17 Haziran 2020 08:58
Son Güncellenme Tarihi: 17 Haziran 2020 15:15

HDP Demokrasi Yürüyüşü'nün 3. gününde ziyaretlerini sürdürdü

HDP, Edirne'den Ankara'ya başlattığı Demokrasi Yürüyüşü'nün 3. gününde siyasi parti, sendika ve kitle örgütlerini ziyaret ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP’nin Hakkari ve Edirne’den Ankara’ya doğru başlattığı demokrasi yürüyüşü 3. gününde İstanbul'da siyasi parti ziyaretleriyle sürdü. HDP'nin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığında oluşturulan heyet yürüyüşün 3. gününde Emek Partisi (EMEP) ve Demokrasi için Birlik ve Sol Partiyi ziyaret etti.

STK ve Siyasi Partilerle İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan başkanlığındaki heyet de Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonunu (SMF) ziyaret etti. HDP’nin Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse başkanlığındaki heyet ise KESK İstanbul Şubeler Platformunu ziyaret etti.

EMEP: SALDIRILARA BÜTÜN OLARAK YANIT VERİLMELİ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, PM Üyesi Ayşe Erdem ve HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan’dan oluşan heyet önce Emek Partisini ziyaret etti. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel ve İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros’un katıldığı ziyartte ilk olarak Selma Gürkan konuştu.

Demokrasi yürüyüşünün siyasal sorunları orataya koyan ve demokratikleşnin yolunu açacak talepleri içerdiğine dikkat çeken Gürkan, “Bu nedenle yürüyüşün talepleri sadece HDP’nin talepleri değil, ülkenin temel demokrasi sorunarının ortaya koyduğu taleplerdir. Siyasi iktidarın yürüyüş esnasında ortaya koyduğu tutum, bu tek adam yönetiminin nasıl bir siyasal rejim tasavvur ettiğini göstermesi bakımından önemli. Bırakın yurttaşların toplu gösteri hakkını, parlamentoda siyaset yapma hakkının engellendiği, milletvekillerinin yürüyüş yapma hakkının, söz hakkının engellendiği bir süreçten geçiyoruz. Siyasi iktidar baskılara, yasaklara dayanan siyasi gericiliğini salgını fırsat bilerek ilerletmeye çalışıyor. Emek ve demokrasi güçlerinin buna verdiği yanıt mücadele olmalı” dedi.

Gürkan, “Siyasi iktidarın yöneldiği tek yol var; otoriterleşme, baskı, savaş, çatışma, toplumu germe. Bu şekilde siyasal gericiliği bütün alanlarda egemen kılmaya çalışıyor. Bunun karşısında halkın bütün kurumları ile yönetime dahil olduğu gerçek bir demokrasi inşa edilmeli. Bu da ancak mücadele ile kazanılabilir. Bugün Türkiye’de Kürt sorunundan, ifade özgürlüğü sorununa ve emek alanında hakların gasbedilmesine kadar bütün var olan sorunlar birbirinden bağımsız değil. Sonuçta bu iktidar sermayenin iktidarıdır. Bunun için bir taraftan siyasi baskılara yaslanırken, diğer taraftan da sömürüyü arttırma ve emeğin haklarına göz koymaktadır. İşte iktidarın kıdem tazminatına dönük saldırısı ortada. Kıdem tazminatının gasbı 12 Eylül rejiminin yarım bıraktığı işlerden bir tanesi ve AKP iktidarı onu tamamlamaya çalışıyor. Kıdem tazminatı fonu adı altında ortaya konan düzenleme işçi sınıfına büyük bir saldırıdır. Yine meslek örgütlerine dönük yasal düzenlemeler aynı saldırıların bir parçasıdır. Dolayısıyla hükümetin gündeme getirdiği her gerici düzenleme, özgürlükleri kısıtlayan düzenleme karşısında demokrasiyi, özgürlüğü savunan kesimlerin ortak mücadelesi gerekiyor” dedi.

BULDAN: TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİYE VE BARIŞA İHTİYACI VAR

Ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan söz aldı. Demokrasi için Hakkari ve Edirne’den yola çıktıklarının söyleyen Buldan, “Bu iki kentten başlatılan yürüyüş, Türkiye halklarına, Türkiye kamuoyuna, ama aslında siyasi iradeye önemli bir mesaj veriyor. Bugün Türkiye’nin geleceğine dair yapılması gerekenleri, atılması gereken adımları bir nebze olsun ifade etmek istedik. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu koşullarda her şey çok zor, demokrasinin olmadığı, hakkın, hukukun, adaletin olmadığı, siyasi temsilcilerin, seçilmişlerin cezaevinde olduğu, Türkiye’de barış isteyen, huzur isteyen, gerçekten demokrasi isteyen kesimlerin cezaevinde olduğu bir süreci yaşıyoruz. Türkiye’nin siyasetçilerinin, aydınlarının akademisyenlerinin cezaevinde olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bütün bunlar aslında Türkiye’nin yönetilemediğinin göstergesidir. Türkiye’yi yönetenler muhalif kesimlerin, mücadele eden insanların önünü keserek ve onları susturmaya çalışarak yol almak istiyor. Oysa biz diyoruz ki, Edirne’den Hakkari’ye kadar bu ülkenin bütün topraklarının barışa ve demokrasiye ihtiyacı var. Fakat bugün bu koşullar olmadığın için HDP bu yürüyüyüşü başlattı. Birlikte bu süreci atlatabileceğimize olan inancımızdan kaynaklı bu ziyareti gerçekleştirmek istedik. HDP üzerinden yaratılmak istenen algının bütün muhalif kesimler üzerinde yürütülmek istenen bir algı olduğunu ifade etmek istiyotum. Eğer gerçekten barışı, demokrasiyi isteyen kesimler bir araya gelerek şiddet ve baskı politikalarına karşı durursa iktidarın daha fazla dayanamayacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.

"HDP'SİZ HDP KONUŞMAK AYIPTIR"

Her akşam televizyonlarda HDP'nin konuşulduğunu ancak HDP'lilerin çağrılmadığını söyleyen Buldan, “Evet bugün HDP’nin başlattığı yürüyüş önemli bir gündem oldu, her akşam televizyon kanallarında HDP’nin yürüyüşü tartışılıyor, HDP olmadan HDP’nin tartışılmasının büyük bir ayıp olduğunu söylemek istiyorum” diye konuştu.

"82 MİLYONUN BARIŞA İHTİYACI VAR"

Buldan Başkanlığındaki heyet daha sonra Demokrasi için Birlik ile bir araya geldi. Burada konuşan Pervin Buldan, Türkiye'de bir bütün olarak muhalif her kesime dönük bir saldırı olduğunu söyledi. Pandemi döneminde de hak ve özgürlklere dönük saldırıların devam ettiğine dikkat çeken Buldan, "Bu dönemde bir infaz yasası çıkarıldı. Bu yasa ile şu yapıldı, topluma karşı suç işleyenler tahliye edildi, halkın iradesini temsil edenler ise cezaevlerinde bırakıldı. Yine bu süreçte 8 belediyemize el konuldu, belediyelerimize kayyum atandı. 2'si bizim milletvekilimiz biri de CHP'nin milletvekili 3 milletvekilinin vekilliği düşürüldü.  Seçilmişlerimiz hala cezaevinde. Barış diyenler, demokrasi ve özgürlük diyenler aydınlar, cezaevinde. Bütün bu saldırılara karşı HDP olarak bir demokrasi yürüyüşü başlatma ihtşyacı duyduk. İnkar edilen, baskı gören tüm kesimlerle yürümenin anlamlı olduğunu düşünerek de bu ziyaretleri gerçekleştiriyoruz.Bütün bu saldırılara karşı tepyekün mücadele edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

DEVECİOĞLU: DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN YÜRÜYÜŞÜN YANINDAYIZ

Demokrasi için Birlik Koordinasyonu adına konuşan Ayşegül Devecioğlu ise “HDP'nin demokrasi yürüyüşünün, bir anayasal hakkı kullanmanın yanında olduğumuzu  açıklamıştık. Bizler HDP'nin demokrasi için yaptığı yürüyüşün yanındayız” dedi.

SOL PARTİ: DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜ NEFES OLACAK

Buldan başkanlığındaki HDP heyeti Demokrasi için Birlik Koordinasyonu ziyareti sonrası Sol Parti İstanbul İl Başkanlığını ziyaret etti. Heyeti Sol Parti İl Başkanı Deniz Demirdöğen ile PM üyeleri Leyla Koç ve Nuriye Alsancak karşıladı.

Ziyarette ilk sözü alan Demirdöğen, "Zor zamanlarda mücadele ediyoruz. Bir yerde otoriterleşme varsa orada direnişin olmaması mümkün değil, bugün de sizin başlattığınız demokrasi yürüyüşü bizlere de nefes aldıracak. O nedenle bu yürüyüşü biz çok önemli buluyor ve dayanışma duygularımızı iletiyoruz. Görüyoruz kaç gündür illere giriş çıkışlar yasaklanıyor bütün bu baskılara rağmen yürüyüşe devam etmeniz bize de güç veriyor" diye konuştu.

"DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜ ORTAK MÜCADELEYE VESİLE OLSUN"

Ardından söz alan Pervin Buldan, "Bu ülke zorbalıkla güvenlikçi politikalarla yönetilen, siyasi darbelerin yapıldığı bir ülke. Bu ülkeyi yönetenler seçimle ele geçiremedikleri mevzileri siyasi darbeyle ele geçirmeye çalışıyor. AKP Hükümeti Türkiye toplumuna, muhalif kesimlere dönük bir siyasi darbe gerçekleştiriyor. Bu darbelerle mücadele etmek sadece HDP'nin meselesi değildir. Bu yürüyüş sadece Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak içind eğil, aynı zamanda vekilliği düşürülen Enis Berberoğlu için cezaevinde olan Osman Kavala için cezaevinde olan aydın, siyasetçi ve gazeteciler içindir. Bugün Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu önemli konular var. Adalet demokrasi ve barış bunların başında geliyor. Bunlar için bir araya gelemedik toplum ve bizim başlattığımız yürüyüş buna vesile olsun istiyoruz" diye konuştu.

KADIKÖY'DE BASIN AÇIKLAMASINA POLİS BARİKATI

Görüşmelerin ardından HDP'nin demokrasi yürüyüşü etkinlikleri kapsamında İstanbul Kadıköy Boğa Heykeli önünde yapmayı planladığı etkinlik öncesi polis Boğa Heykelini ablukaya aldı. HDP'nin yürürüş güzergahına da barikat kuruldu. Polisin engellemesi sonrası Boğa Heykeli önünde yapılması planlanan açıklama HDP Kadıköy ilçe binası önüne alındı. Ablukaya rağmen açıklamaya katılan yüzlerce kişi "Milyonlarız, milyonların sesiyiz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Volvo 4 binden fazla çalışanının işine son veriyor

SONRAKİ HABER

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin yıl dönümü: Kıdem tazminatımıza sahip çıkacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa