15 Haziran 2020 20:56

Jeoloji mühendisleri uyardı: Fay hatları üzerine yapı kurulması engellensin

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Bingöl’de yaşanan depreme ilişkin açıklama yayımladı. Fay hattı üstüne yapı kurulmasının engellenmesi çağrısı yapıldı.

Jeoloji mühendisleri uyardı: Fay hatları üzerine yapı kurulması engellensin

Bingöl'ün Yedisu ilçesi Elmalı ve Dinarbey köylerinde deprem sonucu bazı evler çöktü | Fotoğraf: Metin Dere/AA

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Bingöl Karlıova’da yaşanan depreme ilişkin bir basın açıklaması yayımladı. AFAD verilerine göre Bingöl-Karlıova’da 14 Haziran’da 17.24 civarında yerin yaklaşık 8 km derinliğinde 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremin hemen ardından büyüklükleri 4.6, 4.7 ve 5.6 büyüklüğünde 200’ün üzerinde sarsıntı yaşanmıştı. Bingöl başta olmak üzere Erzincan, Erzurum, Tunceli, Muş ve Bitlis illerinden hissedilen deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın üzerine veya yakınına kurulmuş olan Elmalı, Dinarbey, Kayapınar ve Yeşilgöl köylerinde yaklaşık 30 konutun yıkılmasına, bazı yurttaşların enkaz altında kalmasına ve 1 yurttaşın hayatını kaybetmesine yol açmıştı. Bölgede 1949 ve 2005 yıllarında meydana gelen ve 450 yurttaşın hayatını kaybetmesine yol açan 6.7, 5.7 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerle son yaşanan depremi inceleyen TMMOB, “Bu yaşanan depremler bölgenin sismik açıdan daha büyük depremler üretebileceği potansiyelde olduğunu göstermektedir. Son yaşanan depremler bölgedeki sismik aktivitenin dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini ortaya koymuştur” açıklaması yaptı.

“TÜRKİYE’DE İÇİNDEN FAY HATTI GEÇEN YÜZ BİN YERLEŞİM YERİ VAR”

Açıklamada, “Yıkılan veya ağır hasar gören yerleşim birimlerinin fay hatları veya zonları üzerinde inşa edilmiş yerleşim yerlerinde görülmesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yıllardır dile getirdiğimiz bir konuyu yeniden toplumun gündemine taşımış bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

TMMOB, gelişmiş ülkelerde fay zonları üzerine “fay yasası” düzenlemesi yapıldığını ve fay zonlarına yakın bölgelere yerleşim alanı kurulmaması için çalışmalar yürütüldüğünü hatırlattı. Bolu, Sakarya, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Kütahya, Hatay, Bingöl, Erzurum ve Hakkari başta olmak üzere bu 18 kentin yaklaşık 80 ilçesinde ve 502 köyünde içinden fay hattı geçen yüz bin yerleşim yeri olduğu ve bunun yurttaşlar için riski arttırdığı ifade edildi.

“TBMM, FAY YASASINDA DÜZENLEME YAPSIN”

2020 yılının başından beri Türkiye’de görülen sismik hareketlere bakıldığında, 1939-1945 yılları arasında yaşanan deprem fırtınasına yeniden yakalanabileceğimizi söyleyen TMMOB, bu kapsamda Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde “sismik boşluk” olarak değerlendirilen alanlar başta olmak üzere büyük depremlere sebep olabilecek alanların belirlenmesi ve fay hattı üzerindeki yerleşim birimlerine kentsel dönüşüm/ yenileme çalışmaları yürütülmesi çağrısı yaptı. TBMM’nin, 7269 sayılı yasada gerekli “fay yasası” düzenlemelerini yaparak, aktif fay hatları veya zonları üzerine yapı kurulmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

İliç siyanür faciasının üzerinden 1 yıl geçti. Hava, toprak ve su zehirlendi; 9 işçi can verdi. Daha fazla altın için kuralsız çalışmanın önünü açanlar aklandı. Halk zehirlenmiş doğa ve işsizlikle baş başa. Facianın ana sorumlularından uluslararası maden tekeli SSR, hisse senedi değerlerinin yükselmesiyle felaket öncesine geri döndü. İliç’teki altın için de “iş birliği içinde olduğu iktidarla” pazarlıkta.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Başpınar işçilerinin Demokrasi Meydanı'nda yapacağı eylem polis engeline takıldı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı gözaltına alınıp serbest bırakıldı.

Evrensel'i Takip Et