17 Haziran 2020 10:19

İŞKUR emekçileri artan iş yüküne karşı ikramiye talebini dile getirdi

Büro Emekçileri Sendikası yetersiz personel sayısıyla yoğun olarak hizmet veren İŞKUR emekçilerinin ek ücret talebi düzenlenen basın açıklamaları ile dile getirildi.


Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası pandemi koşullarında milyonlarca işsize kısa çalışma ödeneği ödemesinin yapılmasını sağlayan İŞKUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak ayrımsız bir şekilde iki asgari ücret tutarında ikramiye ödemesi yapılması talebiyle pek çok ilde basın açıklamaları düzenledi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi Kovid-19 riski altında çalışan İŞKUR emekçilerinin sorun ve taleplerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Şube binasında yapılan basın açıklaması BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven okudu. Güven, sermayenin çarklarının dönmesine yönelik, Kovid-19 salgınının sosyal ve ekonomik hayata olumsuz etkilerini azaltmak iddiasıyla yapılan düzenlemelere değindi.

"YETERSİZ PERSONEL, YOĞUN İŞ"

"Bu süreçte özellikle İŞKUR emekçileri çeşitli önlemler alınmış olsa da olumsuz koşullarda yoğun hizmet üretmek durumunda kalmıştır" diye konuşmasını sürdüren Güven, "Zira 23 Mart 2020’den itibaren Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenen yüzbinlerce işyeri, milyonlarca işçi için kısa çalışma ödeneği kapsamında İŞKUR’a başvurmuştur. İŞKUR hizmet binaları her gün iş bulma umuduyla ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için binlerce yurttaşın başvuru yaptığı kamu birimleri haline gelmiştir. Bu durum karşısında 'normal' zamanlarda da yetersiz personel sayısıyla yoğun olarak hizmet vermekte olan İŞKUR çalışanlarının iş yükü katlanarak artmıştır" dedi.

Kısa çalışma ödeneği başvurularının arttığı günlerde idari izinli sayılması gereken çalışanların da mesaiye çağrıldığını söyleyen Güven, ayrıca kadın çalışanların sorunlarına değinerek, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucu olarak da kadın İŞKUR çalışanlarının ev içi işleri ve hasta ve çocuk bakım yükümlülükleriyle birlikte 24 saatlik ağır mesaileri söz konusu olmuştur" dedi.

"PERİYODİK TESTLER TÜM ÇALIŞANLARA YAPILMALI"

Güven, İŞKUR emekçileri, memuriyetten istifa etmeyi düşünecek kadar hem fiziksel hem ruhsal olarak yoğun bir tazyik altında kaldığını dile getirerek son olarak şunları kaydetti:

  • Fiziksel mesafeye uygun olmayan binalarda dönüşümlü çalışma yapılmalı, en kısa zamanda işçi sağlığı ve güvenliğine uygun hizmet binaları taşınılmalıdır. (İzmir Calışma İş-Kur İl Müdürlüğü hizmet binası değişmelidir)
  • Vatandaşla yoğun çalışan birimlerdeki personele N95 maskesi dağıtılmalıdır.
  • Periyodik olarak tüm çalışanlara Kovid-19 testi yapılmalıdır" (İzmir/EVRENSEL)

“NORMALDE YETMEYEN PERSONEL YENİ NORMALDE DAHA ÇOK ÇALIŞIYOR”

Adana'da İŞKUR Yüreğir Binası önünde bir araya gelen büro emekçileri adına açıklama yapan BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz, “Bir an önce İŞKUR emekçilerine ikramiye ödenmesinin gerçekleşmesini talep ediyoruz. Talebimiz karşılık bulana kadar kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“İŞSİZ BİNLERCE YURTTAŞ İŞKUR BİNALARINDA”

Kovid-19 salgını süresince “İşten çıkarma yasaklanıyor” propagandasıyla işçilerin aslında ücretsiz izne çıkarıldığını ifade eden Sarıoğuz, işçilerle, işten çıkarılan ama işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere kıdem tazminatı hakkı kullandırılmadan günlük 39,24 TL, aylık bin 172 TL’lik ödemenin açlıkla yüz yüze bırakmak anlamına geldiğini dile getirdi. İşten çıkarma yasağının 17 Ekim’e kadar uzatıldığını ifade eden Sarıoğuz, “Bu süreçte özellikle İŞKUR emekçileri çeşitli önlemler alınmış olsa da olumsuz koşullarda yoğun hizmet üretmek durumunda kalmıştır. Zira 23 Mart 2020’den itibaren Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenen yüzbinlerce işyeri, milyonlarca işçi için Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) kapsamında İŞKUR’a başvurmuştur. İŞKUR hizmet binaları her gün iş bulma umuduyla ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için binlerce yurttaşın başvuru yaptığı kamu birimleri haline gelmiştir. Bu durum karşısında ‘normal’ zamanlarda da yetersiz personel sayısıyla yoğun olarak hizmet vermekte olan İŞKUR çalışanlarının iş yükü katlanarak artmıştır” diye konuştu.(Adana/EVRENSEL)


"MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ"

Samsun BES şubesi düzenlediği basın açıklaması ile İŞKUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak ayrımsız bir şekilde iki asgari ücret tutarında ikramiye ödenmesini talep etti.

BES şubesi önünde yapılan açıklamayı Samsun Şubesi TİS ve Hukuk Sekreteri Bahtiyar Akıncı okudu. Kısa çalışma ödeneği için yüzbinlerce işyerinin milyonlarca işçi için İŞKUR’a başvurduğunu belirten Akıncı, "Gerek hizmet birimlerinde gerekse evden yürütülen çalışmada 8 saatlik mesai dışında uzun saatlere yayılan, bazı İl Müdürlüklerinde hafta sonlarında da devam eden bir çalışma süreci yaşanmıştır. Evden çalışma uygulaması gerekli ve yerinde bir uygulama olmakla birlikte; her gün her dakika, resmi tatiller de dâhil olmak üzere çalışma saatlerini günün her saatine yaymıştır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucu olarak da kadın İŞKUR çalışanlarının eviçi işleri ve hasta ve çocuk bakım yükümlülükleriyle birlikte 24 saatlik ağır mesaileri sözkonusu olmuştur. Diğer yandan idare tarafından uygulamalar sürekli değiştirilmiş ve İŞKUR emekçilerinin yükü daha da arttırılmıştır. Yurttaşların mağdur olmaması için, Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının hızlı bir şekilde sonuçlandırılması konusunda, İŞKUR çalışanları halen yoğun emek ve mesai sarf etmeye, mesai saatlerinin dışında da çalışmaya devam etmektedirler” dedi.

Akıncı, “İŞKUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak ayrımsız bir şekilde iki asgari ücret tutarında ikramiye ödemesi yapılmasını her şeyden önce bir hak olarak görüyoruz. Ve bir an önce İŞKUR emekçilerine ikramiye ödenmesinin gerçekleşmesini talep ediyoruz. Talebimiz karşılık bulana kadar kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. (Samsun/EVRENSEL)


İŞKUR EMEKÇİLERİNE İKİ ASGARİ ÜCRET İKRAMİYE ÖDENMELİ

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara şubeleri, koronavirüs salgını döneminde milyonlarca emekçinin kısa çalışma ödeneği başvurusuyla beraber İŞKUR emekçilerinin artan iş yüküne dikkat çekti. Fazla ve yoğun mesai nedeniyle bazı çalışanların istifa etmeyi bile düşündüğüne dikkat çeken BES, İŞKUR emekçilerine bu süreçteki iş yükü nedeniyle iki asgari ücret tutarında ikramiye verilmesi gerektiğini açıkladı.  

BES Ankara 2 No’lu Şube Başkanı İhsan Gülhan, "Bu süreçte İŞKUR, emekçileri için çeşitli önlemler almış olsa da olumsuz koşullarda yoğun hizmet üretmek zorunda kaldılar" dedi.

 BES Ankara şubeleri, koronavirüs salgını döneminde milyonlarca emekçinin kısa çalışma ödeneği başvurusuyla beraber İŞKUR emekçilerinin artan iş yüküne dikkat çekti.

23 Mart 2020 tarihinden itibaren salgından olumsuz etkilenen yüzbinlerce işyeri, milyonlarca işçi için kısa çalışma ödeneği kapsamında İŞKUR’a başvurulduğunu belirten Gülhan, ayrıca iş bulma başvurularının da arttığını söyledi. Bu nedenle İŞKUR emekçilerinin iş yükünün arttığını anlatan Gülhan, “İŞKUR’da da dönüşümlü ve evden çalışma uygulamaları hayata geçirilmiştir. Kısa çalışma ödeneği başvurularının arttığı günlerde idari izinli sayılması gereken çalışanlar dahi mesaiye çağrılmıştır. Gerek hizmet birimlerinde gerekse evden yürütülen 8 saatlik mesai dışında uzun saatlere yayılan, bazı il müdürlüklerinde hafta sonlarında devam eden bir çalışma süreci yaşanmıştır. Evden çalışma uygulaması gerekli ve yerinde bir uygulama olmakla birlikte her gün, her dakika, resmi tatiller de dahil omak üzere çalışma saatlerini günün her saatine yaymıştır” dedi.

İdare tarafından uygulamaların sürekli değiştirildiğini ve iş yükünün daha da arttığını aktaran Gülhan, bazı çalışanların istifa etmeyi bile düşündüğünü söyledi. Yurttaşların mağdur olmaması için, kısa çalışma ödeneği başvurularının hızla sonuçlandırılması konusunda İŞKUR çalışanlarının halen yoğun emek ve mesai sarf etmeye, mesai saatleri dışında da çalışmaya devam ettiğini dile getiren Gülhan, “Bu süreçte fedakarlıkla çalışan sağlık emekçilerine ek ödemeler, PTT emekçilerine ikramiye ödemeleri yapılmıştır. 22 Mayıs 2020’de İŞKUR Genel Müdürlüğüne yazdığımız yazımızda da belirttiğimiz üzere, pandemi koşullarında zaman ve mekan gözetmeksizin canla başla çalışan ve milyonlarca işsize kısa çalışma ödeneği ödemesinin yapılmasını sağlayan İŞKUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak ayrımsız bir şekilde iki asgari ücret tutarında ikramiye ödenmesi yapılmasını her şeyden önce bir hak olarak görüyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)


MERSİN: İŞ YÜKÜ ARTAN İŞKUR EMEKÇİLERİNE İKRAMİYE TALEBİ

Pandemi sürecinde iş yükü artan İŞKUR emekçilerinin sorunlarını düzenlenen basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşan BES Mersin Şubesi, yoğun ve fazla çalışan emekçilere iki asgari ücret tutarında ikramiye talep etti.

Kovid-19 salgınıyla beraber, İŞKUR hizmet binalarından yapılan Kısa Çalışma Ödeneği başvuruları, İŞKUR çalışanlarının iş yükünü arttırdı. İŞKUR çalışanlarının bu süreçte yaşadıkları sorunlara ilişkin Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şubesi, bir basın açıklaması düzenledi. Sendika binasında yapılan açıklamayı Sendika Başkanı Murat Doğan kamuoyuyla paylaştı.

Kovid-19 salgını nedeniyle çalışma yaşamında ve sosyal hayatta çeşitli tedbirler alınarak  düzenlemeler yapıldığını kaydeden Doğan, “Bu düzenlemelerden birisi de, Kovid-19 salgınının sosyal ve ekonomik hayata olumsuz etkilerini azaltmak iddiasıyla ve ‘İşten çıkarma yasaklanıyor”’ propagandasıyla ücretsiz izne çıkarılan işçilerle, işten çıkarılan ama işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere günlük 39,24 TL ücret desteği verilmesini sağlayan torba yasadır.  Bu süreçte özellikle İŞKUR emekçileri çeşitli önlemler alınmış olsa da, olumsuz koşullarda yoğun hizmet üretmek durumunda kalmıştır. Zira 23 Mart 2020’den itibaren Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenen yüzbinlerce işyeri, milyonlarca işçi için Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) kapsamında İŞKUR’a başvurmuştur. İŞKUR hizmet binaları her gün iş bulma umuduyla ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için binlerce yurttaşın başvuru yaptığı kamu birimleri haline gelmiştir. Bu durum karşısında “normal” zamanlarda da yetersiz personel sayısıyla yoğun olarak hizmet vermekte olan İŞKUR çalışanlarının iş yükü katlanarak artmıştır” dedi.

BES Mersin şubesi, koronavirüs salgını döneminde milyonlarca emekçinin kısa çalışma ödeneği başvurusuyla beraber İŞKUR emekçilerinin artan iş yüküne dikkat çekti.

Yine bu süreçte kamu kurumlarında yapılan düzenlemenin devamı olarak İŞKUR’da da dönüşümlü ve evden çalışma uygulamaları hayata geçirildiğini aktaran Doğan, “KÇÖ başvurularının arttığı günlerde idari izinli sayılması gereken çalışanlar dahi mesaiye çağrılmıştır. Gerek hizmet birimlerinde gerekse evden yürütülen çalışmada 8 saatlik mesai dışında uzun saatlere yayılan, bazı İl Müdürlüklerinde hafta sonlarında da devam eden bir çalışma süreci yaşanmıştır. Yurttaşların mağdur olmaması için, Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının hızlı bir şekilde sonuçlandırılması konusunda, İŞKUR çalışanları halen yoğun emek ve mesai sarf etmeye, mesai saatlerinin dışında da çalışmaya devam etmektedirler.  Bu süreçte büyük fedakârlıkla çalışan sağlık emekçilerine (bütün sağlık emekçileri yararlanmasa da) ek ödemeler, PTT emekçilerine ikramiye ödemeleri yapılmıştır. 22 Mayıs 2020’de İŞKUR Genel Müdürlüğüne yazdığımız yazımızda da belirttiğimiz üzere, pandemi koşullarında zaman ve mekan mevhumu gözetmeksizin canla başla çalışan ve milyonlarca işsize KÇÖ ödemesinin yapılmasını sağlayan İŞKUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak ayrımsız bir şekilde iki asgari ücret tutarında ikramiye ödemesi yapılmasını herşeyden önce bir hak olarak görüyoruz. Ve bir an önce İŞKUR emekçilerine ikramiye ödenmesinin gerçekleşmesini talep ediyoruz. Talebimiz karşılık bulana kadar kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Maliye emekçilerinin sorunlarına da değinilen açıklamada Doğan son olarak şu ifadeleri kullandı:

“30 Mayıs tarihinde Mecliste 7176 sayılı kanun (torba kanun) görüşülürken, bir milletvekili tarafından imzaya açılan önergeye meclisteki tüm partilerin desteği ile bahsi geçen kanuna eklenen bir geçici madde sonucunda Defterdarlık ve Gelir Uzmanlığı sınavları açılmasına dair bir düzenleme yapılmış, 11 Haziran 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yasallaşmıştır. Yapılan yasal düzenleme maliye emekçilerine 5 yıl içerisinde 2 sınav hakkı verirken, ilgili yasanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar 1 yıl sonra yayınlanabilmiş, ilk sınavın ne zaman yapılacağı ilk sınavda kaç kişinin alınacağı ise belirsizliğini korumaktadır. Yayınlanan usul ve esaslar maliye emekçilerinde yine hayal kırıklığı yaratmıştır. Daha önce uzmanlık sınavlarına girişin ön koşulu olan KPSS şartının kaldırılmış olması olumlu olmakla birlikte, sınavlarda başarı puanının 70’ten 75’e çıkarılması ve en önemlisi daha önce olmayan mülakat koşulunun getirilmiş olmasının geçmiş uygulamalara baktığımızda neyi amaçladığı ortadadır. Yine yayınlanan usul ve esaslarda sınav öncesi eğitim planlamasının olmaması kurumun eğitim stratejisi ile çelişmektedir. Sendika olarak başarı puanının artırılması ve mülakat koşulunun getirilmesine karşı her türlü mücadeleyi yürüteceğimizi ve bu süreçten nemalanan sendikalara pabuç bırakmayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.  Açılacak sınavlarda mülakat koşulunun kaldırılarak 70 puan alan tüm maliye emekçilerinin uzmanlık kadrolarına atanması için mücadele etmeye devam edeceğimizi sınav süreçlerinin adil olması için sendika olarak üzerimize düşeni kararlılıkla yapacağımızı kamuoyu ve maliye emekçileri ile bir kez daha paylaşıyoruz.” (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MEB, LGS kapsamında yapılacak sınavla ilgili ek tedbirler belirledi

SONRAKİ HABER

Gaziantep’te bir inşaatta iş cinayeti yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa