Belediyeden Kyme açıklaması: Sit kararında onay yetkimiz yok
Kyme’nin sit derecesinin düşürülmesi kararında İzmir Büyükşehir Belediyesinden bir yetkilinin de imzası var. Belediye ise sit derecesinin düşürülmesinde onay yetkisinin bulunmadığını ileri sürdü.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
İzmir
İzmir'in Aliağa ilçesi yakınlarındaki Kyme antik kentinin 1. derecedeki sit korumasının 3. dereceye düşürülmesine onay veren kararın altında İzmir Büyükşehir Belediyesinden bir yetkilinin de imzası olmasına dair tartışmalar devam ediyor. Konuya dair sorumuza yanıt veren belediye, kendilerinin "sit sınırlarının tespiti ve tescili konusunda herhangi bir onay yetkisi bulunmadığı"nı ileri sürdü.
SANAYİNİN YEDİĞİ ANTİK KENT!
Kyme antik kenti ve Nemrut limanı Aliağa-Foça arasındaki sanayi kuruluşları tarafından adeta kuşatılmış durumda. 12 kentten oluşan Ailos Birliğinin en büyük kendi olan Kyme'nin yaklaşık 3.000 yaşanda olduğu dile getiriliyor. Antik kentte kazılar yapan arkeologlardan Prof. Dr. Ömer Özyiğit Kyme'de çıkan buluntuların tarihinin Yontma Taş Çağı’na kadar gittiğini ifade ediyor. Çok geniş bir alaya yayılan antik kentin sanayi kuruluşlarının genişleyebilmesi için sit koruma derecesi değişik tarihlerde 1. dereceden 2. ve 3. dereceye düşürüldü.
SİT DERECESİ DÜŞÜRÜLME KARARINDA BELEDİYE İMZASI
Son olarak 28 Mart 2019 tarihli İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (KVKBK) kararı ile Kyme Antik Kenti’nin ve limanın bitişiğindeki 1. derece arkeolojik sit alanının liman tesvii projesi için 1. dereceden 3. dereceye düşürülmesi kararı çeşitli tartışmalara neden oldu. Antik kentin koruma derecesinin düşürülmesi kararında İzmir Büyükşehir Belediyesinde dönemin Uygulama İmar Planlama Şube Müdürü Ayfer Nakiboğlu’nun imzası olması ekoloji örgütleri tarafından eleştiri konusu edilmişti.
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: BİZİM ONAY YETKİMİZ YOK
Konuya dair açıklamasını sorduğumuz İzmir Büyükşehir Belediyesi, gazetemize gönderdiği açıklamada Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereği korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının tespitinin Kültür ve Turizm Bakanlığının yetkisinde olduğu dile getirildi. Açıklamada, İzmir 2 Numaralı KVKBK'nun 10 Haziran 2015 kararıyla Kyme Antik Kenti 1. Derece Arkeolojik Sit sınırlarının Dokuz Eylül Üniversitesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan rapor doğrultusunda arkeolojik buluntuların yayılım sahası belirlendiği dile getirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin açıklamasında şu görüşlere yer verildi; "Bu veriler dikkate alınarak Kyme Antik Kenti 1. Derece Arkeolojik Sit sınırının deniz alanına ilişkin kısmı yeniden düzenlenerek, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 28 Mart 2019 tarih ve 11049 sayılı kararıyla tescil edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyesi sıfatıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığını temsilen bir kişi de toplantılara katılım sağlamakta olup, söz konusu karar Kültür ve Turizm Bakanlığı ilgili birimleri tarafından hazırlanan uzman raporları ve konusunda uzman kişiler tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda alınmıştır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının sit sınırlarının tespiti ve tescili konusunda herhangi bir onay yetkisi bulunmadığı gibi kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında yer alan söz konusu arkeolojik sit alanında, Kıyı Kanunu gereği plan onama yetkisi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aittir."