18 Haziran 2020 10:48

Haliç Dayanışması: Tersanelerimize dokunma

Haliç Dayanışması, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın Haliçport açıklamalarına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Haliç Dayanışması

Paylaş

Haliç Dayanışması, geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıklamam Haliçport (Tersane İstanbul) projesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Akademisyen Gül Köksal okudu. Proje ile tersanelerin kaldırılacağını ifade eden Köksal, “İstanbul Haliç’siz, Haliç tersanesiz olmaz, tersanelerimize dokunma” dedi.

Haliçport projesiyle tersanelerin tahrip edildiğini ifade eden Köksal, “Temmuz 2013’te gerçekleştirilen bir ihale sonucunda gündeme gelen ve kamuoyu tarafından Haliçport olarak bilinen ‘Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi’nin, Haliç peyzajını ve en az 6 asırlık geçmişi olan Tersane-İ Amire’yi (Haliç Tersanesi) parçalayarak, bütünlüğü ve kimliğini yok edecek büyük bir tehdit oluşturduğunu; kamuya ait ve özgün değerlerini koruyan bir sit alanının imara açılması anlamına gelen bu projenin, bitişiğindeki Okmeydanı, Kasımpaşa ve Galata üzerine yapacağı etkilerle, çok büyük çaplı bir kentsel dönüşümün önünü açacağını daha önce kamuoyu ile çok defa paylaştık” dedi.

KORUMA KURULUMA BİLDİRİM YAPILDI

2013’ten bu yana Haliçport ihalesinin kapsadığı koruma altındaki alanın önemli bir bölümünü oluşturan Camialtı Tersanesi’nin boşaltıldığını, gemi yapımında kullanılan muhtelif makina ve teçhizatın ise satıldığını duyduklarında Koruma Kurulu ve gerekli kurumlara ‘yasal bildirim’ yaptıklarını söyleyen Köksal, “Diğer yandan yasaya aykırı “yer teslimi” ve “satış” işlemlerinin sorumlusu olan kurum ve kişiler hakkında ilgili Savcılığa “suç duyurusu”nda bulunduk, kamuoyunu bilgilendiren çalışmalar ürettik. İyi bilinmesi gerektiği üzere, kültür ve tabiat varlıklarının korunması konusuna ilişkin mevcut yasal mevzuat; SİT alanları, içlerinde yer alan tescilli yapılar ve bunların ayrılmaz parçaları durumundaki taşınır ve taşınmazlar üzerindeki her türlü tasarrufu, yetkili Koruma Kurulları’nın izin ve onayına tabi kılmakta; aksi davranışları cezalandırmaktadır. Gerçek bir hukuk devletinde olması gerekenler bunlardır” ifadelerini kullandı.

ASBEST RİSKİ!

Koruma Kurulu ve ilgili diğer kurumları göreve çağıran Köksal, “Tersanelerde kontrolsüz yıkımlar, asbest riski halen sürüyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın 10 Haziran 2020 tarihli anlatımından bu açıkça görülüyor. Bu duruma derhal son verilmesi, Koruma Kurulu ve ilgili diğer kurumların görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini bir kere daha ifade ediyoruz. Bugüne kadar türlü müdahalelerle paramparça edilen Haliç’in İBB’nin “Haliç Kıyıları Tasarım Yarışması” gibi yedi parçaya bölüp planlanmasına değil, aksine tüm değerleriyle bütüncül bir vizyonla ele alınmasına ihtiyacı vardır” dedi.

Haliç Tersanesini “yaşatma”nın tek yolunun üretimin sürdürülmesi olduğunu söyleyen Köksal, “Ortak değerlere, ülkesine, kentine, mahallesine, doğaya sahip çıkan; tarihi-kültürel mirasın korunması ve geleceğe aktarımı konusunda duyarlı tüm kişi, oluşum, sendika, meslek örgütü vb. ile siyasi partileri Haliç Dayanışma’mıza katılmaya çağırıyoruz. Hukuka aykırı, değerlerimizi yok eden, çevreye zararlı bu kent suçuna imza atan Tabanlıoğlu Mimarlık başta olmak üzere tüm meslektaşlarımıza da toplumsal sorumluluklarını hatırlatmak istiyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Deniz Gezmiş'in kardeşi Hamdi Gezmiş son yolculuğuna uğurlandı

SONRAKİ HABER

Sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi, bazı ev ve iş yerlerini su bastı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa