Belediye işçileri: Kıdem tazminatının 75 yaşında ödenmesi, aslında ödenmemesi demek
Buca, Konak ve Karabağlar belediyelerinde çalışan işçiler “Kıdem bizim geleceğimizdir, ondan vazgeçmemiz söz konusu olamaz" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Kenan ÇETİN
İzmir
İzmir’de çeşitli belediyelerde çalışan Genel-İş üyesi işçiler kıdem tazminatının gasbedilmesine tepkili. Kıdem tazminatının yüzde 75’inin 75 yaşından sonra ödenmesinin, aslında ödenmemesi anlamına geldiğini belirten işçiler, “Kıdem bizim geleceğimizdir, ondan vazgeçmemiz söz konusu olamaz” dedi.
Buca, Konak ve Karabağlar belediyelerinde çalışan işçilerin önemli bir kısmının yapılacak değişikliğin içeriği hakkında bilgisinin olmadığı görülüyor. Az sayıda da olsa bazı işçiler ise değişiklikle kıdem tazminatının ‘devlet garantisi’ne alınacağını, bunun daha iyi olabileceğini düşünüyor. Bazı işçilerde ise hükümetin bunu gündem değiştirmek için öne sürdüğünü ifade ediyor. İşçilerin büyük bir çoğunluğu ise yapılmak istenen değişiklikle haklarının gasbedileceği ve kıdem tazminatından taviz vermenin ‘işçilerin geleceğini yok etmek’ anlamına geldiğini ifade ediyor.
"İZİN VERMEYECEĞİZ"
Buca Belediyesi Temizlik İşçisi Hüseyin Eroğlu (51), hükümetin yapacağını söylediği değişikliği onaylamadığını söylüyor. Eroğlu, “Onaylayacak işçi de olmaz. Kıdem tazminatı ile ilgili yapacakları söylenen değişiklik mantıklı değil. Bunun izahı yok” diyor. Eroğlu, hükümetin böyle bir girişimi virüs salgını nedeniyle oluşan sorunların üstünü örtmek için gündem değiştirme amaçlı da yapabileceğini belirtiyor. Girişimi işçilerin kazanılmış haklarına saldırı olarak gören Eroğlu, “Buna sessiz kalmamamız gerekir. Sendikalarımız buna karşı uyanık olmalı, mücadeleye hazırlanmalıdır” dedi.
Mahmut Demir 32 yaşında, 9 yıllık temizlik işçisi. Değişiklikle ilgili tam bir bilgisinin olmadığını, bu nedenle çok fazla bir şey söyleyemeyeceğini belirten Demir, “Şu anki haklarımızın gasbedilmemesi gerekir. Bu konuda yeterince bilgilenip, uyanık olmamız gerekiyor” dedi.
16 yıllık temizlik işçisi Teslim Yücekaya da kıdem tazminatının işçilerin yıllarca çalışması sonucu elde ettikleri birikimleri olduğunu, bununla işçilerin ya bir ev alma ya da çocuğunun yüksek eğitimini tamamlama ihtiyacını karşıladığını ifade ediyor. Hükümetin, kıdem tazminatını fona bağlama girişimine sessiz kalmamak gerektiğini belirten Yücekaya, “Bu girişimle, biz işçilerin yıllarca çalışması sonucunda biriken kıdem tazminatı birikimimizi hiç etmek istiyorlar. Ama biz buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Ahmet Akbaş, 34 yaşında. Buca Belediyesi park ve bahçeler işçisi olarak çalışıyor. Yapılmak istenen değişikliği yanlış bulduğunu ifade eden Akbaş şöyle devam ediyor: “Eğer hükümet bu değişikliği gerçekleştirirse işçiler ileride zor koşullarda yaşayacaktır. İşçi için bu bir nevi intihardır. A sendikası, B sendikası demeden, konfederasyon ayrımı yapmadan kıdem tazminatının gaspına karşı tüm işçiler birleşik mücadelesi örgütlenmelidir. Biz işçiler buna izin vermemeliyiz” dedi.
"ALANLARDA MÜCADELEYE HAZIR OLMALIYIZ"
Serkan Toluk 32 yaşında. 8 yıldır Konak Belediyesinde fen işleri işçisi. Toluk, zaman zaman kıdem tazminatının gasbına yönelik çeşitli girişimlerin olduğunu, ama başaramadıklarını ifade ederek, “Hükümet aslında bu değişiklikle biz işçilerin emeğinden burada biriken parayı kendi kontrolü altına almak istiyor. Biz işçiler ve örgütlü olduğumuz sendikalarımız olarak buna sessiz kalmayacağız” dedi.
Konak Belediyesinde üç yıllık işçi olan Asilcan Diker, hükümetin Meclisteki çoğunluğu nedeniyle işçilerin birçok hakkını rahatlıkla gasbettiğini ifade ederek, “Bizim hakkımız ve birikimimiz olan kıdem için işçiler ve sendikalar olarak mücadele vermeliyiz. Ben sendikaları, biz işçilerin haklarını ödün vermeden savunmadıkları için eleştiriyorum. Kıdem tazminatı hakkımızdan ödün verilemez” dedi.
Ahmet Demirci, 16 yıllık Karabağlar Belediyesi işçisi. Demirci, işçilerin tek güvencelerinin emekli olunca alacakları kıdem tazminatı olduğunu, bunun çocuklarının geleceği olarak gördüğünü belirterek, “Zaten biz işçilerin üzerinde büyük bir vergi yükü var. Ayrıca ücretlerimizden prim kesilmesi ile bu yük daha da artacaktır. Kıdem tazminatının yüzde 75’inin 75 yaşında biz işçilere ödenmesi demek, ödenmemesi demektir” diye konuştu.
İbrahim Catuk 14 yıllık İzmir Büyükşehir Belediyesi yeşil alanlar işçisi olarak çalışıyor. Hükümetin yapmak istediği değişikliğe şiddetle karşı olduğunu ifade eden Catuk, kıdem tazminatının ailesinin geleceği olduğunu belirtti. Emekli olduğunda tazminatının tamamını almak istediğini söyleyen Catuk, “Tazminatın bölük pörçük ödenmesine şiddetle karşı çıkıyorum. Bu, tazminata el koyulması demektir, adaletsizliktir. Bunu gündeme getiren zihniyet zorba, despotik bir anlayıştır. Taksit taksit ödeme sadaka anlayışıdır. Buna karşı biz işçiler alanlarda mücadeleye hazır olmalıyız” dedi.