18 Haziran 2020 11:49

HDP heyetinden DİSK'e ziyaret: Demokrasinin olmadığı yerde emeğin hakları da olmaz

Demokrasi yürüyüşünün 4. gününde DİSK'i ziyaret eden HDP heyeti tüm toplumsal ve siyasal muhalefet güçlerine demokrasi ittifakı çağrısı yaptı.

Saruhan Oluç (solda), Arzu Çerkezoğlu (sağda) |
Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

HDP'nin demokrasi yürüyüşü 4. gününde İstanbul'da DİSK ziyaretiyle devam etti. Ziyarette konuşan HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, tüm toplumsal ve siyasal muhalefet güçlerine demokrasi ittifakı çağrısı yaptı. Demokrasinin emeğin hakları için olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise "Pandemi koşullarında işçiler deyim yerindeyse canı ile uğraşırken, hayatta kalmaya çalışırken işini gelirini korumaya çalışırken kıdem tazminatı gibi kazanılmış hakkımız ve emeğimiz ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Bütün bunlar demokrasi meselesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi.

HDP'DEN DİSK'E ZİYARET

HDP’nin Edirne ve Hakkari'den Ankara'ya doğrı başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”  İstanbul’da devam etti. HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ve Parti Meclisi Üyesi Doğan Erbaş'tan oluşan heyet, yürüyüş programı kapsamında DİSK'i ziyaret etti.

HDP heyetini, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu karşıladı.

OLUÇ: DEMOKRASİ İTTİFAKI OLUŞTURMAK İÇİN ÇAĞRI YAPIYORUZ

Pazartesi günü iki koldan yürüyüş başlatttıklarını, halkın desteğininin yürüyüşe desteğinin yoğun olduğuna dikkat çeken Saruhan Oluç, her iki kolun da Cumartesi günü Ankara'da olacaklarını söyledi. Oluç devamında ise şöyle konuştu: "1 Haziran'da bir tutum belgesi açıkladık. Sadece HDP'nin değil daha geniş bir muhalefetin üzerinde anlaşacağı bir zemin tarif ettik ve o doğrultuda bu yürüyüşümüzü başlattık.

Bizler bu yürüyüşle birlikte demokrasi ittifakı oluşturmanın koşularını olgunlaştımak istiyoruz ve bunun için çağrı yapıyoruz. Yürüyüşümüzün bir hedefi de budur. Temel hedefimiz toplumsal ve siyasal muhalefetin ortak mücadelelerini gerliştirecek zeminleri genişletmek hedefmiz. Bu kapsamda sizi ziyaaret ettik."

ÇERKEZOĞLU: DEMOKRASİ İŞÇİNİN EKMEĞİDİR

Ardından söz alan Arzu Çerkezoğlu, emek mücadelesi ile demokrasi mücadelesininin bir bütün olduğunu söyledi. Çerkezoğlu, "İçinden geçtiğimiz tarihsel dönemde bu her zamankinden daha önemlidir. DİSK olarak biz, 'Demokrasi işçinin ekmeğidir' diyoruz. Demokrasinin olmadığı yerlerde emeğin hakları olmaz, emeğin haklarının olmadığı yerde demokrasi olmaz. Bugün Türkiye'de yaşadığımız süreç budur. Demokrasi yürüyüşünüzün engellenmesi her şeyden önce anayasal hakkın engellenmesidir, bu kabul edilemez.

Bugün Türkiye'de demokrasinin bütün kırıntılarını ortadan kaldırıldığı ve bir yeni rejimin inşa edildiği bir dönemdeyiz. Cezaevlerinin durumu ortada, muhalefet örgütlerinin üzerinde çok ciddi baskı var. Emek alanında biz bunu en temel kazanılmış hakların ortadan kaldırılması biçiminde yaşıyoruz. Pandemi koşullarında işçiler deyim yerindeyse canı ile uğraşırken, hayatta kalmaya çalışırken işini gelirini korumaya çalışırken kıdem tazminatı gibi kazanılmış hakkımız ve emeğimiz ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Bütün bunlar demokrasi meselesinin, yani işçilerin söz ve karar sahibi olmasından Meclisinin işleyişine kadar her düzende dedemokrasi mücadelesini ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

O nedenle demokrasi, hukuk ve adalet meselesi Türkiye'de herkes açısından çok öncelikli bir mesele. Biz de DİSK olarak bütün demokrasi güçlerinin birlik içerisinde mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün demokrasi güçlerini yan yana omuz omuza bu mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

BU AKŞAM 19'DA ABBASAĞA PARKINDA HALK BULUŞMASI YAPILACAK

Program kapsamında akşam 19.00'da Beşiktaş'ta bulunan Abbasağa Parkında bir halk buluşması gerçekleştirilecek.

YÜRÜYÜŞE 16 İL VALİSİNDEN YASAK VE ENGELLEME

HDP yönetimi, 4 Haziran'da HDP'li Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve CHP'li Enis Berberoğlu milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından, "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü" kararı aldı. Ancak Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna fiilen yürüyüş, çok uzun süreceği ve engellemeler olacağı dikkate alınarak, yürüyüş güzergahında bulunan illerde eş başkanların açıklama yapıp, araçlarla geçişlerin sağlanması planlandı.

Yürüyüş güzergahındaki 16 ilin valisi ise yürüyüş kararının ardından kentlere giriş ve çıkışlara kısıtlama kararı ile birlikte pek çok yasak kararı aldı. İstanbul Valiliği ek olarak 15 günlük eylem yasağı getirdi. Yürüyüşün başlamasının ardından engellemeler ve saldırılar yaşandı.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Manisa'daki Beyaz Fil binası yıkılmayacak

SONRAKİ HABER

Hande Buse Şeker’i öldüren polisin tutukluluğunun devamına karar verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa