15 Haziran 2020 23:42

Mustafa Çallıca: Denizli’den Artvin’e mücadele birleşmeli

Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca ile Avdan Termik Santraline ve ekosisteme yönelik saldırılara karşı mücadele olanakları üzerine konuştuk.

Büyük Menderes İnisiyatifi | Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Hilmi MIYNAT
Denizli

Denizli’nin Tavas ilçesine yapılması planlanan Avdan Termik Santrali projesi tepkiler üzerine haziran başında iptal edilmişti. Bakanlık tarafından iptal edilen projeye karşı Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç, Denizli Barosu çevre ve doğa komisyonu üyesi avukatlar ve 74 imza ile itirazda bulunmuştu. Ardından 18 mahalle muhtarı ortak bildiri imzalayarak santrale karşı çıktı. Bu süreçte meslek odaları, baro, ziraat odaları başkanları, Büyük Menderes İnisiyatifi ve sivil toplum örgütleri ile Avdan Platformu kuruldu.2018 yılında kurulan Büyük Menderes İnisiyatifi bu süreçte bölgede birçok halk toplantıları yaparak termik santralin zararlarını yöre halkına anlatmış; santrale ve doğa talanına karşı duyarlılık yaratmıştı. Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) Sözcüsü Mustafa Çallıca ile Avdan Termik Santraline ve ekosisteme yönelik saldırılara karşı mücadele olanakları üzerine sohbet ettik. Çallıca, Avdan Termik Santralinin iptal ettirilmesinin bir halk kazanımı olduğunun altını çizerek Avdan’da yaratılan duyarlılığın, Denizli’nin diğer bölgelerinde, ilçelerinde doğaya zarar verilen tüm alanlara taşınması gerektiğini ifade etti.

"VATANDAŞLARIN İTİRAZI AVDANI KURTARDI"

Avdan’da termik santral kurma meselesinin daha önce de 15 Temmuz darbe girişiminden 20 gün sonra, bugün de pandemi sürecinde gündeme getirildiğini hatırlatan Çallıca ilerleyen süreçte de tekrar gündeme gelebileceği uyarısında bulundu. “Avdan defteri kapanmadı ekoloji mücadelesini büyütmeliyiz. Biz gözümüz Avdan’da olmalı” dedi. Çallıca; “İleride Avdan Termik Santral ve kömür ocakları işletilmemeli, şirketin aldığı ruhsatlar iptal edilmelidir. Ayrıca Avdan’da bir kazanım olduysa bu halkın yürüttüğü mücadele sayesindedir. İktidar kanadından son raddede bir karşı çıkış gelmişse bu kamuoyu baskısı, sivil inisiyatiflerin verdiği mücadele sayesindedir. 18 mahalle muhtarımız ve Tavas Kale Ziraat Odası başkanlarımızın vatandaşlarımızla birlikte itirazları Avdan’ı kurtardı. Vatandaşımızın haklı doğa mücadelesine karşı ilçe belediye başkanları ve büyükşehir belediye başkanı ve siyasal iktidarın temsilcileri gereğini yapmak zorunda kaldı. Avdan muhtarıyla birlikte ÇED’e itiraz eden 74 kişinin imzası olmasa bu mücadele bu kazanıma ulaşamayabilirdi” sözleriyle halkın verdiği mücadeleye dikkat çekti.

Büyük Menderes İnisiyatifi basın açıklaması yapıyor

"BİRLEŞMEZSEK YAŞAM ALANLARIMIZI KAYBEDERİZ"

Koronavirüs salgınının, sağlığın ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyleyen Çallıca şunları söyledi: “Bu salgında halkta sağlığın ve gıdanın korunmasına karşı bir duyarlılık gelişti. Öte yandan yönetenler de enerji ihtiyacımız olmamasına rağmen gelişmiş ülkelerin vazgeçtiği verimsiz ve zararlı santrallere yöneliyor. Kurulu enerji gücümüz 20 yıl daha yetecektir. Kurulu gücümüzün en fazla yüzde 55’ini kullanabiliyoruz. Dolayısıyla enerji açığımız yok. Bizim daha temiz havaya, suya, toprağa, sağlıklı gıdaya ihtiyacımız var. Büyük Menderes Nehri can çekişiyor. Avdan’da verilen mücadele büyüyerek diğer illerde verilen mücadele ile birleşmeli. Aksi takdirde hem Avdan’ı hem diğer yaşam alanlarımızı kaybederiz!”

"HER ÇEVRE KATLİAMI ÖLÜM VE YIKIM OLARAK GERİ DÖNÜYOR’"

Aydın, Muğla, İzmir ve diğer çevre illerde ekoloji mücadelesi yürüten çevreci örgütler ve vatandaşlarla da görüşme halinde olduklarını belirten Çallıca, “İktidarın en çok korktuğu şey parça parça mücadele yürütenlerin grupların birleşerek büyümesi. Denizli’de kurulacak bir santral Aydın’ın sorunu, Büyük Menderes Nehri’ndeki kirlilik tüm havzanın sorunu. Artvin’de verilen mücadele bize de güç veriyor. Yaşam alanlarımızı korumak için daha örgütlü tavır almalı ve mücadelelerimizi birleştirmeliyiz” diye konuştu.

Çallıca son olarak, Kovid-19 salgını öncesi de SARS, domuz gribi, MERS ve benzeri birçok salgının yaşandığını hatırlatarak, “Dünya Sağlık Örgütünün uyarıları var. Birleşmiş Milletlerin uyarıları var. Ekosisteme verdiğimiz her zarar, yapılan her çevre katliamı bize ölüm ve yıkım olarak geri dönüyor. Virüsler mutasyona uğruyor. İnsanlar ekosistemi korumaya yönelik acil adımlar atmazsa dünyamız mutasyona uğramış bir başka virüs salgınlarına ve kitlesel yıkımlara gebe. Mücadeleye atılmak için yeni bir saldırının gündeme gelmesine gerek yok. Bugünden mevcut saldırılara karşı birleşmeli, geleceğimize birlikte sahip çıkmalıyız. Denizli’de, Avdan’a sahip çıkan meslek odaları, platformlar, belediye başkanları, milletvekillerimizin aynı duyarlılık ve mücadeleyi Büyük Menderes, Dalaman Çayı, Sarayköy Ovası ve diğer tüm alanlarda da göstermelerini bekliyoruz” dedi.

Reklam