucu unsuru olan savunmanın renklendirilmesi, bu anlamda farklı bir ideolojik birtakım barajlara hapsedilmesi anlamındaki çalışmaların yargıya çok katkı yapmayacağına inanıyorum. Çoğulcu katılımcı bu anlamda herkesin orada var olabileceği bir yapı, kendini temsil edebileceği bir yapı, meslek örgütlenmesi anlamında önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu ile bir araya geldiklerini ve sürekli irtibat halinde olduklarını belirten Gül, barolardan gelen eleştirilerin “siyasi” ve “ideolojik” olduğunu ileri sürdü.

“CHP’NİN AYM BAŞVURUSU YERSİZ”

İnfaz düzenlemesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönündeki eleştirilere ilişkin de konuşan Adalet Bakanı Gül, CHP’nin AYM başvurusuna ilişkin “İç tüzüğe de anayasaya da uygun bir düzenleme. Anayasa Mahkemesinin kararlarına baktığımızda, bu bir af olmadığı için bu konuda CHP'nin başvurusunun yersiz ve hukuki temelsiz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Meclis'in infaz hukuku düzenlemesinin siyasal iradesi olduğunu ifade eden Gül, bu konunun AK Parti ve MHP'nin kamuoyuna verdiği bir söz olduğunu, kamuoyunda rahatsızlık uyandırmayacak şekilde çerçevesi çizilerek bir düzenleme yapıldığını iddia etti.

İYİ HAL İNDİRİMİNE BAKANLIKLAR KARAR VERECEK

Özellikle kadınlara karşı işlenen suçlarda gündeme gelen iyi hal indirimine ilişkin tepkileri de değerlendiren Gül, “İyi hallilik kalkacak. Buna heyet karar verecek. Heyet de sadece cezaevi personeli değil, Aile Bakanlığı, Sağlık Bakanlığından uzmanlar, psikologlar ve psikiyatristler olacak ve bu savcı başkanlığında olacak” dedi.

SEÇİM KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ “DEMOKRASİ” İÇİNMİŞ!

AKP'nin millet iradesine dayanmadan hiçbir yetkiyi kullanmadığını iddia eden Bakan Gül, “Seçim mevzuatı da dahil olmak üzere tüm yaklaşımlara, 'AK Parti'ye nasıl yarar' değil, 'Ülke demokrasisine, hukukun üstünlüğüne nasıl katkı da bulunur, milletin iradesini daha da nasıl zenginleştirir' hep bu açıdan baktık bakmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten Barış Atay'a yönelik saldırı girişimine tepki

SONRAKİ HABER

İngiltere’de ırkçılık karşıtı eylemler, ırkçılar ve seyredenler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa