Sürat Kargo işçileri fazla mesai ücretlerini istiyor
Kargo işçilerinin salgın döneminde iş yükü arttı. Çalışma saatlerinin uzadığı Sürat Kargo'da işçiler fazla mesai ücretlerinin ödenmesini istedi.
Fotoğraf: Unsplash
İmran CORUK
Cansu ERTAŞ
Hazal GÖÇMEN
Ankara
Salgın sürecinde iş yükü artan kargo emekçilerinin sorunları artıyor. Evrensel'e konuşan işçiler, salgın sürecinde yeterli önlemlerin alınmadığını ve artan iş yükü nedeniyle saat 22.00’ye kadar çalışmalarına rağmen fazla mesai ücretlerini alamadıklarını söyledi. Ramazan ayında biraz olsun işlerini hafifletmek için parça başı iş yapan kişilerle anlaştıklarını söyleyen işçiler, gasbedilen haklarının verilmesini istiyor.
Koronavirüs salgınında kargo emekçilerinin çalışma koşulları birçok kez gündeme geldi. Kargo hizmetine talebin artmasıyla iş yükü katlanan kargo emekçileri her gün iş başı yapmaya başladı. Ankara’da konuştuğumuz Sürat Kargo çalışanları salgın döneminde yaşadıkları zorlukları ve çalışma koşullarını Evrensel’e anlattı.
3 yıldır bu firmada çalışan bir işçi, salgında ilk ayını eldivensiz ve maskesiz geçirdiklerini söyledi. Atık kovasının bile henüz bir hafta önce verildiğini anlatan işçi, “Genel müdürler, home office çalışıyorken alt kademelerde çalışanlar olarak sürekli hastalık riskiyle karşı karşıya kalıyoruz. Genel müdürlük, bölge müdürlüğü kendi çalışma koşullarından ödün vermeyince bu alanda en çok çalışanlar kurye, bilgisayar operatörü ve şube müdürleri oluyor. Her gün eve gidince yarınki dağıtımı düşünüyorum. Müşterilerle yaşanan sorunlarda çözümü biz üretmek zorunda kalıyoruz, haliyle bu durum psikolojik olarak yoruyor” dedi.
FAZLA MESAİ ÖDENMİYOR, 30 KİLODAN FAZLA TAŞINIYOR
Diğer kargo şirketlerinde hediye çeki, prim vs. verildiğini ama çalıştıkları şirkette herhangi bir iyileştirme olmadığını dile getiren işçi, “Hasköy Şubesinde 1 hafta önce virüs tespit edildiği için 10 gün kapalı kaldı. Diğer kargo şirketleri paketleri dezenfekte ederken bize hiç dezenfektan gönderilmedi. Diğer şirketlerin aktarma deposu daha temiz, paketler bizdeki gibi simsiyah olmuyor. Kendimizi koruyabilmek için saatte bir elimizi yıkıyoruz. Yeri geliyor şirket daha fazla kazansın diye tek başımıza mobilya bile taşıdığımız oluyor. Neredeyse günde 1000 kargo geliyor. Biz de kargoların dağıtımını yetiştirmek için bazen saat 22.00’ye kadar çalışmak zorunda kalıyoruz. Bunların hepsi mesai normalde ama ödenmiyor. Taşıma Kanunu’na göre 30 kg’dan ağır taşımamak lazım ama kuryeler o ağırlığı çıkarmak zorunda kalıyor. İş ağır olduğu için personel bulamıyoruz. Şirketin iyi yanlarından biri kılık kıyafetin serbest olması ancak kimsenin iş tanımı belli değil o nedenle çalışanlar her işi yapıyor” dedi.
RAMAZANDA YÜK HAFİFLESİN DİYE İŞÇİLER İŞÇİ TUTMUŞ
Bir kadın işçi de mesai saatlerinin 8.30’da başlayıp 18.30-19.30 gibi kapatmaları gerektiğini fakat bazen bu sürenin 20.30-21.00’e kadar uzadığını söyledi. Ancak fazla mesai ücretlerini alamadıklarını dile getiren işçi, şunları söyledi: “Akşam 20.00-21.00’de çıkıyoruz eşimle bile vakit geçiremiyorum mesela. Geçen ramazanda orucumuzu şubede simit peynirle açmak zorunda kaldık. Bu ramazanda yükümüzü hafifletmek için parça başından kargo dağıtacak kişilerle anlaştık.”
Sürat Kargo’da iki seneye yakın çalışan bir diğer işçi ise “Çalışma saatlerinde öğle tatili var deniyor ama yemeye vakit bile bulamıyoruz. Cumartesi yarım gün deniyor fakat saat 16.00’ya kadar çalışıp 18.00’de anca çıkabiliyoruz. İzin planlamasını dahi yeni yürürlüğe soktular’’ dedi. Aras Kargo çalışanlarından örnek veren işçi, “Sendikaya geçtiklerinden beri ikramiyeleri var, kazançları bize göre daha iyi, kışın yakacağı var” dedi.
İşçilerin çalışma koşullarına ilişkin görüşmek istediğimiz yetkililere ise ulaşamadık. İki gün boyunca aradığımız firmada herhangi bir yetkili ile görüşemezken, Ankara bölge müdür yardımcısı ise gün boyu telefonumuza çıkmadı.
SÜRAT KARGO'DAN AÇIKLAMA
Sürat Kargo İletişim Müdürlüğü haberimizle ilgili açıklama gönderdi. Çalışma koşulları ve Kovid-19 önlemlerine ilişkin şirket açıklaması şöyle:
"Sürat Kargo, TMSF’nin yönetiminde bir şirket olarak, devlet kurumlarında uygulanan tüm tedbir süreçlerini eksiksiz yerine getirmiştir ve uygulamalar aynen sürdürülmektedir.
Şirketimizde İş Sağlığı ve Güvenliği anlamında pandeminin çalışanlarımız, aileleri, müşterilerimiz ve toplum üzerindeki etkisinin en az düzeyde ve hatta sıfır noktasında olmasını teminen gerekli tüm tedbirler alınmakta ve uygulanmaktadır.
11 Mart 2020 tarihi itibariyle ülkemizde pandemi süreci başlar başlamaz şirketimizde oluşturulan Kriz Masası’nın takibinde bu süreç yönetilmiştir. Milli bir sorumluluk olarak gördüğümüz kargo dağıtımını bu süreçte kesintisiz olarak gerçekleştirmek için yöneticilerimiz, saha personelimiz Kriz Masası’nın aldığı tedbirler çerçevesinde çalışmalarını sürdürdü.
Bu zor süreçte çalışanlarımızı, ailelerini ve müşterilerimizi Covid 19 etkisinden korumak için aldığımız ve halen devam eden tedbirler sıralanırsa;
• Hastalık kapma riski yüksek olan 60 yaş üzeri, kronik rahatsızlığı bulunan, engelli ve hamile çalışanlarımız izne çıkartılmıştır.
• Soğuk algınlığı, öksürük, ateş , halsizlik gibi semptomlar gösteren tüm çalışanlarımız sağlık kuruluşuna yönlendirilmiştir.
• Test yaptırıp sonucu negatif çıkan personelimiz için 14 gün ev karantinası uygulanmıştır.
• Test sonucu pozitif personelimiz olması durumunda Dünya çapında uygulanan 34 günlük tedavi süreci ve iş başı yapmadan önce en az iki hekim kontrolü şartı getirilmiştir.
• Pozitif vakalar olması durumunda iş yeri hekimimiz takibinde temaslı- yakın temaslı ayrımı yapılmış, yakın temaslılar belirlenerek 14 günlük karantina kuralı uygulanmıştır.
• Tüm birimlerimize salgının ilk başladığı andan itibaren maske ve eldiven gönderilmiştir, halen gönderilmeye devam edilmektedir.
• Tüm birimlerimiz ve araçlarımız düzenli olarak dezenfekte edilmiş, dezenfekte tarihleri kayıt altına alınmıştır. Üstelik birimlerimizde, gönderdiğimiz dezenfektanlarla gün içerisinde bir çok kez dezenfekte işlemi yapılabilmektedir.
• Her birimimizde el dezenfektanı ve maske-eldiven atıklarının atılması için ayrı atık kutuları mevcuttur.
• Birimlerimizde sosyal mesafenin korunması için yazılı ve görsel uyarıcılar bulunmaktadır. Çalışma düzeni bu şartlara göre dizayn edilmiştir.
• Temassız teslimata yönelik yazılım gerçekleştirilmiş ve uygulamaya alınmıştır.
• Her personelimize kişisel ateş ölçer teslim edilmiş, ateş ölçümlerinin kayıt altına alınması sağlanmıştır. Ateşi yüksek çıkan personel iş süreçlerine dahil edilmemiş, sağlık kuruluşuna yönlendirilmiştir. Ateş ölçüm sonuçları ve vaka sorgulama formları iş yeri hekimlerimiz tarafından düzenli kontrol edilmektedir.
• Kriz Masası whatsapp hatları oluşturularak personelin 7/24 ulaşması sağlanmıştır.
• Tüm birimlerimizde Covid 19 önlemleri kapsamında eğitimler verilmiş, İSG uzmanlarına eğitim ve denetimler yaptırılmıştır.
• Ramazan öncesinde çalışanlarımıza sosyal yardımda bulunulmuştur.
Covid 19 pandemi sürecinde şirketimizin günlük işlem hacmi yaklaşık 3 katına çıkmıştır. Artan iş yükü ile birlikte ihtiyacı karşılayabilmek için ekibimize yeni personeller ve araçlar dahil edilmiştir. Yoğunluğun olduğu günlerde mesaiye kalınması halinde ise bir devlet firması olarak devletin belirlediği kurallar çerçevesinde personele mesai ücretleri ödenmiştir. Sadece bu süreçte değil, pandemi öncesinde de fazla mesailer saatlik olarak ücretlendirilmekte ve ödenmektedir.
İddia olunanın aksine şirketimizde uygulanan Covid 19 tedbirleri kayıt altında olup, resmi kurumların yapacağı denetimlerde yetkililerle paylaşılabilecektir.
Basın özgürlüğüne saygı duymakla birlikte emek yoğun kargo taşımacılığı sektöründeki faaliyetlerimizde Covid 19 ile mücadelemizde aldığımız ciddi tedbirlerin, bu konuda şirketimizin gösterdiği hassasiyetin ve başarılı uygulamalarımızın aksine asılsız iddia ve haberlerle, hem çalışanlarımızın hem de müşterilerimizin olumsuz etkilenmesi tek endişemizdir. Bu bağlamda tekzip konusu gazeteniz haberinin asılsız olduğunu Kamuoyuna saygılarımızla sunarız."