ABD Başkanı Trump, "polis reformu" kararnamesini imzaladı
Trump, “Güvenlik güçleri için ulusal bir sertifika ve akreditasyon sistemi” ve “görevini kötüye kullananların bilgilerinin bir veri tabanında toplanmasını” öngören Başkanlık kararnamesini imzaladı.
Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA
ABD Başkanı Donald Trump, “Güvenlik güçleri için ulusal bir sertifika ve akreditasyon sistemi” ve “Görevini kötüye kullananların bilgilerinin bir veri tabanında toplanmasını” öngören Başkanlık kararnamesini imzaladı. Kararnamenin içeriği halk hareketinin taleplerini karşılamaktan uzak.
Beyaz Saray’da kararnameyi imzalamadan önce konuşan Trump da polis teşkilatının dağıtılması ya da kaynaklarının kesilmesi fikrine karşı çıkarak “Amerikan halkı, polis olmazsa kaos ve anarşi olacağını biliyor. Güvenlik olmazsa, sonuç felaket olur” sözlerini kullandı. Trump, polis bütçesinin kesilmesi bir yana, “Polislerin eğitilmesine daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini” söyledi, “Artık daha fazla yağma ve kundaklama olayı olmayacak. Şiddet ya da yakıp yıkmadan dolayı yakalananlara da çok ağır cezalar verilecek. Bu kişileri hoş göremeyiz” sözleriyle yine ırkçılık karşıtı protestoları hedef aldı.
KARARNAMEDE NE VAR?
Trump kararnamenin içeriği ile ilgili şu bilgileri verdi.
- Polisler için akreditasyon standartları getirilecek. Ulusal bir sertifika ve akreditasyon sistemi kurulacak.
- Akreditasyonun bir parçası olarak hayatı tehlikede değilse, polisin gözaltı esnasında zanlının boynuna baskı uygulaması yasaklanacak.
- Ölüme yol açan müdahaleleri önlemek için daha gelişmiş ve güçlü öldürücü olmayan silahların kullanılması sağlanacak.
- Trump’ın açıklaması dışında ayrıca kararnamede “Görevini kötüye kullanan yetkililerin izlenmesi için federal bir veri tabanı oluşturulması, bir polis teşkilatından kovulan kişinin başka polis teşkilatında işe alınmasının önüne geçilmesi” maddeleri de bulunuyor.
- Ayrıca kararnamede, akıl hastası, bağımlı ya da evsiz kişilerle ilgilenen polis memurlarına yardımcı olmaları için sosyal hizmet çalışanlarının görevlendirilmesi konusunda Sağlık Bakanlığına talimat verileceği belirtiliyor.
HALK NE İSTİYOR?
Siyah Amerikalı George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından düzenlenen ve hâlâ devam eden halk protestolarının temel talepleri Minneapolis polis departmanının lağvedilmesi, polis teşkilatına ayrılan bütçenin kesilmesi ve üzerinde halk denetimi olacak bir kolluk kuvveti yapısı oluşturulmasıydı. Minneapolis Belediye Meclisi, kendi polis departmanını lağverederek halkın istediği türde yeni bir yapılanmaya gidileceği sözü vermişti.
Temsilciler Meclisi Başkanı, Demokrat Partili Nancy Pelosi, “Başkan’ın zayıf başkanlık kararnamesi üzücü ve ciddi şekilde, yüzlerce Siyah Amerikalı’yı katleden ırksal adaletsizlik ve polis şiddeti salgınıyla mücadele için yapılması gerekenleri karşılamıyor” dedi. Vatandaşlık ve İnsan Hakları Liderlik Konferansının Başkanı Vanita Gupta yaptığı yazılı açıklamada, “Kararnameyle ileriye dönük bazı adımlar atılmış olsa da, kapsamlı ve cesur adımlar bekleyen bir ülke için yeterli bir yanıt değil” dedi.
İKİ AYRI TASARI GÜNDEMDE
ABD Kongresinin hem Demokrat Partililerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi hem de Cumhuriyetçi Partililerin çoğunlukta olduğu Senato kanadında iki ayrı polis reformu yasa tasarısı yer alıyor. VOA’nın haberine göre, Temsilciler Meclisinin kapsamlı tasarıyı bu ay içinde oylaması bekleniyor. Tasarı “nitelikli dokunulmazlık” ilkesi olarak bilinen uygulamayı değiştirerek, polis şiddeti mağdurlarının ya da ailelerinin polise dava açması imkanını veriyor.
Cumhuriyetçilerin ise kendi hazırladıkları tasarının içeriğini dün akşam açıklamaları bekleniyordu. Tasarıda polisin kamera kullanımının genişletilmesi, polisin zanlıyı boyuna baskı yaparak gözaltına alması yöntemine kısıtlama getirilmesi gibi maddeler olduğu belirtiliyor. İki tasarı da sınırlı içerikleri nedeniyle protesto hareketinin taleplerini karşılamaktan uzak görünüyor.
GEORGE FLOYD'UN ÖLDÜRÜLMESİ VE POLİS REFORMU TARTIŞMALARI
Minneapolis'te 46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs'ta gözaltına alınırken bir polisin ensesine basması sonucu yaşamını yitirmiş ve bu olayın görüntülerinin sosyal medyada yayılması, ülkedeki polis şiddetini bir kez daha gündeme getirmişti.
"Polis reformu" ve "ırkçılığa son" talebiyle gösteriler başlamıştı. New York ve Minneapolis de dahil olmak üzere birçok şehir yerel polis teşkilatlarında reformlar için adımlar atarken, Trump da federal çapta polis teşkilatları konusunda bir kararname imzalayacağını belirtmişti. (DIŞ HABERLER)