15 Haziran 2020 13:58

HDP'den torba yasaya şerh: Halkın borç yükü 22 milyar TL daha artacak

Kamu bankalarına "sermaye yapılarının güçlendirilmesi" gerekçe gösterilerek 22 milyar liralık ek finansman sağlayacak kanun teklifine HDP şerh düştü.

Fotoğraf: Binnur Ege Gürün Koçak/AA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP), bankacılık alanında ve kamu kurumlarının borçlanmasına ilişkin düzenlemeleri içeren 18 maddelik kanun teklifine muhalefet şerhi düştü. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasaya düştüğü muhalefet şerhinde, 32 milyar 460 milyon liraözel borçlanma yetkisi verilen Hazine’ye piyasadan 21 milyar 640 milyon lira daha borç alma olanağı verileceği, böylece halkın sırtına yüklenecek borç yükünün 22 milyar lira daha artacağı uyarısında bulundu.

HDP, Plan ve Bütçe Komsiyonu'nda bankacılık ve kamu kurumlarının borçlanmasına ilişkin düzenlemeleri torba yasaya muhalefet şerhi düştü. Salgın sürecinin halk nezdinde yarattığı ekonomik yıkıma ilişkin hiçbir çözüm önerisinin bulunmadığına dikkat çekilen şerhte, kamunun borç yükünün artacağna dikkat çekildi. Teklife göre  kamu bankalarıyla kamu kurumlarının İkrazen Özel Tertip Devlet İç Borçlanma Senet ihraç limitinin yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkarılmasının borçlanma yükünü artıracağını ifade edilen şerhte, Hazine’nin piyasadan alacağı 21,6 milyar liralık borcun tamamının sermayelerini artırmaları için, Türkiye Varlık Fonu üzerinden kamu bankasına gönderilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Bu yıl 140 milyar liranın üzerinde piyasadan borçlanması planlanan Hazine’nin borçlanmaya devam ettiği sürece 300 milyar liralık bir bütçe açığının gerçekleşeği uyarısında bulunulan şerhte, “Düzenleme, kamu bankaları üzerinden dağıtılan düşük faizli, ucuz kredilerin, kasadaki parayla değil devletin piyasadan yapacağı yeni borçlanmalarla karşılanacağını göstermektedir. Kaldı ki devletin iç borç çevirme oranı 2019’da yüzde 132,4 iken bu oran 2020’de ortalama yüzde 160’lara, Nisan 2020 için bu oran yüzde 295’e çıkmıştır. Bu tarz borçlanma senetleri, Hazine’nin kamu kurumlarıyla kamu bankalarına olan borçlarının ödenmesinde, yani Hazine'nin bu kurumlara para aktarmasında kullanılmaktadır. Hazine, kamu kurumlarına bu yolla para aktarabilmek için piyasa faizleri üzerinden piyasadan borç para almakta sonrasında ise aldığı paraları ilgili kurumlara aktarmaktadır; yapılan bu işlem sonucunda kamunun/halkın borç yükü daha da artmaktadır" denildi.

Teklife göre 32 milyar 460 milyon liraözel borçlanma yetkisi verilen Hazine’ye piyasadan 21 milyar 640 milyon lira daha borç alma olanağı verileceği ifade edilen şerhte, böylece halkın sırtına yüklenecek borç yükünün 22 milyar lira daha artacağı ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP yürüyüşünün engellenmesine CHP'den tepki: Anayasal hakkın kısıtlanması

SONRAKİ HABER

Bölge Baroları: Demokratik her eyleme destek vereceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa