17 Haziran 2020 06:47
Son Güncellenme Tarihi: 17 Haziran 2020 14:14

ABD yönetimi Beşar Esad’a karşı Sezar yaptırımlarını devreye soktu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye yönetimine karşı Sezar yaptırımlarını uygulamaya koyduklarını ve ilerleyen süreçte baskıyı artıracaklarını açıkladı.

Donald Trump | Fotoğraf: Kyler Mazza / AA

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası" kapsamında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve eşi de dahil 39 Suriyeli üst düzey yetkili ile kurumu yaptırım listesine aldığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2014'te Esad yönetiminin rejim muhaliflerini tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürüldüğü iddia edilen tutukluların fotoğraflarını dünya basınına sızdıran askeri polisin kod ismi olan Sezar'ın (Caesar) adıyla kabul edilen yasa ve 13894 sayılı Başkanlık kararnamesi kapsamında ilk kez Esad ve Suriyeli bürokratlara yaptırımlar getirdiklerini belirtti.

ESAD'IN EŞİ VE KARDEŞİ DE LİSTEDE

Pompeo, başta Suriye hükümetinin başındaki isim olan Esad ve eşi Esma Esad dahil olmak üzere toplam 39 Suriyeli üst düzey yetkiliyi ve bazı kurumları yaptırım listesine aldıklarını ve rejim üzerindeki ekonomik ve siyasi baskıyı artıracaklarını ifade etti.

Aynı kapsamda Suriye'deki savaş suçlarının fonlanmasına yardım ettikleri gerekçesiyle Muhammed Hamşo ve İranlı milis grubu Fatımiyyun Tugayı da listeye eklendi.

Ayrıca Esad'in kardeşi ve Suriye ordusu generallerinden Mahir Esad ile çok sayıda rejim generali de yaptırım listesine alındı.

Pompeo, söz konusu yaptırımların devam edeceğini ve Esad yönetimi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararına uygun bir çizgiye gelene kadar baskıyı artıracaklarını vurguladı.

RUSYA VE İRAN DA YAPTIRIMLARA MARUZ KALABİLİR

Öte yandan, Suriye hükümeti ile iş birliği yapan tüm ülke ve kurumların da Caesar Yasası kapsamında yaptırımlara maruz kalacağının altını çizen Bakanlık, isim zikretmeden Rusya ve İran gibi ülkelere ‘gözdağı’ verdi.

Açıklamada, “Yaptırımların amacı Suriye halkı değil, savaştan çıkar sağlayan Esad rejimi ve rejim yöneticileridir” ifadesine yer verildi.

Söz konusu yaptırımlar, listeye alınan kişilerin ABD'ye seyahatlerini yasakladığı gibi ABD finansal sisteminden dışlanmalarını ve herhangi bir Amerikan kurumu ile iş yapmalarını da engelliyor. (Washington/AA)

ÖNCEKİ HABER

Honduras Devlet Başkanı Hernandez’in koronavirüs testi pozitif çıktı

SONRAKİ HABER

Cinsel istismardan tutuksuz yargılanan muhtar görevine devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa