17 Haziran 2020 10:48

Ulukışla'daki altın madeninin imar planı iptal edildi

Niğde Ulukışla Tepeköy yakınlarında bulunan altın madeninin imar planları iptal edildi. Yaşam alanı savunucuları “geç gelen adalet” yorumunda bulundu.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Özer AKDEMİR

Niğde Ulukışla Tepeköy yakınlarında bulunan altın madeninin cevher zenginleştirme tesisi için hazırlanan imar planının onaylanmasına karşı açılan davada imar planlarının iptaline karar verildi. Geçtiğimiz haftalarda madenin atık havuzundan toprağa siyanür karışması ve tarladan siyanürlü su çıkması ile gündeme gelen altın madeninin imar izinlerinin iptal edilmesini yorumlayan Davanın Avukatı Fevzi Özlüer, bu plana dayanılarak verilen tüm izinlerin hukuka aykırılığının ortaya çıktığını belirterek, geç gelen adalet vurgusu yaptı.

İL ÖZEL İDARESİNDEN İMAR PLANI

Niğde ili, Ulukışla ilçesi, Tepeköy köyünde toplam 525 bin 964.7 metrekarelik alan üzerinde Gümüştas Madencilik tarafından yapılması planlanan cevher zenginleştirme tesisi için hazırlanan mevzi imar planı Niğde İl Özel idaresi tarafından onaylanmıştı. Niğde İl Özel İdaresinin bu kararına karşı Tepeköy muhtarlığı ve 97 yurttaş tarafından açılan dava tam 8 yıl sürdü. Dava dosyasında, işletmenin bulunduğu alanın marjinal tarım arazisi niteliğini taşıdığı, bu alan için Niğde ili stratejik planında altın işletmeciliği yapılmasının öngörülmediği, isletme nedeniyle çevredeki tarımsal faaliyetler ile su kaynaklarının olumsuz yönde etkileneceği, ayrıca koruma bandı oluşturulmadan ve mevzuat çerçevesindeki gerekli izinler alınmadan işletmenin yapıldığı, gibi gerekçelerle mevzi imar planının üst ölçekli çevre düzeni planına, üstün kamu yararına, katılım ve sürdürülebilir çevre ilkelerine aykırı olduğu dile getirilmişti.

DİLEKÇEDEKİ RİSKLER GERÇEK OLDU

Davanın açılmasından bu yana geçen sürede altın madeni çalışmalarına devam ederken, dava gerekçeleri olarak sıralanan ve çevre kirliliği riski, tarımsal üretim ve su kaynaklarına olumsuz etkileri gibi birçok gerekçenin bir bir gerçekleştiği görüldü. Geçtiğimiz aylarda altın madeni atık havuzundaki sızma sonrası siyanürün madenin dibindeki tarlalara ve yer altı sularına karıştığı bilirkişi ve savcılık tarafından alınan numunelerle ortaya kondu. Köylülerin bu duruma karşı açtıkları davalar ve kamuoyu oluşturmak için tüm çabaları ise henüz somut bir sonuç vermiş değil.

‘ZARARIN GİDERİLMESİ İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ’

Madenin cevher zenginleştirme tesisine izin veren imar planına karşı açılan davada Aksaray İdare Mahkemesi geçtiğimiz günlerde karar verdi. Mahkeme kararında çevre düzeni planı bulunan yerde mevzi imar planı yapılamayacağına dair mevzuat hükümlerine vurgu yaparak,  

“Müdahil şirketin cevher zenginleştirme tesisi için hazırlanan mevzi imar planının onaylanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir” denildi.

Mahkemenin oy birliği ile aldığı kararı yorumlayan Davanın Avukatı Fevzi Özlüer şunları söyledi: “Geç gelen adaletin uygulanması ve çevreye yayılan binlerce ton siyanürden doğan zararın sorumluluğunun idareye yüklenmemesi için bölgenin şirket tarafından temizlenerek eski hale getirilmesi gerekir. Bu plana dayalı olarak verilen tüm ruhsat ve izinlerin de hukuka aykırılığı ortaya çıktı. Bu karar ardından bölge halkına şirketin verdiği zararı valilik bir an önce gidermesi için harekete geçmelidir veya harekete geçmesi için davacılar kamuoyunu harekete geçirmelidir.”

ÖNCEKİ HABER

Barolar: Baroların parçalanması adalete erişmek isteyenlerin susturulmasıdır

SONRAKİ HABER

MEB, LGS kapsamında yapılacak sınavla ilgili ek tedbirler belirledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa