DEÜ sağlık çalışanları başhekimliğin kanuni işlem uygulayacağını duyurmasına tepkili
DEÜ Hastanesi sağlık çalışanları, ek ödemelerinde yüzde 20 kesintiye ilişkin yaptıkları eylemelerle ilgili başhekimliğin kanuni işlem başlatacağını duyurmasına tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi çalışanlarının, hastane başhekimliğinin salgın sürecinde kurumun uğradığı zarar gerekçe gösterilerek ek ödemelerinde yüzde 20 kesinti yapılmasına ilişkin tepkileri devam ediyor.
Sağlık çalışanlarının konuya ilişkin başhekimlikle yapak istedikleri görüşme talebi reddedilirken, başhekimlik sosyal medya hesabında açıklama yaparak kesinti olmadığını iddia etti ve hakkını aramak için basın açıklamasına katılan sağlık çalışanları hakkında ise kanuni işlem uygulayacağını duyurdu. DEÜ Asistan Hekim İnisiyatifi, Demokratik Sağlık Sen, Eğitim Sen 3 No’lu şube, Genel Sağlık-İş, İzmir Tabip Odası, SES, Tez-Koop -İş Sendikası, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Türk Sağlık Sen üyesi çalışanlar DEÜ Hastanesi bahçesinde bulunan Zeytin Kafe yanında basın açıklaması yaparak kanuni işlem uygulanmasını protesto etti. Açıklamaya İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri, siyasi partiler, Tepecik ve Buca Seyfi Demirsoy hastaneleri işleri temsilcileri de destek verdi.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi çalışanları, ek ödemelerinde yapılan kesintiye tepki gösterdikleri için Başhekimliğin kanuni işlem başlatacağını duyurmasını protesto ettihttps://t.co/oGVp1UnFqd pic.twitter.com/VIn1gIfiHq
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) June 19, 2020
“BAŞHEKİMLİK ÇALIŞANLARI BİR KEZ DAHA YOK SAYMIŞTIR”
Ortak açıklamayı okuyan Asistan Hekim İnisiyatifinden Coşkun Kahraman, “Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi çalışanları sürece dair başhekimlikten açıklama beklerken, sadece hastane güvenlik personelleri ve hastane polisleri değil Balçova Emniyet Müdürlüğü tarafından engellenmiş; kurum ve sendika temsilcilerine ve çalışanlara suç işledikleri iddia edilerek dağılınması istenmiştir” diyerek başhekimliğin sosyal medyadan yaptığı açıklamaları eleştirdi. Kahraman, “Görüşme taleplerimizi görmezden gelen başhekimlik basına ve kamuoyuna sosyal medyadan yanıt vermiştir. Yapılanın kesinti değil; düzenleme olduğu beyan edilmiş ve grev söylemleriyle tehditkar ifadeler kullanılarak bir kez daha çalışanlar yok sayılmıştır” dedi.
“YAPILAN ENGELLEMLER SUÇ TEŞKİL ETMEKTEDİR”
Herhangi bir sağlık çalışanına soruşturma açılması durumunda yine işçi memur ayrımı yapmadan birlikte mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Kahraman, anayasal haklarını kullandıklarını söyledi. Kahraman, “Bu nedenle adı yazılı olan kurum ve sendikalar olarak yaptığımız eylemlerin hiç birisinin yasa dışı sayılamayacağı gibi yapılan engellemelerin suç teşkil etmekte olduğunu basına ve kamuoyuna duyuruyoruz. Pandemi koşullarında yetersiz personel ile zor koşullarda, fedakarlıkla çalışan sağlık çalışanlarının en temel hak taleplerini ifade etmek için hastane yönetiminden muhatap bulamamasını, çalışanların temsilcileri olan kurum ve sendika temsilcilerinin başhekimlikle görüştürülmemesini asla kabul etmiyoruz” diye konuştu.
“EMEKÇİNİN EMEĞİNDEN TASARRUF OLMAZ”
Öte yandan konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yapan Emek Partisi İzmir İl Örgütü adına İl Başkanı Emine Uyar, “Emekçinin emeğinden tasarruf olmaz. Hak arama mücadelesi veren Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi çalışanlarını alkışlıyoruz ve yanlarındayız” dedi.
Başhekimliğin “Yasadışı bu eylemlere katılanlar arasında bu işkolundan olmayan kişilerin bulunduğu, kurumumuzun yanlış algılarla yıpratılmak istendiği görülmüştür. Gerekli kanuni işlemler başlatılmıştır. Sağlık personelimizin yıpratılmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde yaptığı açıklamayı eleştiren Uyar, “Çalışanlarının sorunlarını, taleplerini görüşmekten kaçınan yönetim, yazılı bir açıklama yaparak, hakları için eylem yapan işçi ve emekçileri de tehdit etmeyi ihmal etmedi” dedi.
“SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ KABUL EDİLMELİ”
Pandemi başladığında Sağlık Bakanı’nın çağrısı ile toplumca alkışlanan fedakar sağlıkçılarının hak isteyince suçlu ve bozguncu gösterildiğini ifade eden Uyar, “Tüm sağlık çalışanlarının, ek ödeme adaletsizlikleri giderilmeli, emekliliğe yansıyacak şekilde temel ücretlerde artış yapılmalı, yıpranma payı, eşit işe eşit ücret talepleri kabul edilmeli, sağlık emekçileri ve sendikaları hastane yönetimince muhatap alınmalıdır. Tüm sağlık sistemi ve sağlık kurumlarının yönetiminde çalışanların sendika ve meslek örgütlerine söz hakkı tanınmalıdır. Tüm sağlık sistemi kamusal hizmet anlayışı ile parasız, nitelikli ve koruyucu sağlık hizmeti temelinde örgütlenmelidir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)